of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • De ECB heeft dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), via De Nederlandsche Bank (DNB), laten weten. Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder daarvoor bijzondere redenen aan te voeren.

  ECB: pin-only beleid gemeenten mag niet

  De Europese Centrale Bank (ECB) tikt gemeenten op de vingers waar burgers aan de balie niet meer met contant geld kunnen betalen. Volgens Europees recht is een pin-only beleid niet geoorloofd.

 • Staatssecretaris Knops wil dat burgers en ondernemers overheidswebsites kunnen herkennen en onderscheiden van andere websites. Er komt daarom een onderzoek naar de wenselijkheid om te komen tot één domeinextensie voor alle e-mailadressen en websites van de Nederlandse overheid.

  Onderzoek naar herkenbaarheid overheidswebsites

  Staatssecretaris Knops wil dat burgers en ondernemers overheidswebsites kunnen herkennen en onderscheiden van andere websites. Er komt daarom een onderzoek naar de wenselijkheid om te komen tot één domeinextensie voor alle e-mailadressen en websites van de Nederlandse overheid.

 • Twee procent van de personen van 12 jaar of ouder verstrekken overheidsinstanties in 2017 geen gegevens langs de elektronische weg, vanwege zorgen over de bescherming en veiligheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Cybersecuritymonitor.

  Bezorgde burgers geven overheid geen online gegevens

  3 reacties

  Twee procent van de personen van 12 jaar of ouder verstrekken overheidsinstanties in 2017 geen gegevens langs de elektronische weg, vanwege zorgen over de bescherming en veiligheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Cybersecuritymonitor.

 • De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben informatie zoals moties, brieven, besluiten en amendementen beschikbaar gesteld als open data. Vanaf 1 november kunnen app-ontwikkelaars ideeën voor apps inzenden waarmee bewoners de Provinciale Staten beter kunnen volgen. Er kan 30.000 euro mee gewonnen worden.

  Provincies zoeken ideeën voor app

  1 reactie

  De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland hebben informatie zoals moties, brieven, besluiten en amendementen beschikbaar gesteld als open data. Vanaf 1 november kunnen app-ontwikkelaars ideeën voor apps inzenden waarmee bewoners de Provinciale Staten beter kunnen volgen. Er kan 30.000 euro mee gewonnen worden.  

 • Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten vragen om aandacht vragen voor de ‘levensgebeurtenis’ overlijden. Burgers worden vaak nog geconfronteerd met berichten van de overheid aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan.

  Knops wil meer aandacht voor berichten aan overledenen

  Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaat gemeenten vragen om aandacht vragen voor de ‘levensgebeurtenis’ overlijden. Burgers worden vaak nog geconfronteerd met berichten van de overheid aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan.

 • Agentschap Telecom wil oefeningen houden met gemeenten om ze voor te bereiden op uitval van de gemeentelijke telecom. Het gaat om scenario’s waaronder stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Deze kunnem voor gemeentelijke organisaties grote onrust met zich meebrengen.

  Oefening voor uitvallende gemeentelijke telecom

  Agentschap Telecom wil oefeningen houden met gemeenten om ze voor te bereiden op uitval van de gemeentelijke telecom. Het gaat om scenario’s zoals stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Deze situaties kunnen bij gemeentelijke organisaties grote onrust veroorzaken.

 • Gemeente Eindhoven wil dat Amber Mobility, een platform voor elektrische deelauto's, een sterk gereduceerd parkeertarief krijgt. De tegenprestatie is dat het bedrijf zijn data over het gebruik van de auto’s met de gemeente moet delen.

  Eindhoven geeft parkeerkorting in ruil voor data

  Gemeente Eindhoven wil dat Amber Mobility, een platform voor elektrische deelauto's, een sterk gereduceerd parkeertarief krijgt. De tegenprestatie is dat het bedrijf zijn data over het gebruik van de auto’s met de gemeente moet delen.

 • Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken dit najaar liet uitvoeren. Hieruit wordt duidelijk dat burgers niet zitten te wachten op de diverse inlogmethoden. Maar nieuwe Europese richtlijnen verplichten om digitale identiteitstoepassingen uit andere landen ook toe te laten. Secretaris-generaal Maarten Schurink van Binnenlandse Zaken gaf volgens de krant op een bijeenkomst over het thema aan dat er geëxperimenteerd moet worden.

  Wildgroei aan online identiteiten

  Er dreigt een wildgroei aan online identiteiten te ontstaan, nu onduidelijk is welke digitale identiteitstoepassing de standaard wordt om in te loggen bij de overheid. 

 • Tussen ambtenaren en ontwerpers bestaan forse cultuurverschillen. De VNG en de Dutch Design Foundation hebben samen drie projecten opgestart om de twee werelden meer van elkaar te laten profiteren. De resultaten hiervan worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2018. ‘Ontwerpers zijn al lang niet meer bezig met alleen tafels, stoelen en lampen.’

  ‘Met designers maatschappelijke problemen aanpakken’

  Tussen ambtenaren en ontwerpers bestaan forse cultuurverschillen. De VNG en de Dutch Design Foundation hebben samen drie projecten opgestart om de twee werelden meer van elkaar te laten profiteren. De resultaten hiervan worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2018. ‘Ontwerpers zijn al lang niet meer bezig met alleen tafels, stoelen en lampen.’