of 59345 LinkedIn

Nieuws

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stopt de aanbesteding van GT Software omdat de risico’s te groot zijn. De bedoeling van het project was om deelnemende gemeenten in staat te stellen makkelijk standaardsoftware af te nemen tegen scherpe tarieven. Er komt een herijking.

  Risico's inkoopproject software te groot

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stopt de aanbesteding van GT Software omdat de risico’s te groot zijn. De bedoeling van het project was om deelnemende gemeenten in staat te stellen makkelijk standaardsoftware af te nemen tegen scherpe tarieven. Er komt een herijking.

 • Bits of Freedom beloonde het Systeem Risico Indicatie met een award bedoeld voor personen, bedrijven en overheden die privacyrechten aan hun ‘digitale laars’ lappen. FNV campagneleider Cihan Ugural zat in de jury voor de Expertprijs die SyRI won. ‘Het was geen moeilijke keuze’, licht hij toe. Mensen met een minimumloon worden al slecht bejegend door de overheid, vindt hij, en SyRI komt daar nog eens bovenop. Bovendien is de omvang van uitkeringsfraude relatief verwaarloosbaar.

  SyRI grootste privacyschender 2019

  SyRI, het omstreden opsporingssysteem voor uitkeringsfraude, kreeg een Big Brother Award: een ironische prijs voor privacyschending, bedacht door beweging Bits of Freedom. ‘Het was geen moeilijke keuze,’ zegt jurylid Cihan Ugural.

 • In het kader van toegankelijkheid is pdf geen handig formaat. Voor voorleessoftware is het ontcijferen van teksten en tabellen in pdf's een hele opgave. Daardoor zijn veel overheidsdocumenten slecht beschikbaar voor slechtzienden en blinden.

  Op zoek naar een oplossing voor het pdf-probleem

  Dat een Portable Document Format (pdf) niet ideaal is, dat weten de meeste gemeenten wel. Toch is er sprake van een hardnekkig pdf-probleem. Maar liefst 99,99 procent van alle documenten op overheidswebsites is een pdf, berekende DigiToegankelijk. Wat is het alternatief?

 • Rotterdam gaat een proef beginnen met CENT-R, een stukje techniek dat met allerlei smart-city-toepassingen kan worden uitgerust. De gemeente noemt het een ‘multifunctionele en modulaire unit’, maar legt het elders makkelijker uit: een ‘universele digitale stekkerdoos voor op straat’.

  Universele stekkerdoos voor ambities smart city

  Rotterdam gaat een proef beginnen met CENT-R, een stukje techniek dat met allerlei smart-city-toepassingen kan worden uitgerust. De gemeente noemt het een ‘multifunctionele en modulaire unit’, maar legt het elders makkelijker uit: een ‘universele digitale stekkerdoos voor op straat’.

 • Er komt een onderzoek naar de toepassing van blockchain binnen de overheid. Tilburg Law School krijgt 1 miljoen euro om te onderzoeken welke rol en verantwoordelijkheden overheden hebben bij het toepassen van deze technologie en hoe de optimale wetgeving eruitziet.

  Of blockchain transparant en legitiem kan zijn

  Er komt een onderzoek naar de toepassing van blockchain binnen de overheid. Tilburg Law School krijgt 1 miljoen euro om te onderzoeken welke rol en verantwoordelijkheden overheden hebben bij het toepassen van deze technologie en hoe de optimale wetgeving eruitziet.

 • Het vinden van partners die het Civic AI Lab financieel kunnen ondersteunen, is lastig. Meerdere ministeries, gemeenten en organisaties hebben belangstelling getoond, maar de lat ligt hoogt: van de partners wordt in totaal 2 miljoen euro gevraagd.

  Kunstmatige intelligentie voor iedereen

  Begin 2020 hoopt het Civic AI Lab in Amsterdam zijn deuren te openen. Het Civic AI Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), een nationaal netwerk van kennisinstituten, de overheid en private partijen die samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bestaat momenteel uit 10 labs, meestal gefinancierd door de industrie. Het ICAI vond het belangrijk dat er naast de bestaande labs ook een lab wordt opgericht met een maatschappelijke en sociale focus. Hiervoor benaderden ze neuro-informaticus Sennay Ghebreab van de UvA, die zich al tien jaar bezighoudt met 'AI for social good'.

 • Gerd Kortuem, hoogleraar internet of things aan de TU Delft, stelt voor een groep betrokken partijen bij elkaar te brengen en de bestaande initiatieven in kaart te brengen: een Algoritme Rapportage Kader.

  Leg risico’s algoritmen beter vast

  Het is op dit moment onduidelijk welke soorten datagedreven algoritmen eraan komen en wat de voordelen en risico’s zijn. Gerd Kortuem, hoogleraar internet of things aan de TU Delft, stelt daarom voor een groep betrokken partijen bij elkaar te brengen en de bestaande initiatieven in kaart te brengen: een Algoritme Rapportage Kader. 

 • Nieuwe technologieën zullen het werk voor de gemeenteambtenaar ingrijpend veranderen. Een nieuwe studie van A&O fonds Gemeenten brengt de gevarenzones in kaart. Veel routinematig werk verdwijnt. Hoe kun je je personeel daarop voorbereiden?

  Nieuwe technologie vraagt om nieuw personeelsbeleid

  Nieuwe technologieën zullen het werk voor de gemeenteambtenaar ingrijpend veranderen. Een nieuwe studie van A&O fonds Gemeenten brengt de gevarenzones in kaart en concludeert dat veel routinematig werk verdwijnt. Hoe kun je je personeel daarop voorbereiden?

 • De game wordt gratis aangeboden via de appstores (Apple en Android) en wordt landelijk uitgerold binnen het openbaar bestuur (gemeente, waterschap en provincie), voor zowel ambtenaren als bestuurders. De app moet het visitekaartje van de provincie Limburg worden op het gebied van integriteit.

  Game moet integriteit vergroten

  Begin volgend jaar kunnen ambtenaren en bestuurders een serious game spelen om bewustwording rond integriteit te vergroten. Het spel is nog in ontwikkeling en komt uit de koker van de provinciale Werkgroep Integriteit Limburg. Die moest de 4000 euro, die zij in 2016 kreeg toen het de Ien Dales Integriteitsaward won, besteden aan een activiteit die de integriteit in de publieke sector bevordert. De app moet het visitekaartje van de provincie Limburg worden op het gebied van integriteit. 

 • Chief Information Security Officer (CISO) is veelal een parttime functie, de meesten hebben geen medewerkers en het merendeel heeft geen of weinig budget. En ze hebben slecht zicht te hebben op de gevolgen van incidenten.

  Geen tijd of geld voor hoofd informatiebeveiliging

  Chief Information Security Officer (CISO) is veelal een parttime functie, de meesten hebben geen medewerkers en het merendeel heeft geen of weinig budget. Dat blijkt uit een enquête. CISO's blijken slecht zicht te hebben op de gevolgen van incidenten.

 • 'Ons doel is om de overlast van lange reistijden en de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen,' zegt Joana Cardoso, datawetenschapper bij de provincie Zuid-Holland, op het ECP-congres in Den Haag. In samenspraak met een aantal brugwachters heeft het team een applicatie ontwikkeld. De tool geeft een overzicht van het aantal boten dat binnen 30 minuten bij de brug aankomt en de verwachte aankomsttijd

  Kunstmatige intelligentie maakt bruggen slimmer

  'De brug stond open'? De kans dat die smoes nog werkt, wordt kleiner dan ooit in Zuid-Holland. Binnen het project Smart Shipping werken datawetenschappers samen met verkeerskundigen aan real time deep learning algoritmes die de optimale verkeersdoorstroming bij brugopeningen berekenen. Oftewel: de computer voorspelt wanneer de brug het beste open kan staan.