of 65101 LinkedIn

20 tot 25 vestigings- en uitbreidingsplannen datacenters

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
3 reacties

Er lopen nog zo'n 20 tot 25 projecten 'voor de vestiging en uitbreiding van datacenters in Nederland'. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van 'zeer globale tot concretere plannen'.

Vertrouwelijkheid

Yesilgöz baseert zich op informatie van netbeheerder TenneT en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Wegens vertrouwelijkheid kan de bewindsvrouw niet veel meer vertellen over de komst en uitbreiding van datacenters, waar ict-apparatuur als servers wordt ondergebracht.

 

Zeer veel onzekerheden

Projecten lopen in elk geval in Noord-Holland, Flevoland en Groningen. 'Zoals eerder genoemd zijn er zeer veel onzekerheden of deze datacenters zich ook daadwerkelijk zullen vestigen in Nederland en zo ja, op welke termijn', aldus de demissionaire staatssecretaris.

 

Zeewolde

De nieuwe coalitie wil strengere eisen stellen aan de komst van grote datacenters. Ook is er veel politieke discussie over de komst van een megacenter van het moederbedrijf van Facebook in Zeewolde. De gemeenteraad keurde donderdagavond de komst van dat center goed. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pieter (IT) op
Zolang dataverkeer vereist is voor essentiële functies is het wat mij betreft mogelijk om ze neer te zetten. Een kerncentrale moeten we alleen neerzetten omdat het op een andere manier niet mogelijk is voldoende CO2 te besparen. Maar het kost nogal wat zo’n centrale: tussen de 10 en de 14 miljard per kerncentrale. Het verband tussen en halve kerncentrale en Facebook is er mijns inziens inderdaad, omdat we er met zonnepanelen en windmolens niet komen. Wie betaalt die anders? De consument zonder groene stroom abonnement? Lariekoek, ze zijn beide verantwoordelijk. Eens met Piet. Facebook kost de gemeenschap een halve kerncentrale, dat is dus tussen de 5 en de 7 miljard euro.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Met een kerncentrale kunnen ca. een miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Zeewolde vraagt van Nederland stroom voor 450.000 huishoudens. Dat is dus een halve kerncentrale voor Zeewolde. Laten we de kerncentrales die we bouwen in ieder geval bouwen voor vitale functies voor dit land. En dat is GEEN Facebook.
Door Is wel zo op
Blojkbaar kunnen multinationals in Nederland heel goedkoop aan elektriciteit komen.