of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten zullen vanwege het thuiswerken van hun personeel structureel moeten investeren in digitalisering. Dat brengt extra kosten met zich mee, die overigens deels worden gecompenseerd omdat minder kantoorruimte nodig is.

  Thuiswerken kost gemeenten miljoenen

  Gemeenten zullen vanwege het thuiswerken van hun personeel structureel moeten investeren in digitalisering. Dat brengt extra kosten met zich mee, die overigens deels worden gecompenseerd omdat minder kantoorruimte nodig is.

 • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een gemeente voor het eerst onder verzwaard toezicht gesteld, omdat ze zich zorgen maakt over de bescherming van de gevoelige gegevens van de inwoners. In een nieuwsbericht vermeldt de AP de betreffende gemeente niet. Het gaat om Hellevoetsluis, zo heeft de gemeente inmiddels bevestigd.

  AP bezorgd over slecht privacybeleid in Hellevoetsluis

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een gemeente voor het eerst onder verzwaard toezicht gesteld, omdat ze zich zorgen maakt over de bescherming van de gevoelige gegevens van de inwoners. In een nieuwsbericht vermeldt de AP de betreffende gemeente niet. Het gaat om Hellevoetsluis, zo heeft de gemeente inmiddels bevestigd.

 • Gemeenten kunnen meer regie nemen in de uitrol van glasvezelnetwerken. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil samen met gemeenten en marktpartijen werken aan een betere harmonisatie van regelgeving, zodat de uitrol van glasvezel verder versneld kan worden.

  Gemeente kan meer regie nemen in glasvezelaanleg

  Gemeenten kunnen meer regie nemen in de uitrol van glasvezelnetwerken. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil samen met gemeenten en marktpartijen werken aan een betere harmonisatie van regelgeving, zodat de uitrol van glasvezel verder versneld kan worden.

 • Beeld: Shutterstock

  Veel datalekken afkomstig uit openbaar bestuur

  Driekwart van alle datalekken is afkomstig uit de gezondheidszorg, de financiële sector en het openbaar bestuur. Dat blijkt uit de jaarlijkse Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het totale aantal gemelde lekken nam de afgelopen jaren fors toe.

 • Beeld: Shutterstock

  Datacenters ‘lopen elke dag tegen wetgeving aan’

  Door de coronacrisis is er geen gebrek aan werk voor datacenters, maar de samenwerking met de overheid moet beter. Dat schrijft De Dutch Datacenter Association (DDA) in een rapport. Niet geheel verrassend is de branchevereniging te spreken over de eigen initiatieven voor verduurzaming. Een goede samenwerking met onder andere overheidsinstanties is echter nodig om de verduurzaming te verbeteren. Er is onzekerheid omdat gemeenten geen duidelijk visies op de warmtetransitie hebben.

 • Bijna een op de vier Statenleden was bij de start van deze bestuursperiode in 2019 onvoldoende voorbereid. Een derde was ‘redelijk’ voorbereid en 45 procent goed. Dat blijkt uit het midterm-onderzoek onder Statenleden dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem.

  Voorbereiding op Statenwerk laat te wensen over

  Nog niet de helft van de Statenleden was goed voorbereid op het werk voor Provinciale Staten bij de start van de huidige bestuursperiode in 2019. Bijna een kwart was onvoldoende voorbereid en een derde ‘redelijk’. Corona moet niet meer te lang duren, stellen Statenleden. Digitaal politiek bedrijven gaat stroever door het ontbreken van wandelgangen en informeel contact.

 • Beeld: Shutterstock

  Vermoedens van breder gebruik wifi-tracking

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beboette Enschede vanwege onrechtmatig gebruik van wifi-tracking en de toezichthouder vermoedt dat meerdere gemeenten dergelijke systemen gebruiken. Omdat tracking meestal niet is toegestaan, hoopt vicevoorzitter Monique Verdier dat gemeenten nog eens goed naar hun systemen gaan kijken. Europese wetgeving is volgens haar heel duidelijk hierover en innovatie is geen reden om privacy te negeren.

 • Cyberveiligheid is een niche. Daar kwamen de nieuwbakken ‘cyberburgemeesters’ Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad) al snel achter. Ze bundelden hun krachten en zochten contact met cyberburgemeesters uit het hele land. ‘Cyber houdt zich niet aan gemeentegrenzen.’

  Digitale veiligheid moet ‘chefsache’ worden

  Cyberveiligheid is een niche. Daar kwamen de nieuwbakken ‘cyberburgemeesters’ Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad) al snel achter. Ze bundelden hun krachten en zochten contact met cyberburgemeesters uit het hele land. ‘Cyber houdt zich niet aan gemeentegrenzen.’

 • De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

  Samen sterk tegen de techreuzen

  De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

 • Voor de komst van een nieuw groot datacenter bij Zeewolde is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de aanwezige natuur en de gezondheid van omwonenden. Dat zegt de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) in haar advies aan de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland.

  Gevolgen voor milieu grootste datacenter onduidelijk

  10 reacties

  Voor de komst van een nieuw groot datacenter bij Zeewolde is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de aanwezige natuur en de gezondheid van omwonenden. Dat zegt de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) in haar advies aan de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland. 

 • De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifi-signalen op uit de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code.

  Boete voor Enschede voor wifi-tracking binnenstadpubliek

  1 reactie

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag. Daardoor was het mogelijk winkelend publiek en mensen die in de binnenstad wonen of werken te volgen. De inzet van wifi-tracking is aan strenge eisen gebonden en in de meeste gevallen verboden.