Advertentie
digitaal / Nieuws

Aanbestedingen hoeven niet digitaal afgewikkeld

Het gebruik van elektronische middelen bij aanbestedingsprocedures is goed, vindt minister Verhagen, maar hij wil het afhandelen van die procedures via het toekomstige TenderNed niet verplichten.

21 december 2010

Leiderschap

Dat schrijft de minister in een reactie op een 'groenboek' over elektronisch aanbesteden, dat in oktober door de Europese Commissie werd gepubliceerd.  De EC constateert dat de in 2005 verwoorde doelstelling om in 2010 vijftig procent van de aanbestedingsprocedures digitaal af te handelen, bij lange na niet is gehaald. Die meldde: 'Met uitzondering van Portugal bedraagt het percentage van elektronische aanbestedingstransacties volgens schattingen van de Commissie nergens meer dan 5% van de totale waarde van de uitgeschreven overheidsopdrachten, zelfs in de lidstaten die op dit terrein het voortouw nemen.' De Commissie wenst 'leiderschap' te zien en zinspeelt op strakkere en meer centrale aansturing van het 'e-aanbesteden', om zo de bewezen voordelen daarvan sneller te realiseren.

 

Zelf inschatten

Verhagen zegt in zijn reactie 'dat de Europese Unie zich naar het oordeel van Nederland moet richten op het verbeteren van de praktijk van het elektronisch aanbesteden, en niet op het verzwaren van het wetgevend kader.' Tot dusver is enkel het elektronisch aankondigen van een aanbesteding verplicht (nu op TED/Aanbestedingskalender en later via TenderNed); de daadwerkelijke afhandeling van de aanbesteding niet. Als het aan Verhagen ligt, blijft dat zo. Er komt wel een inschrijvingsmodule voor TenderNed, maar het gebruik daarvan blijft vrijwillig. Hij stelt dat 'lidstaten het beste zelf kunnen inschatten of het haalbaar is om elektronische procedures verplicht voor te schrijven en dat een verplichting voor het gebruik van elektronische middelen dus niet voor de hand ligt.'

 

Interoperabiliteit

De EU kan wel helpen bij het bevorderen van e-aanbesteden, door te stimuleren en te zorgen voor de interoperabiliteit van de nationale systemen voor elektronisch aanbesteden (zoals TenderNed). Het doorontwikkelen van één Europees systeem gaat te ver, aldus Verhagen. Eventueel zouden wel bepaalde onderdelen van het door de EU ontwikkelde e-Prior-systeem kunnen worden hergebruikt.

 

Pilots

Inmiddels is TenderNed voorzichtig van start gegaan met een eerste aanbestedingspublicatie. De komende maanden zullen pilotprojecten plaatsvinden, waarbij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van het ministerie van EZ, L & I de ondersteuning van gebruikers voor haar rekening zal nemen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie