Advertentie
digitaal / Nieuws

Achterhoekers in buitengebied voor 500 euro op glasvezel

Bewoners van gebieden in de Achterhoek waar geen snel internet beschikbaar is, kunnen tegen een eigen bijdrage van 500 euro een glasvezelaansluiting krijgen.

21 januari 2015

Bewoners van gebieden in de Achterhoek waar geen snel internet beschikbaar is, kunnen tegen een eigen bijdrage van 500 euro een glasvezelaansluiting krijgen. Na een 'betuttelend en benauwend' proces.

Zelf doen
De tien gemeenten (acht in de Achterhoek, plus Lochem en Doesburg) besloten enkele maanden geleden samen met de provincie Gelderland een eigen glasvezelbedrijf te beginnen voor het aanleggen van verbindingen in het buitengebied. Bij het bedrijfsleven was er onvoldoende interesse; kabellegger Reggefiber haakte af bij een poging daarvoor een publiekprivate constructie op te zetten.

Maandelijkse opslag
Een bijdrage van 500 euro is niet onoverkomelijk, zeker in vergelijking met wat de gemeente Eersel in een vergelijkbare constructie vraagt: 2500 euro. Maar de kosten lopen in feite niet ver uiteen. 'De provincie weil 32 miljoen beschikbaar stellen', zegt wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst, de grootste belanghebbende. "Als gemeenten willen we garant staan voor de resterende 36 á 37 miljoen euro en via de BNG is dat goed te regelen. Dan komen we op die eenmalige 500 euro uit, maar wel met een maandelijkse opslag op het abonnement van 6 a 7 euro per aansluiting, voor een periode van 25 jaar."

Eerstelijnsvoorziening
Bronckhorst draagt zeven miljoen euro bij aan de garantstelling. Het is van de tien de gemeente met de meeste huishoudens die tot dusver van een snelle internetverbinding verstoken zijn (4867). Berkelland (3955) en Lochem (2991) scoren ook hoog. Seesing: 'Wij benaderen het vooral vanuit de noodzaak van extramurale zorg.' Ouderen moeten langer thuis kunnen blijven wonen en daarvoor zijn hulpmiddelen nodig die een snelle breedbandverbinding vergen, legt hij uit. 'Het is gewoon nodig, als eerstelijnsvoorziening.' Veel risico is er voor die zeven miljoen euro niet, denkt Seesing, want er is een goede risico-analyse gedaan.

Vijftig procent
In februari moeten de gemeenten en de provincie nog een definitief besluit nemen over deze opzet. Er wordt pas daadwerkelijk met de aanleg begonnen als per gemeente van ten minste 50 procent van de in aanmerking komende adressen een positieve reactie is ontvangen in de periode maart t/m mei. Het breedbandbedrijf hoopt vanaf september dit jaar in totaal zo'n 25.000 huishoudens aan te sluiten. Volgens Seesing kunnen dan in een jaar tijd de benodigde aansluitingen worden gerealiseerd. Hij verwacht na een bijeenkomst van afgelopen maandag met LTO, belangenorganisaties en belangstellenden dat het met die 50 procent wel goed komt. 

Betuttelend
Hij uit wel zijn frustratie over de (Europese) regelgeving. 'Het is verschrikkelijk op je tellen passen. Als er ergens een coax-kabeltje ligt, mag er in een heel gebied geen glasvezel komen te liggen. En het is moeilijk die informatie boven water te krijgen. Het heeft ons gewoon twee jaar gekost. Het is erg betuttelend en benauwend.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie