of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Nederlanders werden vorig jaar vaker het slachtoffer van cybercrime dan in de jaren daarvoor. Volgens HackShield en diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland zijn vooral jongeren daar de dupe van. Om te zorgen dat kinderen en jongeren digitaal weerbaarder worden, roepen gemeenten kinderen op om zogeheten 'Cyber Agents' te worden.

  Gemeenten leiden kinderen op tot Cyber Agents

  Reageer

  Nederlanders werden vorig jaar vaker het slachtoffer van cybercrime dan in de jaren daarvoor. Volgens HackShield en diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland zijn vooral jongeren daar de dupe van. Om te zorgen dat kinderen en jongeren digitaal weerbaarder worden, roepen gemeenten kinderen op om zogeheten 'Cyber Agents' te worden.

   

 • Steeds minder burgers zijn slachtoffer van traditionele criminaliteit, zoals diefstal, geweld en inbraak, maar iets meer burgers zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat toont de Veiligheidsmonitor 2019 van het CBS. Uit politiecijfers blijkt dat de afname van traditionele criminaliteit per duizend inwoners het grootst was in Uitgeest: -67 procent, in Hendrik Ido Ambacht was die het kleinst: -11 procent.

  Burger vaker slachtoffer van cybercriminaliteit

  Steeds minder burgers zijn slachtoffer van traditionele criminaliteit, zoals diefstal, geweld en inbraak, maar iets meer burgers zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat toont de Veiligheidsmonitor 2019 van het CBS. Uit politiecijfers blijkt dat de afname van traditionele criminaliteit per duizend inwoners het grootst was in Uitgeest: -67 procent, in Hendrik Ido Ambacht was die het kleinst: -11 procent.

 • Inwoners met complexe problemen worden van het kastje naar de muur gestuurd, er zijn te veel digitale oplossingen waar geen behoefte aan is en op sommige gebieden ontbreekt een passende wettelijke grondslag. Het zijn drie obstakels waar gemeenten qua digitalisering tegenaan lopen.

  Te veel digitale oplossingen waar geen behoefte aan is

  Inwoners met complexe problemen worden van het kastje naar de muur gestuurd, er zijn te veel digitale oplossingen waar geen behoefte aan is en op sommige gebieden ontbreekt een passende wettelijke grondslag. Het zijn drie obstakels waar gemeenten qua digitalisering tegenaan lopen.

 • De komende tien jaar zijn 20 tot 30 procent minder laadpunten voor elektrische auto’s nodig dan het aantal dat is afgesproken in het klimaatakkoord. Dat stelt onderzoeker Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam, die vandaag promoveert op een onderzoek naar het laadgedrag van elektrische rijders.

  Nederland heeft minder laadpalen nodig

  De komende tien jaar zijn 20 tot 30 procent minder laadpunten voor elektrische auto’s nodig dan het aantal dat is afgesproken in het klimaatakkoord.  Dat stelt onderzoeker Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam, die vandaag promoveert op een onderzoek naar het laadgedrag van elektrische rijders.

 • Nederland heeft dagelijks te maken met digitale dreigingen en er moet een plan zijn om de schade te beperken en snel te werken aan herstel. Het Nationaal Crisisplan Digitaal, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de kamer stuurt, biedt daar handvatten voor.

  Crisisplan bij permanente digitale dreiging

  Nederland heeft dagelijks te maken met digitale dreigingen en er moet een plan zijn om de schade te beperken en snel te werken aan herstel. Het Nationaal Crisisplan Digitaal, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de Tweede Kamer stuurt, biedt daar handvatten voor.

 • De provincie Gelderland gaat een Utrechts project overnemen om fietsers met een speciaal kastje de luchtkwaliteit en de kwaliteit van de weg te laten meten. Gelderland coördineert de uitrol van het project in de regio Food Valley, waar ook een aantal Utrechtse gemeenten onder vallen.

  Utrechtse snuffelfiets ook in Gelderland

  De provincie Gelderland gaat een Utrechts project overnemen om fietsers met een speciaal kastje de luchtkwaliteit en de kwaliteit van de weg te laten meten. Gelderland coördineert de uitrol van het project in de regio Food Valley, waar ook een aantal Utrechtse gemeenten onder vallen.

 • Algoritmes zijn sets van regels die computers gebruiken om problemen op te lossen of vragen te beantwoorden. Ze worden steeds vaker gebruikt door de overheid. Algoritmen spelen steeds vaker een rol bij geautomatiseerde besluitvorming. De verwachting is dat de dienstverlening daarmee verbeterd wordt, maar er zijn zorgen dat het gebruik van algoritmes leidt tot bijvoorbeeld discriminatie, minder transparantie, een gebrek aan navolgbaarheid en problemen op het gebied van privacy

  Rekenkamer onderzoekt algoritmes

  De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar het gebruik van algoritmes door de overheid. Het is het eerste onderzoek naar algoritmes van de Rekenkamer waarin het maatschappelijk effect centraal staat.

 • Er zijn ernstige tekortkomingen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK ondersteunt gemeenten bij dienstverlening in de zorg, maar de problemen raakten juist burgers. Volgens minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) moet het CAK eerst de basis op orde krijgen.

  Problemen CAK hinderden zorgverlening

  Er zijn ernstige tekortkomingen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK ondersteunt gemeenten bij dienstverlening in de zorg, maar de problemen raakten juist burgers. Volgens minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) moet het CAK eerst de basis op orde krijgen.

 • Megagrote distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond langs de snelwegen in Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Gelderland. De weerstand tegen de ‘verdozing’ van het landschap neemt toe. Maar ze hebben ook voordelen, zoals minder transportbewegingen.

  De xxl-distributiecentra rukken op

  Megagrote distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond langs de snelwegen in Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Gelderland. De weerstand tegen de ‘verdozing’ van het landschap neemt toe. Maar ze hebben ook voordelen, zoals minder transportbewegingen.