of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • Het antenneconvenant, waar afspraken instaan over plaatsen van vergunningsvrije antennes voor dekking van mobiele netwerken, verloopt eind 2019. Gemeenten moeten volgens VNG hun belangen bij het opstellen van dit convenant verdedigen omdat er straks fors meer antenne-opstelpunten nodig zijn vanwege 5G.

  'Met 5G fors meer antenne-opstelplaatsen nodig'

  Het antenneconvenant, waar afspraken instaan over plaatsen van vergunningsvrije antennes voor dekking van mobiele netwerken, verloopt eind 2019. Gemeenten moeten volgens VNG hun belangen bij het opstellen van dit convenant verdedigen omdat er straks fors meer antenne-opstelpunten nodig zijn vanwege 5G.

 • De producten van gemeenten zijn het afgelopen jaar gegroeid naar een hoger digitaal niveau. Dat blijkt uit een onderzoek van VNG Realisatie. In totaal werd de digitale beschikbaarheid van zo’n 56 gemeentelijke producten onderzocht en beoordeeld op ‘digitale volwassenheid’. Ten opzichte van vorig jaar is het landelijk gemiddelde met 3 procent gestegen.

  Onderzoek: gemeenten digitaliseren gestaag verder

  De producten van gemeenten zijn het afgelopen jaar gegroeid naar een hoger digitaal niveau. Dat blijkt uit een onderzoek van VNG Realisatie. In totaal werd de digitale beschikbaarheid van zo’n 56 gemeentelijke producten onderzocht en beoordeeld op ‘digitale volwassenheid’. Ten opzichte van vorig jaar is het landelijk gemiddelde met 3 procent gestegen. 

 • Minister Dekker wil nog geen oordeel geven over de motie van D66, waarin de regering verzocht wordt om na te streven dat de overheid gebruikte algoritmen en analysemethoden openbaar maakt. In een reactie op de motie schrijft hij dat hij eerst resultaat van enkele bestaande werkgroepen op dit gebied wil afwachten. Ook noemt hij een aantal mogelijke keerzijdes genoemd voor het geven van transparantie en uitleg.

  ‘Transparantie over algoritmen kan innovatie schaden’

  Minister Dekker wil nog geen oordeel geven over de motie van D66, waarin de regering verzocht wordt om na te streven dat de overheid gebruikte algoritmen en analysemethoden openbaar maakt. In een reactie op de motie schrijft hij dat hij eerst resultaat van enkele bestaande werkgroepen op dit gebied wil afwachten. Ook noemt hij een aantal mogelijke keerzijdes genoemd voor het geven van transparantie en uitleg.

 • 7,5 miljoen mensen gebruiken de Berichtenbox via de website MijnOverheid, maar daarover zijn toch nog veel klachten. Mensen kijken niet dagelijks in deze brievenbus, en missen daardoor belangrijke berichten van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Die kan ook niet zien of de post is gelezen, en rekent er dus soms ten onrechte op dat de boodschap is aangekomen.

  Post van de overheid kan ook op mobiel

  Reageer

  Wie wil, kan post van de overheid voortaan op zijn mobiele telefoon ontvangen. Een app biedt toegang tot de zogeheten Berichtenbox, waardoor gebruikers hun berichten gemakkelijker kunnen lezen en die ook minder snel over het hoofd zien.

 • Pgb-houders en zorgverleners in de gemeente Westland zijn positief over het nieuwe Pgb-systeem waarmee zij als eersten in Nederland experimenteren. Ook zorgkantoor DSW, de gemeente Westland, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en belangenvereniging Per Saldo zijn te spreken over het systeem, bekend als Pgb2.0.

  Positieve eerste resultaten nieuw Pgb-systeem

  Pgb-houders en zorgverleners in de gemeente Westland zijn positief over het nieuwe Pgb-systeem waarmee zij als eersten in Nederland experimenteren. Ook zorgkantoor DSW, de gemeente Westland, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en belangenvereniging Per Saldo zijn te spreken over het systeem, bekend als Pgb2.0.

 • De gemeente Rijswijk waarschuwt inwoners voor een mail die vanuit een rijswijk.nl e-mailadres is verzonden. Het lukte hackers onlangs om met een nepmail van de gemeente inloggegevens van enkele medewerkers van de gemeente te pakken te krijgen.

  E-mail gemeente Rijswijk gebruikt voor phishing

  Reageer

  De gemeente Rijswijk waarschuwt inwoners voor een mail die vanuit een rijswijk.nl e-mailadres is verzonden. Het lukte hackers onlangs om met een nepmail van de gemeente inloggegevens van enkele medewerkers van de gemeente te pakken te krijgen.

 • De Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) meldt in een persbericht dat de Provincie Groningen het grootste doelwit is geweest van DDoS-aanvallen onder de .nl-domeinen. De organisatie brengt binnenkort een rapport uit over de economische impact die DDoS-aanvallen in Nederland en licht alvast een tipje van de sluier op.

  Provincie Groningen grootste doelwit van DDoS-aanvallen

  Reageer

  De Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) meldt in een persbericht dat de provincie Groningen het grootste doelwit is geweest van DDoS-aanvallen onder de .nl-domeinen. De organisatie brengt binnenkort een rapport uit over de economische impact die DDoS-aanvallen in Nederland en licht alvast een tipje van de sluier op.

 • Nederland loopt achter met het gebruik van IPv6, dat ook wel gezien wordt als ‘modern internet’. Dat geldt ook voor de lokale overheid: het merendeel van gemeenten heeft IPv6 nog niet in gebruik, terwijl uit het Onderzoeksrapport Digitale Hygiëne in Nederland blijkt dat IPv6 niet alleen een dreigend tekort aan internetadressen tegengaat, maar tegelijkertijd digitale systemen ook veiliger maakt.

  ‘IPv6 maakt digitale systemen veiliger’

  Nederland loopt achter met het gebruik van IPv6, dat ook wel gezien wordt als ‘modern internet’.  Dat geldt ook voor de lokale overheid: het merendeel van gemeenten heeft IPv6 nog niet in gebruik, terwijl uit het Onderzoeksrapport Digitale Hygiëne in Nederland blijkt dat IPv6 niet alleen een dreigend tekort aan internetadressen tegengaat, maar tegelijkertijd digitale systemen ook veiliger maakt.

   

 • De gemeente Nunspeet is de 250e deelnemer van Govroam, dat meldt de organisatie in een persbericht. Van de deelnemende overheden zijn ongeveer de helft gemeenten. Daarmee is de aanvankelijke doelstelling van VNG om alle gemeenten in 2017 aan te sluiten verre van gehaald.

  Govroam-missie VNG niet op schema

  De gemeente Nunspeet is de 250e deelnemer van Govroam, dat meldt de organisatie in een persbericht. Van de deelnemende overheden zijn ongeveer de helft gemeenten. Daarmee is de aanvankelijke doelstelling van VNG om alle gemeenten in 2017 aan te sluiten verre van gehaald.