of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Bepaal wie in de keten welk risico loopt

  Gemeenten werken steeds meer samen in ketens en dat brengt risico’s met zich mee. Bij verstoringen kunnen producten of diensten mogelijk niet meer worden geleverd. De neiging is om bij risicoanalyses te kijken naar processen en systemen en niet naar ketens, schrijft de Informatiebeveiligingsdienst (IBD), maar dat moet wel. Het is belangrijk om te weten waar informatie vandaan komt, aan wie informatie wordt geleverd en welke eisen daaraan kunnen worden gesteld.

 • Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

  Almere wist niet van provincielobby datacenter

  Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

 • De gemeente Emmen helpt 49.000 huishoudens energie te besparen met een nieuwe app. Inwoners krijgen vragen over wat zij zelf aan energiebesparing doen en verdienen punten die zij kunnen inwisselen voor energiebespaarboxen. Bij de app is gebruik gemaakt van blockchaintechnologie.

  Emmen start blockchainproject voor energiebesparing

  De gemeente Emmen helpt 49.000 huishoudens energie te besparen met een nieuwe app. Inwoners krijgen vragen over wat zij zelf aan energiebesparing doen en verdienen punten die zij kunnen inwisselen voor energiebespaarboxen. Bij de app is gebruik gemaakt van blockchaintechnologie.

 • Breda gelooft in inzet van inwoners bij het veilig en leefbaar houden van de gemeente. Er is al tien jaar een groot buurtpreventienetwerk. Voor haar overstap naar het gerechtshof Den Bosch, waar ze raadsheer is geworden, blikte wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid Greetje Bos (VVD) terug op de behaalde resultaten. ‘Na elke campagne gaat het aantal meldingen omhoog.’

  ‘Duidelijke verschuiving naar online criminaliteit’

  Breda gelooft in inzet van inwoners bij het veilig en leefbaar houden van de gemeente. Er is al tien jaar een groot buurtpreventienetwerk. Voor haar overstap naar het gerechtshof Den Bosch, waar ze raadsheer is geworden, blikte wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid Greetje Bos (VVD) terug op de behaalde resultaten. ‘Na elke campagne gaat het aantal meldingen omhoog.’

 • Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

  Bedreigingen gemeenteraadsleden verdrievoudigd

  Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

 • Beeld: Shutterstock

  Rust rondom Log4j is bedrieglijk

  De voorspelde rampen met Log4j bleven tot nu toe uit. Maar aanvallers zijn alweer op zoek zijn naar andere vormen van toegang. Scannen, patchen en beveiligen blijft voor gemeenten de komende jaren het motto. ‘Incidentbestrijding is nog geen sluitende, vanzelfsprekende, systematisch ingebouwde reflex.’

 • Beeld: Shutterstock

  'Steeds meer bestuurders gebruiken Signal'

  Steeds meer politici en bestuurders maken gebruik van de chat-app Signal, concludeert BNR op basis van onderzoek. Juridisch gezien is met name het gebruik door bestuurders twijfelachtig. De app wordt als veiliger en minder privacygevoelig gezien dan bijvoorbeeld Whatsapp, maar maakt het ook makkelijk om automatisch berichten te verwijderen.

 • De provincie Limburg wil laten uitzoeken welk effect de voorgenomen bouw van de windmolens kan hebben op de vurig gewenste telescoop. De molenbouw kan er immers toe leiden dat de kansen voor Limburg om het prestigieuze wetenschappelijke project binnen te halen, aanzienlijk verkleinen.

  Windmolens hinderen bij binnenhalen telescoopproject in Limburg

  2 reacties

  Windmolens kunnen een storende werking hebben op de Einstein Telescoop, die mogelijk in Zuid-Limburg wordt aangelegd. Limburg is samen met Sardinië in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

 • Beeld: Shutterstock

  Wat Nederland bijdraagt aan Gaia-X

  Het Europese data-infrastructuurproject Gaia-X telt twee jaar na de start vijftien nationale hubs, van waaruit gewerkt wordt aan use cases op basis van Gaia-X. Ook Nederland kent zo’n hub, die op basis van zeer specifieke kennis ook een bijdrage kan bieden aan het Europese project, vertelt Peter Verkoulen, die de Nederlandse hub namens TNO managet, aan AG Connect.

 • Beeld: Shutterstock

  Onderzoek: deepfakes kunnen samenleving ontwrichten

  ‘Deepfakes’ kunnen op meerdere manieren een zeer grote impact hebben op de samenleving: ze kunnen verkiezingen beïnvloeden, gebruikt worden voor nep-porno en zorgen voor nepnieuws. Tilburg University onderzocht deze techniek, waarmee met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld zeer realistische nepvideo’s worden gemaakt, en concludeert dat het op termijn de samenleving kan ontwrichten.

 • Het gemiddelde loon gaat een tientje omhoog en bij de overheid stijgt het zelfs ietsje sterker. Dat blijkt uit de jaarlijkse berekening van het nettoloon, inclusief pensioenpremies maar los van eventuele cao-salarisverhogingen, door HR- en salarisdienstverlener ADP. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat de werkgever de mentale gezondheid ‘onvoldoende ondersteunt’.

  Lonen omhoog en welzijn ‘belangrijker dan ooit’

  Het gemiddelde loon gaat een tientje omhoog en bij de overheid stijgt het zelfs ietsje sterker. Dat blijkt uit de jaarlijkse berekening van het nettoloon, inclusief pensioenpremies maar los van eventuele cao-salarisverhogingen, door HR- en salarisdienstverlener ADP. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat de werkgever de mentale gezondheid ‘onvoldoende ondersteunt’.

 • Beeld: Shutterstock

  Overheid komt met nóg een cybersecuritycentrum

  Nederland krijgt er dit jaar nog een overheidsorgaan bij voor cybersecurity. Het nieuwe National Coordination Centre (NCC) komt bij een reeks organisaties waaronder het Nationaal Cyber Security Centrum, het Digital Trust Center  en het Landelijk Dekkend Stelsel. Het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken (EZK) vertelt AG Connect dat het NCC ‘moet’ vanuit de Europese Unie.