of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De Tweede Kamer heeft donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing. De rest van de oppositie is tegen en heeft zich fel verzet.

  Tweede Kamer stemt referendum weg

  11 reacties

  De Tweede Kamer heeft donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing. De rest van de oppositie is tegen en heeft zich fel verzet.

 • Alle raadsstukken van de meer dan honderd gemeenten die inmiddels meedoen aan het project Open Raadsinformatie van de Open State Foundation (OSF) zijn sinds donderdag te vinden in de app WaarOverheid. Donderdag werd het nieuwe systeem, waarmee raadstukken per gemeente en wijk inzichtelijk zijn, gelanceerd.

  Raadsinformatie vindbaar via WaarOverheid

  Alle raadsstukken van de meer dan honderd gemeenten die inmiddels meedoen aan het project Open Raadsinformatie van VNG Realisatie zijn inzichtelijk in de app WaarOverheid. Donderdag werd het nieuwe systeem, waarmee raadstukken per gemeente en wijk inzichtelijk zijn, gelanceerd.

 • De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) heeft een dreigingsbeeld voor gemeenten voor 2018 gepubliceerd. Het is de eerste keer dat het rapport verschijnt. Er is een Top 5 gemaakt van belangrijkste bedreigingen voor de gemeentelijke informatievoorziening. Onder meer doorontwikkeling van ransomware, risico bij smart city-toepassingen en werken in de cloud worden genoemd.

  Dreigingsbeeld 2018 voor gemeenten gepubliceerd

  De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) heeft een dreigingsbeeld voor gemeenten voor 2018 gepubliceerd. Het is de eerste keer dat het rapport verschijnt. Er is een Top 5 gemaakt van belangrijkste bedreigingen voor de gemeentelijke informatievoorziening. Onder meer doorontwikkeling van ransomware, risico bij smart city-toepassingen en werken in de cloud worden genoemd.

 • De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een rechtszaak gewonnen van ict-dienstverlener Centric na een hoog opgelopen conflict over verantwoordelijkheid. Een woordvoerder van Centric laat aan Binnenlands Bestuur weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

  Gemeenten winnen rechtszaak van ict-dienstverlener Centric

  De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een rechtszaak gewonnen van ict-dienstverlener Centric na een hoog opgelopen conflict over verantwoordelijkheid. Een woordvoerder van Centric laat aan Binnenlands Bestuur weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

 • Bewoners van de gemeente Enschede kunnen een OV-chipkaart met daarop 10 euro verdienen door dagelijks de fiets te pakken. De gemeente wil de doorgaans fietsende bewoners die bij slecht weer de auto nemen, stimuleren om het OV te gebruiken.

  Enschede beloont fietsers met OV-chipkaart

  Bewoners van de gemeente Enschede kunnen een OV-chipkaart met daarop 10 euro verdienen door dagelijks de fiets te pakken. De gemeente wil de doorgaans fietsende bewoners die bij slecht weer de auto nemen, stimuleren om het OV te gebruiken.

 • De voorleeshulp-functie van de websites van tenminste vijfentwintig gemeenten en één provincie werkt niet meer, omdat de plugin BrowseAloud doelwit is geworden van hackers die website-bezoekers in het geniep cryptocurrency’s laten ‘minen’. De gemeenten Westvoorne, Papendrecht en Zandvoort zijn drie van de 25 getroffen gemeenten.

  Cryptominers slaan toe bij 26 gemeentelijke websites

  De voorleeshulp-functie van de websites van tenminste vijfentwintig gemeenten en één provincie werkt niet meer, omdat de plugin BrowseAloud doelwit is geworden van hackers die website-bezoekers in het geniep cryptocurrency’s laten ‘minen’. De gemeenten Westvoorne, Papendrecht en Zandvoort zijn drie van de 25 getroffen gemeenten.

 • Het burgerwoordenboek is momenteel nog een concept. Het moet uiteindelijk een woordenlijst worden met termen die binnen bijvoorbeeld de gezondheidszorg door burgers worden gebruikt. Het doel is dat burgers op basis van hun eigen zoektermen informatie kunnen vinden en daarmee advies kunnen inwinnen. De termen van burgers worden via de database van het woordenboek gekoppeld aan de termen van professionals.

  Burgerwoordenboek in ontwikkeling

  Het eSociety Instituut van de Haagse Hogeschool ontwikkelt met VNG Realisatie en het Kadaster een burgerwoordenboek. Het gaat om een systeem dat de termen en systemen van professionals begrijpelijk en inzichtelijk maakt voor burgers. De eerste resultaten van het systeem zijn onlangs gepresenteerd tijdens een internationale conferentie over internettechnologieën. 

 • Veel archiefinstellingen van onder meer steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven. Dat is op grond van de privacy- en archiefwetgeving echter niet toegestaan. De VNG adviseert dan ook om de gezinskaarten offline te halen.

  VNG: Haal gezinskaarten van de website

  Veel archiefinstellingen van onder meer steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven.  Dat is op grond van de privacy- en archiefwetgeving echter niet toegestaan. De VNG adviseert dan ook om de gezinskaarten offline te halen.

 • De beveiliging van gevoelige gegevens bij de gemeente Rotterdam is sterk verbeterd. Dit concludeert de Rekenkamer van de stad nu na een nieuwe penetratietest. Deze tweede pentest is uitgebreider dan de voorgaande waaruit ernstige securityproblemen naar voren zijn gekomen. Toch is de gemeente nog kwetsbaar, zo meldt de website AGConnect op basis van het rapport van de Rekenkamer.

  IT-beveiliging Rotterdam beter, maar toch hackbaar

  De beveiliging van gevoelige gegevens bij de gemeente Rotterdam is sterk verbeterd. Dit concludeert de Rekenkamer van de stad nu na een nieuwe penetratietest. Deze tweede pentest is uitgebreider dan de voorgaande waaruit ernstige securityproblemen naar voren zijn gekomen. Toch is de gemeente nog kwetsbaar, zo meldt de website AGConnect op basis van het rapport van de Rekenkamer.