of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Plan rijk voor betere informatiehuishouding

  Het kabinet wil de informatiehuishouding van het Rijk voor 2027 op orde brengen. Daartoe komt het met een generiek actieplan ‘Open op Orde’ dat voorschrijft hoe het die verandering gaat aanpakken. Voor 1 juli 2021 moet er per ministerie en instanties zoals de Hoge Colleges van Staat, Rechtspraak, Politie en Openbaar Ministerie, een actieplan liggen hoe de doelen uit het overkoepelende plan behaald gaan worden. Voor de coördinatie van de uitvoering wordt een regeringscommissaris aangesteld, die moet per 1 juli aan de slag zijn.

 • Door een aanpassing van de Wet toeristische verhuur krijgen gemeenten meer mogelijkheden om de verhuur van woningen via internetplatforms als AirBNB en Booking.com aan banden te leggen. Vanaf 1 juli worden de platforms verplicht om het registratienummer van de verhuurder te vermelden bij een advertentie.

  Gemeente krijgt meer armslag in aanpak vakantieverhuur

  Door een aanpassing van de Wet toeristische verhuur krijgen gemeenten meer mogelijkheden om de verhuur van woningen via internetplatforms als AirBNB en Booking.com aan banden te leggen. Vanaf 1 juli worden de platforms verplicht om het registratienummer van de verhuurder te vermelden bij een advertentie.

 • Beeld: Shutterstock

  Gelderland maakt toch oude documenten openbaar

  Er was een rechtszaak voor nodig en er gingen jaren overheen, maar Gelderland is overstag. Informatie uit het oude Stateninformatiesysteem SIS wordt openbaar gemaakt. Deze documenten waren niet meer bereikbaar en daarop besloot een Statenlid naar de rechter te stappen. De rechter verklaarde het beroep gegrond en bepaalde dat de provincie een nieuwe uitspraak moest doen.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Met open source organiseer je peer review’

  Komt open source de veiligheid ten goede? Het idee van open source is dat de broncode van bijvoorbeeld een website openbaar is. Slechte code kan makkelijker worden aangepast en goede code kan makkelijker worden verspreid. Maar zijn er geen situaties wanneer de code juist closed source moet blijven? iBestuur sprak twee experts.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Wensdenken bij digitalisering vind ik heel erg link’

  Met nieuwe mogelijkheden komen nieuwe verantwoordelijkheden. Conferenties gaan niet meer alleen over wat er mogelijk is met nieuwe technieken, maar ook over wat er allemaal fout kan gaan. Zoveel was duidelijk op de (digitaal toegankelijke) VNG Belastingconferentie. VNG-directeur Leonard Geluk wees bij de aftrap op het gevaar van vertrouwen op kostenbesparingen door digitalisering.

 • Beeld: Shutterstock

  Verschuiving in aanbod opleidingen

  Ambtenaren volgen nog steeds veel opleidingen, ondanks corona. Maar er zijn naast uitstelgedrag opvallende verschuivingen in hun keuzes. Verbeteringen in het digitaal werken, communicatie met burgers en online leidinggeven zijn populaire cursusthema’s.

 • De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft een dringend beroep doen op de kerken om digitale diensten te houden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Zondag gaven de kerkgangers geen gehoor aan die oproep, en kwamen er ondanks de coronamaatre

  Gemeente Krimpen blijft kerken vragen om digitale dienst

  8 reacties

  De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft een dringend beroep doen op de kerken om digitale diensten te houden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Zondag gaven de kerkgangers geen gehoor aan die oproep, en kwamen er ondanks de coronamaatregelen vele tientallen mensen samen in de Mieraskerk.

 • De beoogde burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak (VVD), kwam in opspraak vanwege burgemeester-onwaardige tweets. De vertrouwenscommissie die hem koos, mocht hem niet zelf digitaal natrekken vanwege hun geheimhoudingsplicht. Is die nog wel houdbaar ten tijde van Google?

  Waarom mag een kandidaat-burgemeester niet gegoogeld?

  De beoogde burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak (VVD), kwam in opspraak vanwege burgemeester-onwaardige tweets. De vertrouwenscommissie die hem koos, mocht hem niet zelf digitaal natrekken vanwege hun geheimhoudingsplicht. Is die nog wel houdbaar ten tijde van Google?

 • © Shutterstock

  EU-Wob portal in de maak

  De Europese Commissie ontwikkelt een IT-systeem om binnenkomende Wob-verzoeken sneller te kunnen afhandelen. Het oude systeem kon het eenvoudigweg niet meer aan. Interessant voor gemeenten en provincies is dat als het nieuwe systeem eenmaal af is, de Commissie het toegankelijk maakt voor andere overheden.

 • Eerst zou er een speciaal Handboek Organisatie Rijksdienst komen, maar toen bedacht het ministerie van BZK dat een website veel toegankelijker en meer vraaggericht zou zijn. Deze website staat nu online. Ambtenaren en volksvertegenwoordigers kunnen er geldende kaders en afspraken over de organisatie van de rijksdienst vinden die eerder in allerlei verspreide documenten stonden.

  Digitaal handboek over organisatie rijksdienst

  Eerst zou er een speciaal Handboek Organisatie Rijksdienst komen, maar toen bedacht men bij het ministerie van BZK dat een website veel toegankelijker en meer vraaggericht zou zijn. Deze website staat nu online. Ambtenaren en volksvertegenwoordigers kunnen er geldende kaders en afspraken over de organisatie van de rijksdienst vinden die eerder in allerlei verspreide documenten stonden.

 • Excuses zijn passend, aan de gemeenteraad en aan de inwoners van Hof van Twente. Zo begon burgemeester Nauta het eerste openbare debat over de hack die de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro zal kosten. De burgemeester voelt zich verantwoordelijk. Daarmee, en met het ogenschijnlijk ‘vergoelijkende’ rapport van bevindingen, nam niet iedereen genoegen.

  Burgemeester Hof van Twente ‘dacht in control te zijn’

  Excuses zijn passend, aan de gemeenteraad en aan de inwoners van Hof van Twente. Zo begon burgemeester Nauta het eerste openbare debat over de hack die de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro zal kosten. De burgemeester voelt zich verantwoordelijk. Daarmee, en met het ogenschijnlijk ‘vergoelijkende’ rapport van bevindingen, nam niet iedereen genoegen.