of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Utrecht krijgt hulp van het leger in de strijd tegen de jaarlijkse autobranden. Defensie zet drones in om vanuit de lucht zo snel mogelijk brandende auto’s op te kunnen sporen. Woerden krijgt die ondersteuning niet.

  Geen defensiedrones tegen autobranden in Woerden

  De gemeente Utrecht krijgt hulp van het leger in de strijd tegen de jaarlijkse autobranden. Defensie zet drones in om vanuit de lucht zo snel mogelijk brandende auto’s op te kunnen sporen. Woerden krijgt die ondersteuning niet.

 • Overheden gebruiken de algoritmesoftware SyRI (Systeem Risico Indicatie) niet om preventief frauderisicoprofielen van uitkeringsgerechtigden op te stellen, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aan de Tweede Kamer. Vakbond FNV Uitkeringsgerechtigden, die zich in juli achter een gerechtelijke procedure stegen de staat schaarde, is niet overtuigd.

  Van Ark: 'algoritmen niet gebruikt voor profileren'

  Overheden gebruiken de algoritmesoftware SyRI (Systeem Risico Indicatie)niet om preventief frauderisicoprofielen van uitkeringsgerechtigden op te stellen, schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) aan de Tweede Kamer. Vakbond FNV Uitkeringsgerechtigden, die zich in juli achter een gerechtelijke procedure stegen de staat schaarde, is niet overtuigd.

 • Problemen met de beveiligingssoftware zorgen ervoor dat het nog zeker tot eind maart 2019 voordat de eerste reizigers gebruik kunnen maken van de Hoekse lijn. Dat schrijft het Rotterdamse stadsbestuur aan de gemeenteraad.

  Hoekse lijn opnieuw uitgesteld

  Problemen met de beveiligingssoftware zorgen opnieuw voor vertraging in de ingebruikname van de Hoekse lijn. Het Rotterdamse stadsbestuur schrijft aan de gemeenteraad dat dat het nog zeker tot eind maart 2019 duurt voordat de eerste reizigers over het lightrail-traject rijden.

 • Het Smart City Starterpack dat de gemeente Eindhoven met twee ict-bedrijven heeft ontwikkeld, is in de prijzen gevallen. Volgens de jury van de Strategic Sourcing Awards worden concepten en technologieën als Internet of Things (IoT) en open data succesvol en innovatief toegepast in de starterpack.

  Smart city starterpack Eindhoven ‘best practice’

  Het Smart City Starterpack dat de gemeente Eindhoven met twee ict-bedrijven heeft ontwikkeld, is in de prijzen gevallen. Volgens de jury van de Strategic Sourcing Awards worden concepten en technologieën als Internet of Things (IoT) en open data succesvol en innovatief toegepast in de starterpack.

 • Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) test een app om data van respondenten over hun dagelijkse bewegingen automatisch te registreren. Tot nu toe doet het CBS dat door mensen te vragen om online formulieren in te vullen.

  CBS experimenteert met data smartphone

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) test een app om data van respondenten over hun dagelijkse bewegingen automatisch te registreren. Tot nu toe doet het CBS dat door mensen te vragen om online formulieren in te vullen.

 • De vijf partijen hebben dat maandag bekendgemaakt. De afspraken worden maandag ondertekend, onder anderen door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en ASML-manager Frits van Hout. De bereikbaarheid van ASML staat onder druk omdat het bedrijf maar blijft groeien. In Veldhoven werken bijna 12.000 mensen en dat aantal groeit per maand met ongeveer tweehonderd.

  Overheid betaalt miljoenen voor bereikbaarheid ASML

  Reageer

  Om de explosief groeiende chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven bereikbaar te houden gaan Den Haag, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven en Veldhoven én het bedrijf in totaal 50 miljoen euro investeren. ASML zorgt voor een kwart van het benodigde bedrag.

 • Geïnteresseerde burgers en nieuwsconsumenten kunnen informatie uit de provinciale staten straks makkelijker vinden. De app ‘Voordat het nieuws was’ moet nog voor de Statenverkiezingen in maart 2019 gelanceerd worden.

  App moet overheidsdocumenten ontsluiten

  Geïnteresseerde burgers en nieuwsconsumenten kunnen informatie uit de provinciale staten straks makkelijker vinden. De app ‘Voordat het nieuws was’ moet nog voor de Statenverkiezingen in maart 2019 gelanceerd worden.

 • In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement begint het kabinet een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen.

  Kabinet begint campagne tegen desinformatie

  3 reacties

  Het kabinet begint een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen. 

 • Lokale overheden kunnen met de nieuwe Brexit Impact Scan zich wapenen tegen gevolgen van de Brexit. De scan, ontwikkeld door kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), gaat vanochtend rond twaalf uur live en zal dan te vinden zijn op de website van Europa decentraal.

  Tool voor overheden om zich te wapenen tegen Brexit

  Lokale overheden kunnen met de nieuwe Brexit Impact Scan zich voorbereiden op de gevolgen van de Brexit. De scan, ontwikkeld door kenniscentrum Europa decentraal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), gaat vanochtend rond twaalf uur live en zal dan te vinden zijn op de website van Europa decentraal.

 • Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

  Gemeente-archieven halen massaal foto’s offline na vonnis

  8 reacties

  Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

 • Het CDA in het Europees parlement wil meer duidelijkheid over mogelijke stroomuitval bij grensbewoners in Noord-Brabant en Limburg. De huishoudens kunnen last krijgen van de problemen in de Belgische stroomvoorziening, omdat ze onder het 'afschakelplan' vallen.

  CDA: Meer duidelijkheid over stroomuitval

  Het CDA in het Europarlement wil meer duidelijkheid over mogelijke stroomuitval bij grensbewoners in Noord-Brabant en Limburg. De huishoudens kunnen last krijgen van de problemen in de Belgische stroomvoorziening, omdat ze onder het 'afschakelplan' vallen.