of 64204 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Kamervragen over trage updates SCADA-systemen

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is om opheldering gevraagd over de frustraties bij overheden over trage patches en updates voor kwetsbaarheden in industriële controlesystemen. De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van onderzoek door Binnenlands Bestuur en AG Connect.

 • 'De VNG had ook kunnen zeggen: hierdoor wordt werken in de bijstand lonender en kunnen we mensen langer ondersteunen'.

  Werken in de bijstand wordt (iets) lonender

  Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zorgt ervoor dat werken in de bijstand in sommige gevallen lonender wordt. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt vooral de nadelige effecten van de uitspraak. 

 • Beeld: Shutterstock

  VNG: vernietig documenten geëmigreerde personen niet

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert tegen het vernietigen van brondocumenten van geëmigreerde personen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is van plan deze documenten te vernietigen, maar volgens de VNG moet er een andere oplossing worden gevonden.

 • Beeld: Shutterstock

  Extra inzet nodig voor circulaire economie

  Om de transitie naar een circulaire economie te volbrengen, is meer nodig. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat, D66) over de huidige stand van zaken. Er moet worden gedacht aan andere strategieën, financiële barrières moeten worden geslecht en de grondstoffentrends gaan nog steeds de verkeerde kant op. ‘Het belang is groot, en het tempo mag niet vertragen.’

 • Beeld: Shutterstock

  Amsterdams Airbnb-aanbod daalt door registratieplicht

  Reageer

  Ongeveer vier vijfde van het Amsterdamse woningaanbod van verhuurplatform Airbnb is verwijderd na de invoering van een registratieplicht. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt berichtgeving van de Volkskrant daarover.

 • Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

  De digitale gemeente is er al… in Estland

  Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Discussie over AI zal in Nederland leiden tot botsingen’

  Kunstmatige intelligentie heeft zijn voordelen, maar het zet ook de democratie onder druk. Dat komt ook door hoe overheden het gebruiken. Dr. Linnet Taylor is sinds oktober hoogleraar International Data Governance aan Tilburg University en ze richt zich in haar onderzoek op data, vertegenwoordiging en democratie. Vanuit Europa komt er veel relevante wetgeving aan. ‘In Nederland worden continu de grenzen opgezocht van wat mogelijk is.'

 • Beeld: Shutterstock

  Vrouwen komen lastig bij gegevens door gemeentewet

  Het verschijnsel dat vrouwen vaak geen toegang hebben tot hun digitale gegevens komt slechts doordat overheden de wet volgen. Dat schrijft demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Belastingplichtigen kunnen gegevens inzien, maar in de gemeentewet en waterschapswet staat dat er één persoon als belastingplichtige wordt aangewezen en in de praktijk is dat meestal de man. De minister is bereid op zoek te gaan naar oplossingen.

 • Beeld: Shutterstock

  Overheden worstelen met kwetsbare controlesystemen

  Kwetsbaarheden in industriële controlesystemen waarmee onder meer rioleringen, sluizen en verkeerslichtsystemen worden aangestuurd, frustreren de overheid steeds meer. De problemen nemen toe, zeggen cybersecurityexperts. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur. Het duurt te lang voordat leveranciers patches gereed hebben voor gaten in de soms decennia oude systemen.

 • Er is veel aandacht voor de percepties van ambtenaren over hun werk en organisatie sinds de coronacrisis. Meestal gaat het over geforceerd telewerken, de werk-privé balans en hoe de organisatie daarin ondersteunt. Ondergesneeuwd is de rol van de afdeling hrm. De hrm’er blijkt opvallend positiever over zijn betekenis dan de medewerker.

  Wat heb je eigenlijk aan hrm?

  Er is veel aandacht voor de percepties van ambtenaren over hun werk en organisatie sinds de coronacrisis. Meestal gaat het over geforceerd telewerken, de werk-privé balans en hoe de organisatie daarin ondersteunt. Ondergesneeuwd is de rol van de afdeling hrm. De hrm’er blijkt opvallend positiever over zijn betekenis dan de medewerker.

 • Beeld: Shutterstock

  'Broodnodige' samenwerking voor digitaal toezicht

  Meerdere toezichthoudende instanties gaan samenwerken om digitaal sterk te staan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Financiële Markten, de Autoriteit Consument & Markt en het Commissariaat voor de Media willen met het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders hun grip op het digitale verbeteren.

 • Beeld: Shutterstock

  Niet zeker dat gastwifi betere beveiliging krijgt

  Nederlandse gemeenten gaan voor hun draadloze gastnetwerken niet per sé overstappen op de betere beveiliging van WPA2-Enterprise. Toepassing daarvan is vorige maand wel toegevoegd aan de formele verplichting voor veilige gemeentewifi, maar dan slechts als advies. De VNG lijkt niet optimistisch over omarming.