of 59082 LinkedIn

5G Loppersum biedt kansen voor meten van aardbevingen

Het Groningse Loppersum gaat binnenkort experimenteren met een 5G-netwerk. De nieuwe generatie mobiel internet biedt volgens het Economic Board Groningen (EBG) onder meer kansen met het meten van aardbevingen.

Het Groningse Loppersum gaat binnenkort experimenteren met een 5G-netwerk. De nieuwe generatie mobiel internet biedt volgens het Economic Board Groningen (EBG) onder meer kansen met het meten van aardbevingen.

Ideale locatie

Loppersum is het eerste plattelandsgebied ter wereld waar tests plaats gaan vinden met een 5G mobiel netwerk. Wanneer deze precies van start gaan is nog onbekend. Aan het EBG-project werken ook KPN, Huawei, Ericsson, Surfnet, TNO en het Ministerie van Economische Zaken mee. De handtekeningen voor een gezamenlijk 5G Field Lab in het noorden van Groningen zijn deze zomer gezet. Marco Smit, directeur van EBG, toont zich op de website enthousiast over het project. 'We verwachten veel interesse van partijen die graag de potentie van 5G willen verkennen. Dat kan op lokaal niveau banen creëren, ook omdat het de innovatiemogelijkheden voor bedrijven in de omgeving vergroot.' Het is volgens Smit de eerste keer dat een plattelandsgebied experimenteert met 5G. 'De locatie is ideaal. De universiteit, Agentschap Telecom en een state-of-the-art datacentrum in Eemshaven liggen om de hoek', aldus Smit.

Betrouwbaarheid metingen
De nieuwe technologie zal onder meer de download- en uploadsnelheid een flinke boost geven. Dat is interessant op vele gebieden. Zo kan 5G bij het meten van aardbevingen een toegevoegde waarde hebben, stelt Smit. Dat is in Loppersum, dat de afgelopen jaren meerdere malen door aardbevingen getroffen is extra interessant. 'Het maakt het meten en verzamelen van data bij aardbevingen meer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.' 5G kan volgens EBG daarnaast bijdragen aan het verminderen van energieverbruik, kansen bieden voor zelfrijdende voertuigen en mogelijkheden creëren voor zorg en onderwijs op afstand.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.