of 63623 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  AP: meer aandacht nodig voor toepassingen slimme steden

  Reageer

  Gemeenten staan niet altijd voldoende stil bij de privacywetgeving, terwijl dit juist essentieel is als het gaat om de inzet van technologie in de openbare ruimte – de zogeheten smartcitytoepassingen. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een nieuw rapport. ‘Slecht ontwikkelde toepassingen kunnen namelijk ten koste gaan van de vrijheid van inwoners en bezoekers van die gemeente.’

 • Beeld: Shutterstock

  Onvrede bij ambtenaren over werk-privébalans

  Acht op de tien ambtenaren verrichten werk in privétijd. 63 procent van de 5.059 respondenten, in een onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur, geeft aan in enige mate werkzaamheden te verrichten in de vrije tijd. ‘17,9 procent doet dit in sterke mate’, schrijven de onderzoekers. ‘De onvrede over de werk-privébalans lijkt verband te hebben met het doen van werk in de vrije tijd.’

 • In alle Nederlandse gemeenten zou het IJslandse preventiemodel, om middelengebruik onder jongeren te voorkomen, moeten worden ingevoerd. Dat adviseren het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) na evaluatie bij zes gemeenten.

  IJslands preventiemodel bruikbaar in alle gemeenten

  Het IJslandse preventiemodel, om middelengebruik onder jongeren te voorkomen, zou in alle gemeenten moeten worden ingevoerd. De werkwijze heeft toegevoegde waarde ten opzichte van bestaande programma’s en werkwijzen. Cruciaal is wel dat gemeenten voldoende menskracht en budget hebben om de kar te trekken.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten gaan niet betalen voor geo-informatie

  Gemeenten hoeven toch niet mee te gaan betalen voor het gebruik van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet hiervan af nadat de internetconsultatie alleen maar afwijzende reacties kreeg.

 • Beeld: Shutterstock

  Vrouwen en jongeren negatief over digitaal vergaderen

  Jongere en vrouwelijke ambtenaren oordelen negatief over digitaal overleggen, of maken zich er zorgen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur waar 5.059 ambtenaren aan meewerkten. Het werkplezier lijdt volgens de meesten onder het digitale vergaderen.

 • Beeld: Shutterstock

  Zorgen om thuiswerken op lange termijn

  Blijven thuiswerken na de crisis wordt een hele klus. Ambtenaren zijn er best over te spreken, maar er zijn zorgen – ook bij leidinggevenden – over de effecten op lange termijn, zo leert onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur.

 • De overheid wil met meer partijen systematisch gegevens uit de basisregistratie personen (BRP) gaan delen, zo blijkt uit een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag heeft gepresenteerd. Dit meldt Security.nl.

  Overheid wil BRP-data met meer partijen delen

  De overheid wil met meer partijen systematisch gegevens uit de basisregistratie personen (BRP) gaan delen, zo blijkt uit een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag heeft gepresenteerd. Dit meldt Security.nl.

 • Beeld: Shutterstock

  300 jongeren bereid te dienen als geldezels

  Een online campagne in Haarlem om te voorkomen dat mensen zich door cybercriminelen laten gebruiken als ‘geldezels’ bereikte 8.000 jongeren. Via sociale media werden advertenties verspreid die mensen uitnodigden snel geld te verdienen door de pinpas uit te lenen. Wie erop klikte, kwam op een pagina terecht die uitlegde dat ‘money muling’ een vorm van witwassen is en wat de gevolgen ervan zijn. 300 jongeren klikten.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Kabinet gebaat bij nuchterheid over digitalisering’

  Het kabinet moet de kansen van digitalisering niet langer overschatten en de risico’s niet langer onderschatten. Dat betogen drie medewerkers van het Rathenau Instituut. ‘Overheden op verschillende niveaus hebben de afgelopen jaren vaak te laat ingegrepen.’

 • Beeld: Shutterstock

  Brabant wil gesloten netwerk voor organisaties

  Het internet is kwetsbaar. Maatschappelijke organisaties en bedrijven die het internet verbindingen leggen, kunnen gehackt worden. Om een snelle, betrouwbare en veilige verbinding te garanderen, willen de provincie Noord-Brabant en vijf steden een eigen, gesloten verbinding oprichten.

 • Beeld: Shutterstock

  Capaciteitsgebrek hindert gegevensverwerking Eindhoven

  Eindhoven moet de boel een beetje aanscherpen als het aankomt op de veilige verwerking van persoonsgegevens. Datalekken worden te laat gemeld en de verplichte zelfbeoordelingen duren te lang, schrijft functionaris gegevensbescherming Marielle van den Bos in haar jaarrapportage. Met name capaciteit blijkt lastig.

 • De inwoners van Epe hebben nauwelijks vertrouwen in hun eigen gemeentebestuur. Uit een quick scan, gedaan in opdracht van de gemeenteraad, blijkt dat slechts 11% van de Epenaren vertrouwen heeft in de raad en het college van b&w. De gemeente belooft beterschap.

  Inwoners Epe vernietigend over eigen bestuur

  De inwoners van Epe hebben nauwelijks vertrouwen in hun eigen gemeentebestuur. Uit een quick scan, gedaan in opdracht van de gemeenteraad, blijkt dat slechts 11% van de Epenaren vertrouwen heeft in de raad en het college van b&w. De gemeente belooft beterschap.