of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Informatiebeheer Almere blijft ondermaats

  Het informatiebeheer van Almere is 'niet op het gewenste en ook wettelijk vereiste niveau'. Tot die conclusie komt het college in een brief aan de raad over onterecht verwijderde mailboxen. Belangrijke informatie, zoals e-mails van oud-bestuurders, is hierdoor niet meer te achterhalen.

 • Beeld: Shutterstock

  Het Nieuwe Werken vergt leiderschapsondersteuning

  Organisaties hoeven niet bang te zijn om medewerkers meer vrijheid te geven om te bepalen waar, wanneer, hoe en met wie ze werken. Wel is het belangrijk om in te spelen op de psychologische basisbehoeften van medewerkers, zoals autonomie, verbondenheid en zelfontwikkeling. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog en bedrijfskundige Martine Coun.

 • Om scherp te krijgen wat de oorzaak is van de forse budgetoverschrijdingen op de Wmo en jeugdzorg, heeft Olst-Wijhe een taskforce met een data-analist aan het werk gezet om het ‘lek’ boven water te krijgen.

  ‘Lek’ jeugdzorg moet boven water komen

  Vanaf 2022 moet Olst-Wijhe fors meer gaan bezuinigen dan bij de begroting eind vorig jaar gedacht. Oorzaak: de overschrijdingen op de Wmo en jeugdzorg. Om scherp te krijgen wat daarvan de oorzaak is, en of het om incidentele of structurele kosten gaat, is een taskforce met een data-analist aan het werk gezet om het ‘lek’ boven water te krijgen.

 • Het ICT-systeem van de gemeente Hof van Twente, dat vorig jaar werd gehackt en versleuteld met ransomware, was niet voldoende veilig opgebouwd. Die fout ligt bij het bedrijf dat de systemen beheerde, maar ook bij de gemeente, die onvoldoende alert waren op veiligheidproblemen. Dat staat in een vertrouwelijk gemeentelijk onderzoeksrapport waar dagblad Tubantia uit citeert.

  ICT-dienstverlener Hof van Twente had zaak niet op orde

  Het ICT-systeem van de gemeente Hof van Twente, dat vorig jaar werd gehackt en waarbij data werd versleuteld met ransomware, was niet voldoende veilig opgebouwd. Die fout ligt bij het bedrijf dat de systemen beheerde, maar ook bij de gemeente, die onvoldoende alert waren op veiligheidproblemen. Dat staat in een vertrouwelijk gemeentelijk onderzoeksrapport waar dagblad Tubantia uit citeert.

 • Beeld: Shutterstock

  NCSC: veel Nederlandse Exchange-servers kwetsbaar

  Vier op de tien Exchange-servers in Nederland zijn nog niet voorzien van de noodpatches die Microsoft vorige week heeft uitgebracht. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het IT-beveiligingsorgaan van de Nederlandse overheid. Zo snel mogelijk patchen, herhaalt het NCSC.

 • Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

  Thuiswerken bedreigt informatieveiligheid gemeenten

  Reageer

  Bij 36 procent van de gemeenten is de informatieveiligheid afgenomen door de COVID-19 crisis en het massale thuiswerken. 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten zijn hierover ondervraagd in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030, van BCT Software en iBestuur. Daarnaast zegt 18 procent dat de privacy van de burgers minimaal één keer in het geding is gekomen sinds de coronacrisis.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Schade vestigingsklimaat' door discussie datacenters

  Hollands Kroon maakt zich zorgen over wat de huidige discussie van de gemeente met de provincie over de vestiging van datacenters betekent voor ‘Noord-Holland als vestigingsklimaat voor bedrijven’. Microsoft bouwt een datacenter in Hollands Kroon en de gemeente ziet zichzelf als bevoegd gezag als het hierop aankomt, maar de provincie sprak dat vorige week tegen. Hollands Kroon is ‘onaangenaam verrast’.

 • Om de bestaande bouw in 2050 CO2-neutraal te krijgen, moeten miljoenen woningen van het gas af. Volgens onderzoekers van TNO zou dat zou goedkoper kunnen als woningen als gelijksoortig cluster, in grote hoeveelheden tegelijk worden verduurzaamd. Maar Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw waarschuwt voor optimistisch denken over de winsten van zo’n industriële aanpak. ‘Er wordt veel te makkelijk vergeten dat een woning meer is dan de buitenkant.’

  Kostenneutraal verduurzamen, kan dat wel?

  Om de bestaande bouw in 2050 CO2-neutraal te krijgen, moeten miljoenen woningen van het gas af. Volgens onderzoekers van TNO zou dat zou goedkoper kunnen als woningen als gelijksoortig cluster, in grote hoeveelheden tegelijk worden verduurzaamd. Maar Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw waarschuwt voor optimistisch denken over de winsten van zo’n industriële aanpak. ‘Er wordt veel te makkelijk vergeten dat een woning meer is dan de buitenkant.’

 • Beeld: Shutterstock

  'Houd de digitale burgerbegroting laagdrempelig'

  Het is niet makkelijk om inwoners goed te betrekken bij politiek. Vaak is er een stap in het proces waarbij burgers worden betrokken en als ze al daarbij aanhaken, is de kans groot dat ze in de rest van het proces uit het oog worden verloren. De digitale burgerbegroting zou een instrument zijn om daarbij te helpen. In een webinar georganiseerd door het platform CitizenLab vertellen twee gemeenten, een Nederlandse en een Belgische, over hun ervaringen.

 • Beeld: Shutterstock

  Noord-Holland fluit gemeente terug om datacenters

  Noord-Holland vindt dat zij verantwoordelijk is als gaat om de bouw van datacenters en niet de gemeente Hollands Kroon. De gemeente is van mening dat zijzelf het bevoegde gezag is voor de aanleg van de Microsoft-datacenters. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie wil 'uiteindelijk bij de rechter' duidelijkheid krijgen en wil bovendien een handhavingsprocedure starten tegen Microsoft. De gemeente is 'zeer verrast door het besluit van GS'.

 • Beeld: Shutterstock

  Sterke stijging aantal datalekken bij overheid

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg 23.976 datalekmeldingen binnen in 2020 en ruim een vijfde daarvan kwam bij de overheid vandaan. Het betekent een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De AP meet verder een ‘explosieve toename van het aantal hacks’ en luidt de noodklok. De overheid scoort wat dat betreft als sector niet het hoogst, maar moet zich er wel bewuster van worden 'dat zij heel belangrijke informatie bewaart'.