of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • De enorme druk op de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de vertraagde oplevering van een van de uitwisselingsstandaarden speelden een hoofdrol in het jaar uitstel van de Omgevingswet. De tijdsdruk wordt er niet minder door, en de opgave draait niet alleen om software. Dat meldt iBestuur.

  Omgevingswet-ict nog niet op orde

  De enorme druk op de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de vertraagde oplevering van een van de uitwisselingsstandaarden speelden een hoofdrol in het jaar uitstel van de Omgevingswet. De tijdsdruk wordt er niet minder door, en de opgave draait niet alleen om software. Dat meldt iBestuur.

 • Negen op de tien Amsterdammers maakt zich weleens zorgen over de digitale veiligheid, meldt de gemeente op basis van de eerste digitale veiligheidsmonitor waar 1.025 respondenten aan meededen. Maar hoewel veel mensen zich weleens zorgen maken, geeft de helft aan geen behoefte te hebben aan voorlichting of informatie. 14 procent van de respondenten is recent slachtoffer geworden van cybercrime.

  Meeste Amsterdammers bezorgd over cybercrime

  Negen op de tien Amsterdammers maakt zich weleens zorgen over de digitale veiligheid, meldt de gemeente op basis van de eerste digitale veiligheidsmonitor waar 1.025 respondenten aan meededen. Maar hoewel veel mensen zich weleens zorgen maken, geeft de helft aan geen behoefte te hebben aan voorlichting of informatie. 14 procent van de respondenten is recent slachtoffer geworden van cybercrime.

 • Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven ondermijning niet altijd effectief kunnen tegengaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar er zijn ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

  Convenant handig voor gegevensuitwisseling

  Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven niet altijd in staat zijn om ondermijning effectief tegen te gaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar naast voordelen, zijn er ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

 • De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan proberen om één datalandschap te creëren waarin ze gezamenlijk beleid kunnen vormgeven en uittesten. Van een overheid waarin het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden naar een netwerkende overheid.

  Zuid-Holland wil één groot regionaal datalandschap

  De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan proberen om één datalandschap te creëren waarin ze gezamenlijk beleid kunnen vormgeven en uittesten. Van een overheid waarin het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden naar een netwerkende overheid.

 • Afbeelding: Aansluitmonitor DSO

  66 gemeenten aangesloten op DSO voor besluiten

  66 gemeenten hebben een werkende verbinding met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zodat besluiten online gepubliceerd kunnen worden. Het is een van de drie verplichte aansluitingen voor overheden die de nieuwe Aansluitmonitor DSO in de gaten houdt, met het oog op de invoering van de Omgevingswet in 2022. Het gaat hier nog om een oefenomgeving.

 • De Metropoolregio Amsterdam krijgt een campus voor innovatie in stadslogistiek, de eerste in Europa. De City Logistics Innovation Campus, kortweg CLIC, wordt een broedplaats voor alles wat te maken heeft met vernieuwingen voor de bevoorrading van steden.

  Amsterdam krijgt campus voor stadslogistieke innovatie

  Reageer

  De Metropoolregio Amsterdam krijgt een campus voor innovatie in stadslogistiek, de eerste in Europa. De City Logistics Innovation Campus, kortweg CLIC, wordt een broedplaats voor alles wat te maken heeft met vernieuwingen voor de bevoorrading van steden.

 • De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Computerspel voorspelt integriteit medewerker

  De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Datagedreven werken staat nog in de kinderschoenen, zeggen veel directeuren in de publieke sector. Alles kan, zegt de data-analist: ‘U vraagt, wij draaien.’ De data-analist redeneert vanuit data, de directeur of beleidsmedewerker vanuit de maatschappelijke opgave. In een essay in Binnenlands Bestuur stellen BZK-programmamanager Johan Strieker en de Vensters-adviseurs Mark Huijben en Johan Posseth dat de beroepsgroepen elkaar nog onvoldoende vinden.

  ‘Dicht kloof tussen data-analist en beleidsmedewerker’

  Datagedreven werken staat nog in de kinderschoenen, zeggen veel directeuren in de publieke sector. Alles kan, zegt de data-analist: ‘U vraagt, wij draaien.’ De data-analist redeneert vanuit data, de directeur of beleidsmedewerker vanuit de maatschappelijke opgave.

 • Gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) hoeven niet versleuteld te worden opgeslagen, en zullen niet uitsluitend centraal worden opgeslagen. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) aan de Tweede Kamer in reactie op een rapport over de veiligheid van de persoonsgegevens in de BRP.

  Knops ziet niets in versleutelen BRP

  Gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) hoeven niet versleuteld te worden opgeslagen, en zullen niet uitsluitend centraal worden opgeslagen. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) aan de Tweede Kamer in reactie op een rapport over de veiligheid van de persoonsgegevens in de BRP.