of 63428 LinkedIn

ABP en KPN investeren miljard in glasvezel voor dorpen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Pensioenfonds ABP en KPN investeren ruim 1 miljard euro in de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen. Afgelopen jaar heeft laten zien hoe belangrijk snel en betrouwbaar internet is voor Nederland, schrijft ABP, en deze investering maakt een glasvezelaansluiting voor deze plaatsen jaren eerder mogelijk.

2026

‘Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster’, laat ABP weten. Voor eind 2026 moet het glasvezel de koperverbindingen vervangen en ‘ook krijgen meer dan 200.000 adressen op circa 1.400 bedrijventerreinen nu jaren eerder dan gepland glasvezel.’ Het is de bedoeling dat tegen die tijd vier op de vijf huishoudens in Nederland een glasvezelverbinding heeft.

 

Rendement

De investering is volgens ABP ook goed voor het rendement en de werkgelegenheid. ‘Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen van onze deelnemers’, zegt ABP-bestuurslid Menno Snel. De aanleg van de aansluitingen zou ‘meer dan duizend banen’ opleveren en omdat glasvezel energiezuiniger is dan koper of kabel ‘dragen we ook bij aan de energietransitie in ons land’.

 

Lange termijn

Eerder maakte KPN al bekend dat het de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel zou voorzien. Investeringen in dorpen en kleine woonkernen zijn financieel minder interessant maar door de samenwerking met ABP, dat als pensioenfonds naar de lange termijn kijkt, kan de uitrol ook in andere gebieden plaatsvinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Wim (medewerker). Bang voor concurrentie?
Door Wim (medewerker) op
Na jarenlang op alle mogelijke terreinen de aanleg van glasvezel door andere partijen juridisch te hebben gefrustreerd gaat KPN het nu wel zelf aanleggen?
Met andermans geld goede sier maken?
Door Spijker (n.v.t.) op
1000 banen prima, maar een goed rendement is minstens zo goed. Daarvoor gaat KPN natuurlijk ook. Waarom wordt er eigenlijk zo geheimzinnig gedaan over het ABP-rendement op deze deal?
Door Henk op
Ik ben benieuwd naar het rendement voor het abp. Ze kunnen beter in bitcoins gaan