Advertentie
digitaal / Nieuws

Aantal 'spookburgers' groeit met emigratie mee

Het aantal 'spookburgers', mensen met het predikaat 'VOW', neemt sneller dan ooit toe. Volgens het CBS is dat het gevolg van de toegenomen emigratie

11 maart 2013

Ondanks inspanningen om de kwaliteit van de GBA te verbeteren, neemt het aantal 'spookburgers', mensen met het predikaat 'VOW', sneller dan ooit toe. Volgens het CBS is dat het gevolg van de toegenomen emigratie.

Meer emigranten
Op 20 november 2012 stonden er 427.304 mensen in de GBA geregistreerd als 'vertrokken, onbekend waarheen' (VOW), een groei van 31.732, en 41 procent meer dan vijf jaar eerder. Meer dan 40 procent van de VOW'ers komt uit de vier grote steden. De jaarlijkse toename is deze keer relatief groot, vooral door de toename in het aantal mensen dat in 2011 en 2012 is geëmigreerd, aldus het CBS. Daarbij komt dat in een verkiezingsjaar er door het terugsturen van oproepkaarten en meer opschoning in de GBA plaatsvindt en dus het aantal VOW'ers groeit.

Vanzelfsprekend
Dat het aantal VOW'ers in de GBA groeit, is overigens vrij normaal, omdat ze daaruit niet worden verwijderd zolang hun verblijfplaats niet isachterhaald. De meesten zijn emigranten die hun vertrek nooit hebben gemeld; een kleiner deel is zonder melding om minder goedbedoelende reden verhuisd naar een andere plek, vaak in Nederland zelf. 


Acties aan de gang

Om het onderscheid helderder te krijgen en om fraude eerder boven water te krijgen zijn acties in gang gezet door het ministerie van BZK. Adresinformatie van onder andere uitkeringsinstanties, verzekeraars en de Belastingdienst wordt gecombineerd, waarna soms mensen boven water komen die niet meer bij een gemeente bekend zijn. Ook de verplichting correct in de GBA te staan, wordt strenger toegepast. Onderdeel van de komende Basisregistratie Personen is ook een Registratie niet-ingezetenen (RNI).

Emigranten
Op emigreren zonder verhuismelding staat vooralsnog geen sanctie en dat merken de gemeenten in de GBA. In november 2012 stonden 944.000 mensen als geëmigreerd te boek bij gemeenten, 43 procent meer dan eind 2007.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans van der Storm / consultant
Komt het verschijnsel spookburger niet ook uit de wetgeving voort? Op de social media werd onlangs gewezen op het voorbeeld van een mevrouw met een eigen huis in Amstelveen die meer dan de helft van het jaar voor haar werk buiten NL verblijft en om die reden niet kon worden ingeschreven in het bevolkingsregister.

Zulke mensen zijn er meer...
Cees de Groot / Applicatiebeheerder
Spookburgers meer lastig dan zorgwekkend? Een spookburger hebben we als overheid nog gekend. Naarmate systemen steeds meer gekoppeld worden komt de spookburger vanzelf te voorschijn als hij/zij gebruik wil maken van de voorzieningen die onze maatschappij bied. Ik maak mij nog meer zorgen om de burgers die wij helemaal niet kennen. Hoeveel mensen verblijven er permanent in Nederland zonder dat we dat weten?
Henk van Loon / (Buitendienst) Controleur GBA
Er is een prachtig protocol opgesteld door het Ministerie, maar zolang de uitkeringsinstanties, Belastingdienst, DUO etc. i.v.m. de privacy weigeren om aan de ambtenaren Burgerzaken (namens B&W) gegevens te verstrekken, blijft het aantal VOW-ers alleen maar toenemen. De kwaliteit van de GBA wordt op deze wijze nooit optimaal.
Henk de groot
Spookburgers kosten de overheid veel geld. Emigranten die zich laten inschrijven vrienden of familie zijn officieel inwoners van Nederland, in de praktijk emigreren zij naar het buitenland. Daardoor loopt de AOW opbouw door (geen 2% korting per jaar), blijft men verzekerd en kan men ten alle tijd gebruik maken van de Nederlandse gezondheidszorg (niemand wil in het buitenland in het ziekenhuis liggen, vooral niet in de zogenaamde goedkopere EU landen) en bij geen inkomen allerlei toeslagen etc. In diverse landen wordt geen bewijs van uitschrijving gevraagd, een verblijfsvergunning wordt gewoon verstrekt.

Er wordt altijd gewezen naar buitenlanders die frauderen, maar het wordt tijd dat ook de Nederlanders gecontroleerd worden.
Adriana van Schalken | Payroll Works / http://www.payrollworks.nl/payrolling/
Als deze 'spookburgers' hun rekeningen gewoon betalen dan heeft de Nederlandse overheid er toch weinig last van?
Advertentie