of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving die sinds vrijdag van kracht is, zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie.'

  AP vooral met overheid aan de slag

  9 reacties

  De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving die sinds vrijdag van kracht is, zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie.' 

 • De VNG wil graag met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aan de slag om alsnog tot een moderne persoonsregistratie te komen. Dat stelt voorzitter Jantine Kriens in een reactie op het rapport ‘Niet te stoppen’. ‘Om de verwachtingen rondom digitale dienstverlening waar te maken is een toekomstbestendig systeem hard nodig’, meldt ze in een reactie.

  VNG blijft hopen op moderne bevolkingsadministratie

  De VNG wil graag met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aan de slag om alsnog tot een moderne persoonsregistratie te komen. Dat stelt voorzitter Jantine Kriens in een reactie op het rapport ‘Niet te stoppen’. ‘Om de verwachtingen rondom digitale dienstverlening waar te maken is een  toekomstbestendig systeem hard nodig’, meldt ze in een reactie.

 • Zolang er bij verkiezingen nog met de hand stemmen moeten worden geteld, zouden de stembureaus een uur eerder dicht moeten zodat er meer tijd is dit proces af te wikkelen.

  Kiesraad wil stembureaus eerder sluiten

  2 reacties

  Zolang er bij verkiezingen nog met de hand stemmen moeten worden geteld, zouden de stembureaus een uur eerder dicht moeten zodat er meer tijd is dit proces af te wikkelen.

 • Veel organisaties zeggen nog niet klaar te zijn voor de nieuwe Europese privacywet. Volgens accountants- en adviesfirma PwC, dat onderzoek deed onder 385 middel(grote) organisaties, blijkt dat slechts 42 procent verwacht klaar te zijn voor de strengere privacyregels.

  Overheden en bedrijven onderschatten nieuwe privacywet

  2 reacties

  Veel organisaties zeggen nog niet klaar te zijn voor de nieuwe Europese privacywet. Volgens accountants- en adviesfirma PwC, dat onderzoek deed onder 385 middel(grote) organisaties, blijkt dat slechts 42 procent verwacht klaar te zijn voor de strengere privacyregels.

 • Het Russische securitysoftware-bedrijf Kaspersky Lab, dat eerder deze week te horen kreeg dat de Nederlandse Rijksoverheid gaat stoppen met klandizie wegens te groot risico op spionage, is de afgelopen jaren bezig geweest aan een flinke opmars bij de overheid. Éen op tien overheidsorganisaties gebruikt Kaspersky. Gemeenten moeten zelf bepalen of ze verder willen met de software.

  Gemeenten moeten zelf keuze maken over gebruik Kaspersky

  Het Russische securitysoftware-bedrijf Kaspersky Lab, dat eerder deze week te horen kreeg dat de Nederlandse Rijksoverheid gaat stoppen met klandizie wegens te groot risico op spionage, is de afgelopen jaren bezig geweest aan een flinke opmars bij de overheid. Éen op tien overheidsorganisaties gebruikt Kaspersky. Daaronder zijn veel gemeenten. Gemeenten moeten zelf bepalen of ze verder willen met de software.

 • Gemeenten hebben nog veel werk te verrichten met de implementatie van de Berichtenbox, de digitale postbus waar bewoners berichten van de overheid kunnen ontvangen, bewaren en beheren. Ongeveer drie op vijf gemeenten zijn nu aangesloten. Van alle met de Berichtenbox verzonden berichten is slechts 1,3 procent afkomstig van gemeenten.

  Gemeenten moeten nog stappen maken met Berichtenbox

  Gemeenten hebben nog veel werk te verrichten met de implementatie van de Berichtenbox, de digitale postbus waar bewoners berichten van de overheid kunnen ontvangen, bewaren en beheren. Ongeveer drie op vijf gemeenten zijn nu aangesloten. Van alle met de Berichtenbox verzonden berichten is slechts 1,3 procent afkomstig van gemeenten.

 • 79 gemeenten zijn inmiddels bereikbaar via IPv6, dat ook wel wordt gezien als ‘het moderne internet’. Ongeveer een jaar geleden waren dat er nog 22. Met Ipv6 wordt een nieuw systeem voor internetadressen aangeboden, omdat er een tekort aan internetadressen dreigt bij de huidige systematiek IPv4.

  79 gemeenten bereikbaar via IPv6

  79 gemeenten zijn inmiddels bereikbaar via IPv6, dat ook wel wordt gezien als ‘het moderne internet’. Ongeveer een jaar geleden waren dat er nog 22. Met Ipv6 wordt een nieuw systeem voor internetadressen aangeboden, omdat er een tekort aan internetadressen dreigt bij de huidige systematiek IPv4. 

 • De beveiliging van computersystemen die de gemeente Arnhem gebruikt is zo lek als een mandje. Een ingehuurde hacker verkreeg heel gemakkelijk de rechten van een systeembeheerder en kon zo alle privacygevoelige informatie van burgers, ambtenaren en zelfs burgemeester en wethouders bewerken. Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn 'feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar', staat in een donderdag gepubliceerd rapport.

  Systemen 'toegankelijk en manipuleerbaar' door datalek

  Reageer

  De beveiliging van computersystemen die de gemeente Arnhem gebruikt is zo lek als een mandje. Een ingehuurde hacker verkreeg heel gemakkelijk de rechten van een systeembeheerder en kon zo alle privacygevoelige informatie van burgers, ambtenaren en zelfs burgemeester en wethouders bewerken. Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn 'feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar', staat in een donderdag gepubliceerd rapport.

 • Minister van Financiën Wopke Hoekstra erkent dat cyberveiligheid een vraagstuk is dat de volle aandacht van het kabinet verdient. ‘Het is een probleem dat nog wel even bij ons zal zijn en waar we ons als overheid tegen zullen moeten wapenen.’ Hij benadrukt dat verspreid over meerdere ministeries al ‘significant extra geld’ is vrijgemaakt om de beveiliging beter op orde te brengen.

  Rekenkamer keurt ICT-beveiliging overheid af

  Reageer

  Veel ministeries hebben de beveiliging van hun computersystemen niet op orde. Bij de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zelfs ernstige gebreken bij de ICT-beveiliging, constateert de Algemene Rekenkamer. De instantie toetst of het Rijk belastinggeld goed besteedt.