of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  ABP en KPN investeren miljard in glasvezel voor dorpen

  Pensioenfonds ABP en KPN investeren ruim 1 miljard euro in de aanleg van glasvezel in bijna duizend dorpen en kleine woonkernen. Afgelopen jaar heeft laten zien hoe belangrijk snel en betrouwbaar internet is voor Nederland, schrijft ABP, en deze investering maakt een glasvezelaansluiting voor deze plaatsen jaren eerder mogelijk.

 • Beeld: Shutterstock

  Datalek bij Belastingsamenwerking West-Brabant

  Bij de Belastingsamenwerking West-Brabant is een datalek geconstateerd. Via een contactformulier op de website kon men in een aantal gevallen bij privacygevoelige gegevens van anderen komen, zoals adressen en WOZ-beschikkingen. ‘Ik baal er vreselijk van’, vertelt directeur Peter Stoffelen.

 • Wethouder Theo Meskers (VVD, Economie) heeft niet doelbewust verkeerde informatie gegeven over het gebruik van restwarmte door grote datacenters in de gemeente. Dat de techniek nog in ontwikkeling is, is verschillende keren doorgegeven aan de gemeenteraad, zei de wethouder in een ingelast interpellatiedebat op donderdag. ‘Maar we hadden misschien wat nadrukkelijker een slag om de arm moeten houden.’

  Bestuurders Hollands Kroon sussen datacenter-rel

  Wethouder Theo Meskers (VVD, Economie) heeft niet doelbewust verkeerde informatie gegeven over het gebruik van restwarmte door grote datacenters in de gemeente. Dat de techniek nog in ontwikkeling is, is verschillende keren doorgegeven aan de gemeenteraad, zei de wethouder in een ingelast interpellatiedebat op donderdag. ‘Maar we hadden misschien wat nadrukkelijker een slag om de arm moeten houden.’

 • Beeld: Shutterstock

  Schuldbewust college Almere krijgt tijd voor onderzoek

  Een deel van de onterecht gewiste Almeerse mailboxen is teruggevonden, vertelde het college donderdagavond. Burgemeester Franc Weerwind trok tijdens het aangevraagde debat het boetekleed aan en het college krijgt enkele weken tijd om de situatie zelf te onderzoeken. Als de raad nadien met vragen blijft zitten, volgt mogelijk extern onderzoek.

 • Het archief denkt enkele weken nodig te hebben voordat de archieven weer toegankelijk zijn voor het publiek. ‘We kampen met een gedeeltelijke ICT-storing als gevolg van ransomware. We verrichten herstel- en onderzoekswerkzaamheden en laten ons hierin bijstaan door externe deskundigen’, aldus het archief op de eigen website. De hack was al op 11 maart.

  Het Utrechts Archief gehackt

  Reageer

  Het Utrechts Archief, het kenniscentrum over de geschiedenis van de stad en de provincie, is vorige week gehackt door cybercriminelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Utrechtse gemeenteraad op de hoogte gesteld. Samen met het archief en ICT-specialisten wordt onderzocht welke extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

 • Vier miljoen euro besparen op het sociaal domein in Noardeast-Fryslân en 1,9 miljoen euro in Dantumadiel. Dat was het doel van de 'operatie kostenbesparing' die in 2019 in beide gemeenten werd gestart. Die bedragen zijn niet gehaald, maar er is wel bespaard.

  'Operatie kostenbesparing’ sociaal domein levert geld op

  Vier miljoen euro besparen op het sociaal domein in Noardeast-Fryslân en 1,9 miljoen euro in Dantumadiel. Met die doelstelling zijn ambtenaren van beide gemeenten in 2019 aan de slag gegaan. Die bedragen zijn niet gehaald, maar er is wel bespaard: 3,3 miljoen in Noardeast-Fryslân en 1,2 miljoen in Dantumadiel. En er liggen nog meer kansen.

 • In het geval van Hof van Twente had hij ook niet meteen doorgehad dat er veel meer aan de hand was, vertelt ict-deskundige Brenno de Winter. De schade van de cyberaanval op de gemeente gaat in de miljoenen lopen. Het was te voorkomen geweest, maar het plaatje van de techniek dat door de informatie werd geschetst kwam niet overeen met de realiteit. ‘Als de bestuurder niet de juiste informatie krijgt er dan komt er geen verbetering.’

  Schade hack Hof van Twente in de miljoenen

  In het geval van Hof van Twente had hij ook niet meteen doorgehad dat er veel meer aan de hand was, vertelt ict-deskundige Brenno de Winter. De schade van de cyberaanval op de gemeente gaat in de miljoenen lopen. Het was te voorkomen geweest, maar het plaatje van de techniek dat door de informatie werd geschetst kwam niet overeen met de realiteit. ‘Als de bestuurder niet de juiste informatie krijgt er dan komt er geen verbetering.’

 • Overheden krijgen meer bevoegdheden om informatie met elkaar te delen over vormen van ondermijning, zoals misbruik van beschikkingen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Zo moet de integriteit van de overheid worden beschermd tegen vermenging van de boven- en onderwereld. Dit beoogt het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet Bibob dat maandag bij de Tweede Kamer is ingediend.

  Meer bevoegdheden overheden voor informatiedeling

  Overheden krijgen meer bevoegdheden om informatie met elkaar te delen over mogelijke vormen van ondermijning, zoals misbruik van beschikkingen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Zo moet de integriteit van de overheid worden beschermd tegen vermenging van de boven- en onderwereld. Dit beoogt het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet Bibob dat maandag bij de Tweede Kamer is ingediend door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker voor Rechtsbescherming.

 • Beeld: Shutterstock

  Onderzoek: er ging veel mis bij hack Hof van Twente

  Er gingen meerdere dingen mis bij Hof van Twente waardoor de vernietigende cyberaanval heeft kunnen plaatsvinden. Dat blijkt uit een forensisch rapport naar aanleiding van de hack eind vorig jaar. Er waren bijvoorbeeld geen maatregelen om toegang tot de servers te voorkomen, een makkelijk wachtwoord gaf toegang tot een account met te veel bevoegdheden en er was onvoldoende scheiding tussen de servers. Ook beschikten het college en de raad niet over de juiste informatie.

 • Het aantal slimme verkeerslichten wordt de komende jaren meer dan verdubbeld. Bovenop de bestaande 800 komen er 1000 nieuwe slimme lichten bij, die ambulances automatisch doorlaten. Voor ambulances die met sirene en zwaailicht aankomen bij een kruising, springt het licht op groen.

  Overheden trekken beurs voor slimme stoplichten

  Reageer

  Het aantal slimme verkeerslichten wordt de komende jaren meer dan verdubbeld. Bovenop de bestaande 800 komen er 1000 nieuwe slimme lichten bij, die ambulances automatisch doorlaten. Voor ambulances die met sirene en zwaailicht aankomen bij een kruising, springt het licht op groen.

 • Beeld: Shutterstock

  Informatiebeheer Almere blijft ondermaats

  Het informatiebeheer van Almere is 'niet op het gewenste en ook wettelijk vereiste niveau'. Tot die conclusie komt het college in een brief aan de raad over onterecht verwijderde mailboxen. Belangrijke informatie, zoals e-mails van oud-bestuurders, is hierdoor niet meer te achterhalen.