Advertentie
digitaal / Nieuws

Accu's in Zeeland niet bestand tegen papierloos vergaderen

Papierloos vergaderen blijkt voor de Statenleden in Zeeland vaak nog niet te kunnen. De accus's van de tablets houden het geen vergaderdag lang vol.

04 juli 2012

Papierloos vergaderen blijkt voor de meeste Statenleden in Zeeland vaak nog niet zonder papier te kunnen. De accus's van de aangeschafte tablets houden het geen vergaderdag lang vol. Extra stopcontacten moeten helpen.

Verschil
Het lijkt bijna een reclamespot voor de iPad, het bericht van Omroep Zeeland over de tablets die de Statenleden sinds maart gebruiken om het papierloos vergaderen uit te proberen. De meesten hebben een Windows-tablet gekregen, waarvan de accu 'wel erg snel leeg' is en waarop 'stukken aanpassen en notities maken toch erg lastig' blijkt te zijn. De Christenunie-fractie heeft op eigen verzoek iPads gekregen en is daarover juist zeer tevreden; de accu houdt het goed vol en het gebruiksgemak is prima.

Testversie
Senior statenadviseur Arendo Schipper van de Statengriffie wil het verhaal wel enigszins nuanceren. "Het klopt wel dat aan het einde van een vergadering van twee dagdelen de accu het vaak niet volhoudt. Er zijn een paar Statenleden die een tablet met een testversie van Windows 8 hebben gekregen, en daarmee kun je je tablet niet volledig uitzetten, zodat de accu een beetje blijft leeglopen. De tablets met Windows 7 houden het iets langer vol." Het pilot-project wordt wel verlengd, in de hoop na de zomer definitief het papier vaarwel te kunnen zeggen. De definitieve versie van Windows 8 moet dan wel wat energiezuiniger uitpakken. Maar is een backup. "Bij iedere plek in de vergaderzaal van GS komt deze zomer een stopcontact.

Minpunt
De iPads die de Christenunie-fractie in gebruik heeft, hebben volgens Schipper overigens ook een minpunt. "De uitzendingen van de Statenvergaderingen, maar ook die van de Tweede Kamer zijn bijvoorbeeld niet te volgen op een iPad."

Haast
Dat in maart meteen iedereen een apparaat heeft gekregen voor het papierloos vergaderen, is absoluut een risico, beaamt Schippers. Doorgaans begint een dergelijk project met een handvol raads- of statenleden die één type uitproberen. Hij denkt dat de problemen voor een deel met haast te maken hebben. "We denken binnen de ambtelijke organistie al langer over papierloos werken en wilden dat eerst op kleine schaal doen. Zodra onze reorganisatie af is zou dan het papierloos werken in één keer in te passen zijn. Maar Staten en het college wilden het sneller invoeren." Naar verluidt is er al 25.000 euro in het tablet-project gestoken.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees Vos / Statenlid Fryslân
PS Fryslân hebben dit opgelost door een extra batterij te ontvangen zodat we zonder extra stopcontacten toch in onze historische statenzaal ons werk kunnen blijven doen.
H Joosten / Ja
Eens informeren Griffie Eindhoven; een prachtig systeem met zowel usb poorten en voeding ingebouwd in plaatsen raadszaal.
Jan
@spiedend oogje: Deze inleiding "Ik ben 44 jaar, universitair geschoold, bekleed een MT functie en toch zie ik geen meerwaarde in het gebruik van i-pads etc voor bestuurders." geeft niet echt een geruststelling bij het advies "Stop met deze onzin trend. "



Er is duidelijk wat aan het oogje ontsnapt en dat is knap want het betreft grote stapels drukwerk die per vergadering op papier eerst naar de raadsleden verspreid worden die vervolgens door de raadsleden rondgesjouwd moeten om vervolgens in een kast maar (om op een gegeven moment ruimte te besparen) het 'grote archief' in gaan. De digitale versie is per email te versturen, digitaal van aantekeningen te voorzien en vervolgens eenvoudig op te slaan om te raadplegen als dit op termijn (dus ook na een paar jaar als het punt opnieuw ter sparke komt) nodig is. Daarom is deze trend geen onzin, maar een proces van leren hoe het effectief kan.
ZoetZuurtje
@Emiel helemaal mee eens...maar nog eens wat..het is toch de bedoeling dat men vergadert en niet tijdens een vergadering naar de streams van de TK zit te 'oogballen'
Piet
Lang leve de vooruitgang.

En apple en open standaarden......... yeah right.
spiedend oogje
Ik heb toch ergens iets gemist in de ontwikkelingen.

Ik ben 44 jaar, universitair geschoold, bekleed een MT functie en toch zie ik geen meerwaarde in het gebruik van i-pads etc voor bestuurders. Thuis heb ik een i-pad voor snel even internetten en spelletjes en daarmee houdt het voor mij op.

Mijn advies: Stop met deze onzin trend.

Emiel van der Herberg / Raadslid Lelystad
"De uitzendingen van de Statenvergaderingen, maar ook die van de Tweede Kamer zijn bijvoorbeeld niet te volgen op een iPad."



Dat betekent dat de Staten en de TK geen gebruik maken van open standaarden voor het vertonen van die uitzendingen. Het gebruikte videoformaat zal flash of windows media zijn. En dat daarop je batterij hard leegloopt, weet elke IT'er die een knip voor zijn neus waard is.



Om dat dan vervolgens als een probleem van de iPad aan te duiden is de wereld op zijn kop!
Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Is korter en effectiever vergaderen misschien ook een optie?

Soms heb je een externe factor nodig om een bepaald cultuuraspect te doorbreken. Deze wordt op een presenteerblaadje gegeven:-)



Advertentie