of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Helmond heeft een nieuw systeem in gebruik genomen dat verkeerslichten slimmer aanstuurt om betere verkeersdoorstroming te bewerkstelligen. Intussen is ook provincie Noord Holland met een proef bezig die stoplichten met auto’s laat communiceren.

  Overheden innoveren met stoplichten

  De gemeente Helmond heeft een nieuw systeem in gebruik genomen dat verkeerslichten aanstuurt om betere verkeersdoorstroming te bewerkstelligen. Intussen is ook provincie Noord Holland met een proef bezig, die stoplichten met auto’s laat communiceren.

 • De gemiddelde ICT-kosten per inwoner nemen opnieuw toe. Er is sprake van een stijging van 79 naar 82 euro per jaar. De stijging ontstaat volgens M&I Partners onder meer door scherpere eisen voor informatieveiligheid en privacy. Ook maken gemeenten steeds meer gebruik van clouddiensten. Daarnaast wordt ICT-personeel duurder omdat deze vaker worden ingehuurd.

  ICT-kosten gemeenten stijgen opnieuw

  De gemiddelde ICT-kosten per inwoner nemen opnieuw toe. Er is sprake van een stijging van 79 naar 82 euro per jaar. De stijging ontstaat volgens M&I Partners onder meer door scherpere eisen voor informatieveiligheid en privacy. Ook maken gemeenten steeds meer gebruik van clouddiensten. Daarnaast wordt ICT-personeel duurder omdat deze vaker worden ingehuurd.

 • De burger mag niet de dupe worden van verdergaande digitalisering bij de overheid. Die waarschuwing geeft de afdeling advisering van de Raad van State (RvS). Het orgaan wijst in het ongevraagd advies enkele knelpunten aan bij digitale overheidscommunicatie en geeft adviezen voor verbetering.

  Raad van State bezorgd over gevolgen digitalisering burger

  De burger mag niet de dupe worden van verdergaande digitalisering bij de overheid. Die waarschuwing geeft de afdeling advisering van de Raad van State (RvS). Het orgaan wijst in het zogeheten 'ongevraagd advies' enkele knelpunten aan bij digitale overheidscommunicatie en geeft adviezen voor verbetering.

 • Het Burgerservicenummer (BSN) staat nu nog op de voorkant van de houderspagina in het paspoort, maar daar komt een einde aan. Staatssecretaris Knops van Binnenlands Zaken schrijft dat het nummer naar de achterzijde verhuist.

  BSN verhuist naar achterzijde paspoort

  Het Burgerservicenummer (BSN) staat nu nog op de voorkant van de houderspagina in het paspoort, maar daar komt een einde aan. Staatssecretaris Knops van Binnenlands Zaken schrijft dat het nummer naar de achterzijde verhuist.

 • Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Voor veel gemeenten heeft de maatregel veel impact, vooral voor hen die onlineprocedures nog niet voor niet-Nederlandstaligen toegankelijk hebben gemaakt.

  Gemeenten moeten digitale diensten vertalen

  Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Ze krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd.

 • Het gebeurt steeds minder dat burgers worden geconfronteerd met berichten van de overheid gericht aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit een brief die Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd.

  Nog steeds post van overledenen naar Berichtenbox

  Het gebeurt steeds minder dat burgers worden geconfronteerd met berichten van de overheid gericht aan overleden personen. Maar voor het probleem helemaal is opgelost is er nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit een brief die Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd. 

 • Dat doet de Algemene Rekenkamer onder meer door na te gaan hoe gemakkelijk burgers en bedrijven hun eigen gegevens kunnen inzien en corrigeren. Ook wordt gekeken of knelpunten die bij eerder onderzoek (uit 2014) werden aangetroffen inmiddels zijn aangepakt en opgelost en wat de belangrijkste resterende knelpunten zijn.

  Rekenkamer bekijkt basisregistraties

  De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de vraag in hoeverre het stelsel van basisregistraties – elf in getal – bijdraagt aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven. 

 • Krap een jaar geleden berichtte Binnenlands Bestuur dat het aantal overheidsvacatures op het gebied van ict met bijna de 50 procent was toegenomen. Daarmee was de overheid koploper met vacante ict-functies. Twaalf maanden van economische groei verder is de situatie er niet bepaald beter op geworden. De prognose is dat het rijk tot 2021 liefst 1.200 ict’ers per jaar nodig.

  ‘Het rijk wordt nooit een grote betaler’

  Ondanks het relatief goede imago kan het rijk ict’ers maar moeilijk vinden. Het beter promoten van de secundaire arbeidsvoorwaarden zou helpen. ‘Als je die kapitaliseert, ben je opeens een premium werkgever.’