of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Overheden worden gecompenseerd voor de kosten die ze moeten maken voor de invoering en uitvoering van de nieuwe Wet open overheid (Woo). De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van GroenLinks en D66, die voor meer openheid van informatie van de rijksoverheid en decentrale overheden moet zorgen.

  Kamer akkoord met compensatie WOO

  Overheden worden gecompenseerd voor de kosten die ze moeten maken voor de invoering en uitvoering van de nieuwe Wet open overheid (Woo). De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van GroenLinks en D66, die voor meer openheid van informatie van de rijksoverheid en decentrale overheden moet zorgen.

 • Het duurt nog twee jaar voordat de ICT-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.

  Hof van Twente: opbouw ict duurt twee jaar

  Het duurt nog twee jaar voordat de ict-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.

 • Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

  Amsterdam wil meer data veiliger gebruiken

  Het Amsterdamse stadsbestuur wil nieuwe, duidelijke richtlijnen geven aan bedrijven en overheden over het gebruik en opslaan van de data van en over Amsterdammers. Tegelijkertijd moet er meer open data beschikbaar worden gemaakt. Dat staat in de nieuwe Datastrategie die het college vandaag heeft gepresenteerd

 • Het kan zo simpel zijn als een typfout in de postcode, maar het kan ook gaan om het registreren van handhaving waar die handhaving niet is toegepast. De kwaliteit van gegevens in systemen die onder andere milieudiensten gebruiken voor het handhaven van de milieuregels is ontoereikend, concludeert de Algemene Rekenkamer. Soms is het nagenoeg onmogelijk om vast te stellen of er goed wordt gehandhaafd.

  Slechte data hinderen handhaving milieuregels

  Het kan zo simpel zijn als een typfout in de postcode, maar het kan ook gaan om het registreren van handhaving waar die handhaving niet is toegepast. De kwaliteit van gegevens in systemen die onder andere milieudiensten gebruiken voor het handhaven van de milieuregels is ontoereikend, concludeert de Algemene Rekenkamer. Soms is het nagenoeg onmogelijk om vast te stellen of de regels worden nageleefd.

 • Nog niet iedere gemeente is overgestapt naar de nieuwe Basisregistratie Kadaster (BRK). Dat is een probleem voor notarissen die moeten achterhalen of er bij de overdracht van een perceel nog sprake is van publiekrechtelijke beperkingen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is niet gelukkig met situatie.

  Notarissen ‘niet gelukkig’ met lakse gemeenten

  Nog niet iedere gemeente is overgestapt naar de nieuwe Basisregistratie Kadaster (BRK). Dat is een probleem voor notarissen die moeten achterhalen of er bij de overdracht van een perceel nog sprake is van publiekrechtelijke beperkingen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is niet gelukkig met situatie.

 • Stadskanaal bereikt met jeugdhulp die zonder indicatie kan worden gegeven, heel veel jongeren. Het is onduidelijk of deze zogeheten ‘voorliggende voorzieningen’ het gebruik van specialistische voorzieningen voorkomen of afremmen.

  Monitoren jeugdtransformatie is flinke kluif

  De gemeente Stadskanaal bereikt met jeugdhulp die zonder indicatie kan worden gegeven, heel veel jongeren. Onduidelijk is of deze zogeheten ‘voorliggende voorzieningen’ het gebruik van specialistische voorzieningen voorkomen of afremmen. Het koppelen van data is een obstakel, zo blijkt uit onderzoek. Maar wel cruciaal.

 • Kleine digitale verstoringen kunnen grote gevolgen hebben door de toenemende verwevenheid en complexiteit van kritieke systemen. De resulterende crises zijn niet te voorspellen. Alle overheidslagen zijn bezorgd over het ontstaan van zulke ‘ongekende crises’, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een trendanalyse. De hack van het Hof van Twente zou een goede aansporing voor crisisoefeningen moeten zijn, maar dat gebeurt te weinig en de rol van bestuurders is niet duidelijk genoeg.

  VNG: te weinig voorbereiding op gevolgen digitale crisis

  Kleine digitale verstoringen kunnen grote gevolgen hebben door de toenemende verwevenheid en complexiteit van kritieke systemen. De resulterende crises zijn niet te voorspellen. Alle overheidslagen zijn bezorgd over het ontstaan van zulke ‘ongekende crises’, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een trendanalyse. De hack van het Hof van Twente zou een goede aansporing voor crisisoefeningen moeten zijn, maar dat gebeurt te weinig en de rol van bestuurders is niet duidelijk genoeg.

 • De meeste provincies weten nog niet goed op welke manier ze toezicht moeten houden op de digitale toegankelijkheid van gemeentelijke dienstverlening. Alleen de provincie Limburg is al gestart, blijkt uit een onderzoek door studenten van hogeschool Windesheim.

  Provincie worstelt met toezicht digitale toegankelijkheid

  De meeste provincies weten nog niet goed op welke manier ze toezicht moeten houden op de digitale toegankelijkheid van gemeentelijke dienstverlening. Alleen de provincie Limburg is al gestart, blijkt uit een onderzoek door studenten van hogeschool Windesheim.

 • Minister Ollongren gaat met decentrale overheden in gesprek over de extra kosten die gemaakt moeten worden als de Wet open overheid (WOO) wordt ingevoerd. Dat beloofde de minister van Binnenlandse Zaken dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

  Ollongren belooft gemeenten compensatie kosten WOO

  Minister Ollongren gaat met decentrale overheden in gesprek over de extra kosten die gemaakt moeten worden als de Wet open overheid (WOO) wordt ingevoerd. Dat beloofde de minister van Binnenlandse Zaken dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

 • Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt.

  Dilemma's om 'de energie erin te houden'

  Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt. 

 • De Zeeuwse gemeente Goes is bereikbaar via Whatsapp For Business, volgens eigen zeggen als een van de eerste overheidsinstanties. Nadat Whatsapp eind 2019 bekendmaakte dat de particuliere versie niet meer voor klantcommunicatie mocht worden gebruikt, had de gemeente een livechat ingevoerd op de site.

  ‘Livechat niet zo laagdrempelig als Whatsapp’

  De Zeeuwse gemeente Goes is bereikbaar via Whatsapp For Business, volgens eigen zeggen als een van de eerste overheidsinstanties. Nadat Whatsapp eind 2019 bekendmaakte dat de particuliere versie niet meer voor klantcommunicatie mocht worden gebruikt, had de gemeente een livechat ingevoerd op de site. ‘Wij merkten dat het gebruik van de livechat het niet hetzelfde drempelverlagende effect had als WhatsApp.’