of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeenteraad in Dordrecht voert weinig regie op het gebied van digitale dienstverlening. Dat concludeert onderzoeksbureau Necker van Naem na onderzoek in opdracht van de rekenkamercommissie van de gemeente. ‘Het is wel van belang dat de raad zélf tot een oordeel komt over de ontwikkelrichting.’

  Weinig regie Dordtse raad op digitale dienstverlening

  De gemeenteraad in Dordrecht voert weinig regie op het gebied van digitale dienstverlening. Dat concludeert onderzoeksbureau Necker van Naem na onderzoek in opdracht van de rekenkamercommissie van de gemeente. ‘Het is wel van belang dat de raad zélf tot een oordeel komt over de ontwikkelrichting.’

 • Om beter inzicht in online manipulatie te krijgen, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken een serious game ontwikkelen. In ‘Desinformatie in je gemeente’ stapt de speler in de huid van een raadslid of wethouder in ‘De Gemeente’, een benadering van de gemiddelde gemeente.

  Game om desinformatie tegen te gaan

  Om beter inzicht in online manipulatie te krijgen, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken een serious game ontwikkelen. In ‘Desinformatie in je gemeente’ stapt de speler in de huid van een raadslid of wethouder in ‘De Gemeente’, een benadering van de gemiddelde gemeente.

 • Om verschillende redenen gebeurt het vernietigen van digitale overheidsinformatie in de praktijk te weinig. Daarom heeft het Nationaal Archief een handreiking gepubliceerd. Het is geen blauwdruk met best practices en het gaat ook niet in op wat er vernietigd moet worden, maar het geeft handvatten en is bedoeld voor bewustwording. Mogelijke resultaten zijn kostenbesparingen, minder administratieve last en minder belasting van het milieu.

  Te weinig vernietiging digitale overheidsinformatie

  Om verschillende redenen gebeurt het vernietigen van digitale overheidsinformatie in de praktijk te weinig. Daarom heeft het Nationaal Archief een handreiking gepubliceerd. Het is geen blauwdruk met best practices en het gaat ook niet in op wat er vernietigd moet worden, maar het geeft handvatten en is bedoeld voor bewustwording. Mogelijke resultaten zijn kostenbesparingen, minder administratieve last en minder belasting van het milieu.

 • VVD-Kamerlid Jan Middendorp is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Middendorp het merendeel van de stemmen.

  Jan Middendorp is IT-politicus van het jaar 2020

  VVD-Kamerlid Jan Middendorp is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Middendorp het merendeel van de stemmen.

 • Zeker 25 gemeenten gebruiken voorspellende systemen en algoritmes, blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met regionale omroepen. Dergelijke technieken zijn omstreden – vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat het fraudesysteem van de overheid, SyRI, onvoldoende controleerbaar was. Critici waarschuwen voor discriminatie.

  'Gemeenten maken gebruik van 'slimme' algoritmes'

  Zeker 25 gemeenten gebruiken voorspellende systemen en algoritmes, blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met regionale omroepen. Dergelijke technieken zijn omstreden – vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat het fraudesysteem van de overheid, SyRI, onvoldoende controleerbaar was. Critici waarschuwen voor discriminatie.

 • Ict-systemen van provincies zouden flinke kwetsbaarheden bevatten. Tien systemen zijn inmiddels offline gehaald, de overige negen zijn nog actief. De provincies zelf waren al maanden op de hoogte van de problemen, stelt het Noordhollands Dagblad op basis van gelekte gespreksverslagen.

  'Provincies wisten al maanden van kwetsbare ict-systemen'

  Ict-systemen van provincies zouden flinke kwetsbaarheden bevatten. Tien systemen zijn inmiddels offline gehaald, de overige negen zijn nog actief. De provincies zelf waren al maanden op de hoogte van de problemen, stelt het Noordhollands Dagblad op basis van gelekte gespreksverslagen.

 • Het innovatieproject ID Bellen van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden geeft inwoners de mogelijkheden om zichzelf te identificeren aan de telefoon. Daardoor kunnen persoonlijke vragen op termijn telefonisch worden afgehandeld, zoals over een uitkering of een verhuizing.

  Meer digitale dienstverlening dankzij IRMA

  In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden. 

 • De meeste gemeenten zijn een makkelijke prooi voor criminelen, bewijst ethisch hacker Wouter van Dongen keer op keer. Zonder problemen schuift hij aan bij hun ict-afdelingen. ‘Eigenlijk ben ik overal binnengekomen.' Om hacks zoals die van Hof van Twente en Lochem te voorkomen, moet er wat veranderen.

  ‘Eigenlijk ben ik overal binnengekomen'

  De meeste gemeenten zijn een makkelijke prooi voor criminelen, bewijst ethisch hacker Wouter van Dongen keer op keer. Zonder problemen schuift hij aan bij hun ict-afdelingen. Om hacks zoals die van Hof van Twente en Lochem te voorkomen, moet er wat veranderen. ‘Check box security is zo verkeerd als het maar kan.’

 • Nu de beveiliging van persoonsgegevens bij de GGD’en niet afdoende blijkt, is het aan koepelorganisatie GGD GHOR om de betrokken gemeentelijke bestuurders te informeren. Dat laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. ‘Het is vervolgens aan de afzonderlijke gemeenten om op basis van die informatie te handelen.’

  VNG: GGD-koepel moet betrokken bestuurders informeren

  Nu de beveiliging van persoonsgegevens bij de GGD’en niet afdoende blijkt, is het aan koepelorganisatie GGD GHOR om de betrokken gemeentelijke bestuurders te informeren. Dat laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. ‘Het is vervolgens aan de afzonderlijke gemeenten om op basis van die informatie te handelen.’

 • Lochem werd gehackt, burgemeester Sebastiaan van ’t Erve was er transparant over en tot zijn verbazing vond men dat bijzonder. Maar Lochem is een kleine gemeente en kwam goed weg – wat als het op grotere schaal misgaat? Het datalek bij de GGD onderstreept het belang van die vraag. Volgens Van ’t Erve wordt daar te weinig over nagedacht.

  ‘Hacks gebeuren nu eenmaal’

  Lochem werd gehackt, burgemeester Sebastiaan van ’t Erve was er transparant over en tot zijn verbazing vond men dat bijzonder. Maar Lochem is een kleine gemeente en kwam goed weg – wat als het op grotere schaal misgaat? Het datalek bij de GGD onderstreept het belang van die vraag. Volgens Van ’t Erve wordt daar te weinig over nagedacht. ‘De standaardindeling van de overheid sluit niet aan bij de digitale werkelijkheid.’

 • Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil als eerste gemeente in Nederland regelen dat inwoners zicht hebben op hoe, waar en welke gegevens over hen worden verzameld.

  Amsterdam wil meldingsplicht voor dataverzamelaars

  Reageer

  De gemeente Amsterdam wil vanaf oktober een meldingsplicht voor alle apparaten die in openbare ruimtes data verzamelen. Dat zijn bijvoorbeeld camera's, sensoren en wifi-trackers die in de stad worden ingezet om drukte, verkeersstromen en luchtkwaliteit te meten. De meldingsplicht gaat gelden voor bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen en alle gemelde apparaten zullen worden bijgehouden in een register.

 • Het besef dat digitaal het nieuwe normaal is, is nog niet voldoende doorgedrongen tot de gemeentelijke top. Beslissingen worden te vaak aan deskundigen gelaten. Dat blijkt uit de ict-benchmark van M&I/Partners. Ook lijkt het erop dat gemeenten die in de kopgroep zitten qua digitalisering, minder kosten hebben.

  Gemeentelijke top beseft belang digitalisering te weinig

  Het besef dat digitaal het nieuwe normaal is, is nog niet voldoende doorgedrongen tot de gemeentelijke top. Beslissingen worden te vaak aan deskundigen gelaten. Dat blijkt uit de ict-benchmark van M&I/Partners. Ook lijkt het erop dat gemeenten die in de kopgroep zitten qua digitalisering, minder kosten hebben.