of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten hebben de kracht en kwaliteit van het lokale bestuur in de informatiesamenleving vergroot, dat schrijft VNG in een tussenstand van ´Digitale Agenda 2020´. Er zijn volgens de rapporteurs talloze resultaten behaald die gemeenten helpen om ambities te behalen.

  ´Gemeenten laten kracht in informatiesamenleving zien'

  Gemeenten hebben door meer gezamenlijk op te trekken de kracht en kwaliteit van het lokale bestuur in de informatiesamenleving vergroot, dat schrijft VNG in een tussenstand van ´Digitale Agenda 2020´. Er zijn volgens de rapporteurs op gebied van digitalisering talloze resultaten behaald die gemeenten helpen om ambities te behalen.

 • De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

  Plannen voor meer en beter ict-overheidspersoneel

  De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

 • De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel van de gemeenten gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.

  Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden steeds meer toegepast

  De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden door gemeenten vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel ook gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.

 • Nederland mist kansen doordat politici in de huidige regering weinig of geen kennis hebben van technologie. Dat vinden Nederlandse ICT’ers, blijkt uit onderzoek van IT-platform AG Connect. Meer dan driekwart van de ICT’ers vindt het kennisniveau van politici redelijk laag tot laag.

  ICT'ers: IT-kennisniveau politici te laag

  4 reacties

  Nederland mist kansen doordat politici in de huidige regering weinig of geen kennis hebben van technologie. Dat vinden Nederlandse ICT’ers, blijkt uit onderzoek van IT-platform AG Connect. Meer dan driekwart van de ICT’ers vindt het kennisniveau van politici redelijk laag tot laag. 

 • Gemeenten passen standaarden voor veilig e-mailverkeer steeds meer toe, maar het aandeel dat 100 procent scoort blijft klein. Er is nog een hoop werk aan de winkel, concludeert adviesbureau Telengy op basis van eigen onderzoek.

  Merendeel gemeenten mailt onveilig

  Gemeenten passen standaarden voor veilig e-mailverkeer steeds meer toe, maar het aandeel dat 100 procent scoort blijft klein. Er is nog een hoop werk aan de winkel, concludeert adviesbureau Telengy op basis van eigen onderzoek.

 • De Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman verklaarden twee klachten van de (stief)ouders gegrond. Ze vinden dat gemeenten goed moeten opletten op welke gegevens ze met wie delen en daarbij de belangen van minderjarigen in de gaten moeten houden. Zo mag informatie die niet noodzakelijk is, niet worden verstrekt. De informatie moet essentieel zijn voor de jeugdige en niet onnodig belastend.

  Ombudsman: 'Gemeente moet oppassen met informatie kind'

  Reageer

  Gemeenten mogen niet zomaar persoonlijke informatie verstrekken over minderjarigen, ook niet binnen een gezinssituatie. Leeuwarden ging de fout in met een gezin waarin drie jongens voor hun eigen situatie hulp en een persoonsgebonden budget nodig hadden. De gemeente stuurde informatie naar het gezin waarin gevoelige gegevens stonden over de jongens - tussen de twaalf en zestien jaar - die ze onderling van elkaar konden lezen. En dat was niet de bedoeling.

 • Vrouwen die in Rotterdam worden nagesist of last hebben van andere vormen van straatintimidatie, kunnen dat voortaan direct melden bij de gemeente via een speciale app. Via deze zogenoemde StopApp kunnen vrouwen anoniem en met een klik melden dat ze last hebben van pikpraat, zoals de gemeente het zelf noemt.

  Rotterdam lanceert meld-app tegen 'pikpraat'

  3 reacties

  Vrouwen die in Rotterdam worden nagesist of last hebben van andere vormen van straatintimidatie, kunnen dat voortaan direct melden bij de gemeente via een speciale app. Via deze zogenoemde StopApp kunnen vrouwen anoniem en met een klik melden dat ze last hebben van pikpraat, zoals de gemeente het zelf noemt.

 • Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat er in april 2018 een debat plaatsvindt naar aanleiding van het commissierapport over de gang van zaken van het mislukte BRP-project. Hij zegt daarbij het liefst op te trekken met gemeenten.

  Knops: in april verder praten over moderne persoonsregistratie

  Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat er in april 2018 een debat plaatsvindt naar aanleiding van het commissierapport over de gang van zaken van het mislukte BRP-project. Hij zegt daarbij het liefst op te willen trekken met gemeenten.

 • Voor de samenleving cruciale sluizen, gemalen en andere infrastructuur zijn door Rijkswaterstaat goed beschermd tegen aanvallen door hackers. Voor andere sluizen zijn de waterschappen verantwoordelijk, maar het kabinet gaat woensdag met hen praten over de beveiliging van hun computersystemen, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op vragen van het CDA.

  Minister sust zorgen om hacken sluizen

  1 reactie

  Voor de samenleving cruciale sluizen, gemalen en andere infrastructuur zijn door Rijkswaterstaat goed beschermd tegen aanvallen door hackers. Voor andere sluizen zijn de waterschappen verantwoordelijk, maar het kabinet gaat woensdag met hen praten over de beveiliging van hun computersystemen, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op vragen van het CDA.

 • De gemeente Utrecht houdt een bijeenkomst voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties waar succesvolle digitale oplossingen gedeeld worden. Onder het motto ‘Jouw succes, mijn succes’ kunnen overheden elkaars project adopteren.

  Gemeenten delen projecten via ‘Jouw succes, mijn succes’

  Reageer

  De gemeente Utrecht houdt een bijeenkomst voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties waar succesvolle digitale oplossingen gedeeld worden. Onder het motto ‘Jouw succes, mijn succes’ kunnen overheden vervolgens elkaars succesvolle project adopteren.