of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • E-democracy biedt kansen om participatie van burgers te vergroten en draagvlak voor besluiten te bevorderen. Maar, zo waarschuwt Wim de Jong, digitale democratie moet worden gecombineerd met klassieke democratie. Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven, zo stelt de universitair docent politieke geschiedenis van de Universiteit Utrecht in een essay in Binnenlands Bestuur.

  ‘Digitale democratie zien als aansporing’

  E-democracy biedt kansen om participatie van burgers te vergroten en draagvlak voor besluiten te bevorderen. Maar, zo waarschuwt Wim de Jong, digitale democratie moet worden gecombineerd met klassieke democratie.

 • direct contact met de burger via sociale media is heel handig. Maar zijn gemeenten zich er wel bewust van dat zij surfgedrag van hun sitebezoekers doorgeven aan derde partijen als Google en Facebook? ‘De gevolgen kunnen heel groot zijn.’

  Ook gemeenten delen volop surfgegevens

  Sociale media zijn handig voor direct contact met de burger. Maar zijn gemeenten zich er wel bewust van dat zij surfgedrag van hun sitebezoekers doorgeven aan derde partijen als Google en Facebook? ‘De gevolgen kunnen heel groot zijn.’

 • De groei van de Nederlandse economie komt onder druk te staan door acute capaciteitsproblemen in de stroominfrastructuur. De Nederlandse digitale economie stevent hiermee af op een groot probleem. Ook kan de energietransitie niet van start gaan, omdat deze energie simpelweg niet kan worden afgeleverd. Dat zegt de Dutch Data Center Association (DDA), brancheorganisatie van datacenters in Nederland.

  ‘Noodplan nodig voor stroominfrastructuur’

  Door acute capaciteitsproblemen in de stroominfrastructuur stevent de Nederlandse digitale economie af op een groot probleem. De groei van de Nederlandse economie komt hierdoor onder druk te staan. Ook kan de energietransitie niet van start gaan, omdat deze energie simpelweg niet kan worden afgeleverd. Dat zegt de Dutch Data Center Association (DDA), brancheorganisatie van datacenters in Nederland.

 • Het eerste digitale overdrachtsdossier voor de nieuwe gemeenteraad wordt veel geraadpleegd, en niet alleen door de raadsleden. Inmiddels hebben al 700 afzonderlijke personen het interactieve dossier geraadpleegd

  Digitaal overdrachtsdossier in trek

  Ambtenaren van Sittard-Geleen hebben voor het eerst een digitaal overdrachtsdossier voor de nieuwe gemeenteraad gemaakt. Het blijkt niet alleen raadsleden een overzicht in de belangrijkste opgaven voor de stad te bieden. Inmiddels hebben al 700 afzonderlijke personen het interactieve dossier geraadpleegd.

 • Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

  Gemeente-archieven halen massaal foto’s offline na vonnis

  8 reacties

  Archiefinstellingen, waaronder veel gemeente-archieven, hebben honderdduizenden oude foto’ uit voorzorg van hun websites gehaald omdat ze auteursrechtelijke claims vrezen. Een recente uitspraak van de kantonrechter in Leiden heeft archieven huiverig gemaakt, stelt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

 • ‘Datamisbruik en dataverzameling zijn nieuwe integriteitsrisico’s waarvan de borging niet op orde is’, aldus adviseur Hans Groot van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Ondermijning, weerbaarheid en integriteit raken steeds meer met elkaar verweven, blijkt uit het jaaroverzicht 2017.

  Datamisbruik is nieuw integriteitsrisico

  Ondermijning, weerbaarheid en integriteit raken steeds meer met elkaar verweven, blijkt uit het jaaroverzicht 2017 van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. ‘Datamisbruik en dataverzameling zijn nieuwe integriteitsrisico’s waarvan de borging niet op orde is’, aldus adviseur Hans Groot.

 • Elk rekenkamer – zowel die van de gemeenten als die van provincies en waterschappen – moet kunnen aantonen dat zij zich aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) houden die volgende maand van kracht wordt. Doel is dat de privacybescherming voor alle personen van wie een rekenkamer gegevens verwerkt, daardoor wordt verbeterd.

  Strengere privacy-regels voor rekenkamers

  Ook lokale rekenkamers ontkomen er niet aan: zij moeten voor 25 mei een functionaris gegevensbescherming (FG) hebben. Rekenkamers die in gebreke blijven, riskeren een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 • Ambtenaren zijn pessimistisch over de snelheid van digitalisering en kritisch over het rijksbeleid, bleek uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur. Strategisch informatieadviseur Jan Meijsen van Molenwaard vindt dat gemeenten hun eigen vermogen onderschatten. ‘Als we de krachten bundelen, levert dat meer op dan welk rijksprogramma dan ook.’

  ‘Digitalisering moet je als gemeente vooral zelf doen’

  Ambtenaren zijn pessimistisch over de snelheid van digitalisering en kritisch over het rijksbeleid, bleek uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur. Strategisch informatieadviseur Jan Meijsen van Molenwaard vindt dat gemeenten hun eigen vermogen onderschatten. ‘Als we de krachten bundelen, levert dat meer op dan welk rijksprogramma dan ook.’

 • De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) praat donderdag over de toekomst van de vereniging. In 2019 wordt het jubileum gevierd en dat wordt beschouwd als ‘een mooi moment voor groot onderhoud aan de vereniging’. Onder meer de bestuursorganen worden bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) onder de loep genomen.

  NVVB wil ‘slagvaardiger’ worden

  De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) praat donderdag over de toekomst van de vereniging. In 2019 wordt het jubileum gevierd en dat wordt beschouwd als ‘een mooi moment voor groot onderhoud aan de vereniging’. Onder meer de bestuursorganen worden bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) onder de loep genomen.