Advertentie
digitaal / Nieuws

274 gemeenten besteden samen mobiele telefonie aan

De vraagbundeling die de VNG organiseert rond de aanbesteding van telecommunicatie krijgt handen en voeten met de eerste aanbesteding, voor mobiele telefonie- en datadiensten.

09 september 2015

De vraagbundeling die de VNG organiseert rond de aanbesteding van telecommunicatie krijgt handen en voeten met de eerste aanbesteding, voor mobiele telefonie- en datadiensten. 274 gemeenten en samenwerkingsverbanden doen eraan mee.

118.000 simkaarten

Het bestek is inmiddels gepubliceerd op TenderNed. De omvang is aanzienlijk; het betreft in totaal 118.000 simkaarten voor mobiel spraakverkeer, voor mobiel dataverkeer of voor beide. Het is niet zo dat dit aantal in één keer door één leverancier zal worden geleverd. Begin januari worden enkele leveranciers gekozen die vervolgens binnen een raamovereenkomst kunnen meedingen in ‘minicompetities’ voor opdrachten van een gemeente of samenwerkingsverband van gemeenten. Die gemeenten hebben veelal momenteel nog contracten lopen – sommigen tot in 2018 – en kunnen dus instappen op het door hen aangegeven moment. Afgezien daarvan hebben ze zich wel contractueel verplicht om mee te doen. 


Minicompetities
Volgens Daan Oltheten, vanuit KING woordvoerder voor het initiatief, is de gezamenlijke aanbesteding een hoop werk, maar zijn er geen echte bottlenecks. 'We hebben geen vraag geforceerd. Men heeft gewoon behoefte aan goede contracten en expertise. En het is een commodity en de aanpak met de minicompetities maakt ook dat we de kwaliteit kunnen garanderen. Gun je het aan één partij, en ik doe als gemeente mee en er komt dan een leverancier uit die toevallig in mijn gemeente een veel mindere dekking heeft, dan zit ik daaraan vast. Met die mini-competities zorg je dat uiteindelijk elke gemeente de beste provider krijgt.' En een niet te vergeten pluspunt: 'Ik denk dat dertig to veertig procent kostenbesparing sowieso haalbaar is vergeleken met wanneer we het niet gezamenlijk zouden doen.'

Andere kavels
Aan de aanbestedingen voor mobiele devices en vaste telefonie – eveneens onderdeel van het initiatief Gemeentelijke Telecommunicatie – wordt nog gewerkt. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter
De commentaren tot nu toe zijn beantwoordbaar denk ik. Het is helaas een feit dat providers niet altijd overal even goede dekking hebben, dat weet ik uit de praktijk. Dan kan het een belangrijk punt voor een gemeente worden bij de keuze van provider, vandaar de mini competities. De bundeling van al die gemeentes geeft juist volume en lage prijzen, maar bespaart leveranciers heel veel werk aan al die mini aanbestedingen van nu. Iedereen blij dus. Tot slot voel ik mee met het MKB, maar aanbestedingswetgeving verbiedt stapelen. Daarom mochten de gemeentes ook niet (meer) meedoen bij de rijksaanbesteding de OT20xx.
Pierre
Volgens mij heeft deze schaalgrootte van inkoop niets meer te maken met de werkelijke bedoeling van aanbesteding. Het zijn allemaal aparte entiteiten.
Het argument van onvoldoende dekking vind ik wel heel erg gezocht. Dan heb je je selectiecriteria niet voor elkaar.

Gaan we dit straks ook doen met inkoop van zorg?
Edwin / Owner
Hoe zit het met het voornemen om het MKB in Nederland meer kansen te bieden om deel te kunnen nemen aan overheidsopdrachten? Door op grote schaal telecommunicatie in te kopen haal je dit gedachtengoed in 1 keer onderuit! Lokaal is het inkoopbeleid hierop afgestemd en veelal in de gemeenteraad vastgesteld. Wie gaat hiernaast het contractmanagement uitvoeren. Aanbesteden is 1 maar wie gaat het contract beheren is nog belangrijker!
doeterniettoe / -
In aanvulling op onderstaande reageerders:

er komt dus een groot raamcontract waarbinnen geshopt kan worden. Welke 'markt' is er dan nog?
Advertentie