of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Eindhoven lanceert op donderdag 29 maart tijdens het Beyond Data Event een zogeheten ‘Smart City StarterK!t’. Het gaat om een aantal beleidsinstrumenten en technologische instrumenten waarnee de transitie van een gemeente naar een smart society in goede banen wordt geleid.

  Eindhoven lanceert starterspakket voor smart cities

  De gemeente Eindhoven lanceert op donderdag 29 maart tijdens het Beyond Data Event een zogeheten ‘Smart City StarterK!t’. Het gaat om een aantal beleidsinstrumenten en technologische instrumenten waarmee de transitie van een gemeente naar een smart society in goede banen wordt geleid.

 • Rotterdamse ambtenaren en raadsleden moeten vanaf april op hun telefoons en tablets eerst een pincode intoetsen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie over burgers. De maatregel werd genomen nadat de gemeente meerdere malen blunderde met datalekken en diverse ambtenaren apparaten kwijtraakten.

  Pincode moet datalekken voorkomen

  Rotterdamse ambtenaren en raadsleden moeten vanaf april op hun telefoons en tablets eerst een pincode intoetsen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie over burgers. 

 • Vanaf 25 mei gelden in ons land de nieuwe Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Die wet versterkt de positie van mensen van wie gegevens worden verwerkt. Zij krijgen nieuwe privacyrechten en hun bestaande rechten worden sterker. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, zoals gemeenten, krijgen meer verplichtingen. Zij moeten kunnen aantonen dat ze zich aan de wet houden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag na het van kracht worden van de nieuwe regels boetes opleggen.

  Toezichthouder pakt gemeenten zonder FG aan

  Gemeenten die niet ‘evident’ fouten maken op privacy-gebied, hoeven zich geen zorgen te maken over hoge boetes. Maar wie na 25 mei nog steeds geen Functionaris Gegevensbescherming (FG) heeft, wordt vermoedelijk snel aangepakt.

 • Gemeenten hebben nog maar anderhalf jaar om hun websites volledig toegankelijk te krijgen voor visueel beperkte burgers. Deskundigen betwijfelen of het gaat lukken. ‘Je wilt als gemeente toch de gehele samenleving bedienen?’

  Stapels werk door nieuwe eisen toegankelijkheid

  Gemeenten hebben nog maar anderhalf jaar om hun websites volledig toegankelijk te krijgen  voor visueel beperkte burgers. Deskundigen betwijfelen of het gaat lukken. ‘Je wilt als gemeente toch de gehele samenleving bedienen?’


 • De proef met de inzet van blockchaintechnologie bij het tellen van stemmen is geslaagd. Dat meldt Bureau Berenschot in een persbericht. De gemeente Groningen had de primeur bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De opkomst was realtime te volgen en de stemmen werden na afloop automatisch vergeleken.

  Proef stemmen met blockchain geslaagd

  De Groningse proef met de inzet van blockchaintechnologie bij het tellen van stemmen is geslaagd. Dat meldt Bureau Berenschot in een persbericht. De gemeente Groningen had de primeur bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

 • Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de uitslagen niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook handmatig. Dat is niet verplicht, maar wel een extra waarborg.

  Gemeenten tellen verkiezingsuitslagen na

  Reageer

  Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de uitslagen niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook handmatig. Dat is niet verplicht, maar wel een extra waarborg.

 • Ongeveer 73 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruikte in 2017 een overheidswebsite. Dat zijn zo’n 10,7 miljoen mensen. Een jaar eerder lag het gebruik nog 4 procentpunten lager. Dat meldt het CBS na onderzoek over ICT-gebruik, huishoudens en personen.

  CBS: gebruik overheidswebsites stijgt

  Ongeveer 73 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruikte in 2017 een overheidswebsite. Dat zijn zo’n 10,7 miljoen mensen. Een jaar eerder lag het gebruik nog 4 procentpunten lager. Dat meldt het CBS na onderzoek over ICT-gebruik, huishoudens en personen.