of 60220 LinkedIn

900 gemeentelijke verordeningen niet rechtsgeldig

Ruim negenhonderd van in totaal ruim 5500 verordeningen die gemeenten in november en december 2014 vastgesteld hebben zijn niet rechtsgeldig. Zeshonderd verordeningen zijn zelfs nooit online gepubliceerd. In totaal zijn 163 gemeenten de fout in gegaan.

Ruim negenhonderd van in totaal ruim 5500 verordeningen die gemeenten in november en december 2014 vastgesteld hebben zijn niet rechtsgeldig. Zeshonderd verordeningen zijn zelfs nooit online gepubliceerd. In totaal zijn 163 gemeenten de fout in gegaan. Dat meldt onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht na onderzoek bij alle gemeenten.

'Vergeten' verordeningen
163 gemeenten hebben een of meerdere belastingverordeningen niet of op een foutieve wijze gepubliceerd. Het gaat om wetten die de basis leggen voor gemeentelijke belastingen en leges. Alle gemeenten zijn verplicht om hun verordeningen te publiceren op officiëlebekendmakingen.nl of op de eigen website. Met 347 van de 393 gemeenten heeft het merendeel voor publiceren via officiëlebekendmakingen.nl gekozen, dat standaard aan de wettelijke eisen voldoet. De overige 46 gemeenten plaatsen hun bekendmakingen op de eigen gemeentewebsite. Daarvan doen 31 gemeenten dit niet op de juiste manier. Dat betekent dat minimaal 132 gemeenten verordeningen zelfs in het geheel niet gepubliceerd hebben. In totaal zijn er zeshonderd verordeningen niet online te vinden en driehonderd zijn op onjuiste manier gepubliceerd.
 

Verkeerde bestandstypen

‘Een veelgemaakte fout is dat een gepubliceerde verordening niet het juiste bestandstype heeft meegekregen. Dit geldt voor een kleine driehonderd verordeningen. Volgens de Wet Elektronische Bekendmaking die per 2014 is ingegaan is de verordening in dat geval niet rechtsgeldig. Er is dan dus geen basis om belasting te heffen’, zo licht onderzoeker Denise Wassink van Daadkracht toe. Daadkracht heeft er voor gekozen om de namen van gemeenten en de verordeningen niet bekend te maken. ‘De financiële gevolgen kunnen voor deze gemeenten verstrekkend zijn. We willen daarnaast deze gemeenten niet aan de schandpaal nagelen en de tijd geven om dit te corrigeren. Wanneer gemeenten willen checken hoe zij ervoor staan, kunnen wij hun die informatie één op één verstrekken.’ Inmiddels hebben circa twintig gemeenten bij Daadkracht informatie opgevraagd over hun situatie. 

Gevolgen verkeerd publiceren 

De Wet Elektronische Bekendmaking moet ervoor zorgen dat iedere burger verordeningen altijd en op ieder moment kan inzien. ‘Het is daarom van belang dat publiceren op de juiste manier gebeurt’, zo vertelt Wassink. Of het zo ver komt dat gemeenten die verordeningen onjuist hebben gepubliceerd de geïnde belasting terug moet storten valt te betwijfelen. Wassink: ‘Maar er staat zwart op wit dat een verordening dan niet rechtsgeldig is. Hoe dat in de praktijk voor gemeenten uit kan vallen is aan de rechter’.

Zorgen
De betrokken partij moet vermoedelijk wel met een goede verklaring komen over de (on)mogelijkheid om een verordening in te zien. Gemeenten die verordeningen in geheel niet elektronisch hebben gepubliceerd lijken zich daarom meer zorgen te moeten maken. Het blijft daarnaast een feit dat 163 gemeenten zich nu niet aan de wettelijke eisen houden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jgl mulder (Gepensioeneed) op
Het wordt hoog tijd dat er uitsluitend vakpolitici mogen worden benoemd, dus weg met al die amateurs.
Door Gemma van Dorst op
Eerder heeft daadkracht ook opmerkingen gemaakt over de CVDR. Toen namen zij ook als fout mee het feit dat er een datum in letters was genoteerd in plaats van cijfers en het feit dat iets al dan niet met een hoofdletter stond aangegeven. Heb ik lang van wakker gelegen:))))
Door Peter op
Eens met Jos. maar dat er 600 verordeningen in geheel niet gepubliceerd zijn overstijgt regelneuken. Dat is ontzettend slordig te noemen.
Door Leon op
Beste Denise. Dank voor de toelichting. Uit het artikel wordt dit niet echt duidelijk.
Door Jos op
Mijn god, wat een ongelofelijke doodzonde! Wel gepubliceerd maar in het verkeerde bestandsformaat. Directe tekst op de website, docx of pdf (elke computer heeft wel een of meer programma's die deze teksten gewoon keurig n beeld brengen). Bovendien maken de meeste readers niet eens verschil tussen pdf-formaten. Maar nee, het met in PDF A/- 1a formaat waarvan echt de meerderheid (ook de burgers die in vorige reacties zo hoog van de toren blazen) niet eens weet wat het is en er waarschijnlijk niet eens iets van merken. Wat een ongelofelijke regelneukers zijn wij aan het worden. Tenminste als het regelneuken in ons voordeel uitpakt. Anders hebben we er vooral een broertje dood aan. En Daadkracht? Normaal est omen nomen maar hier wordt ik spontaan beroerd van!
Door Denise (Onderzoeker Daadkracht) op
Beste Leon,

Er kan inderdaad geen ander bestandstype dan .docx in de GVOP worden ingevoerd. Het gaat echter om het bestandstype van de bekendmaking zelf, dus in welk formaat deze beschikbaar is en bewaard moet blijven. Via de GVOP en officielebekendmakingen.nl is dat altijd in het voorgeschreven PDF A/-1a formaat. Uit ons onderzoek blijkt dat gemeenten die werken met een eigen elektronisch publicatieblad via de eigen website de bekendmakingen vaak niet in het juiste formaat beschikbaar hebben; bijvoorbeeld alleen middels een webpagina, Word document of een foutief pdf formaat. Deze bekendmakingen voldoen dan niet aan de Wet elektronische bekendmaking.
Door Leon op
Ik denk dat Daadkracht de bekendmaking in de GVOP en de publicatie in de CVDR door elkaar haalt. In de GVOP kunnen alleen docx. documenten worden ingevoerd, dus daar kan nooit een verkeerd bestandstype worden ingevoerd. Mogelijk doelt Daadkracht op de publicatie in de CVDR. De bekendmaking in de GVOP is de voorwaarde voor inwerkingtreding. Als het niet goed staat in de CVDR is dat vervelend, maar het geeft geen consequenties.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Met een matig tot slecht salariërende Overheid en matig tot slecht opgeleide ambtenaren zullen dit soort missers/blunders, ook op andere beleidsterreinen, alleen maar toenemen. Wie de schoen past trekke hem aan.
Door Henri op
Daadkracht is een bureau wat regelingen publiceert voor overheden. Misschien een verkapte vorm van adverteren? Het was meer integer geweest om de betrokken gemeenten aan te schrijven en de constateringen voor te leggen.
Door sandra (burger) op
Misschien wil Daadkracht aan de gemeentes het signaal afgeven, dat er weliswaar fout gehandeld is, maar dat ze geen klokkenluiders zijn. Maakt hen dat misschien aantrekkelijker voor opdrachten uit gemeentehoek? Er stond niet bij dat het onderzoek is gedaan in kader van de maatschappelijke betrokkenheid of uit een gevoel voor rechtvaardigheid en/of dat Daadkracht het belang van integriteit bij de overheid heeft willen onderstrepen. Jammer dat de kwaliteit van overheidshandelen zo onder de maat is.