Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschappen willen satellietdata gebruiken

De waterschappen, Rijkswaterstaat, STOWA en Netherlands Space Office willen ondernemers die ideeën hebben om het gebruik van satellietdata te versnellen financieren. Bedrijven kunnen zich daarom inschrijven voor de regeling 'Innovatiegericht inkopen ruimtevaart'. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli 2020
Satelliet-shutterstock-519324571.jpg

De waterschappen, Rijkswaterstaat, STOWA en Netherlands Space Office willen ondernemers financieren die ideeën hebben om het gebruik van satellietdata te versnellen. Bedrijven kunnen zich daarom inschrijven voor de regeling 'Innovatiegericht inkopen ruimtevaart'. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hopen op ondernemers
De subsidie voor gebruik van satellietdata komt voort vanuit een vraag van de deelnemende organisaties. De hoop is gevestigd op ondernemers met plannen voor informatieproducten op basis van satellietdata, zodat de data voor de overheden ter beschikking komt.

Slimme monitoring
De behoefte is er vooral bij waterschappen en Rijkswaterstaat. Met de satellietdata willen ze slimme en geautomatiseerde monitoring van veranderingen in hun beheersgebieden in te kunnen zetten.

Niet gelijk lopen
Bij de organisaties is de digitale representatie van hun werkveld nu namelijk niet volledig gelijk aan de werkelijke situatie. Dat 'niet gelijk lopen' komt bijvoorbeeld door onbekend handelen van derden, verkeerde registraties of natuurlijke ontwikkelingen. Daarnaast daalt toezichtcapaciteit en gebeurt toezicht steeds meer visueel.

Sneller reageren

Producten met informatie, die bijdragen aan de slimme monitoring, kunnen van pas komen voor Rijkswaterstaat en de waterschappen, zodat zij sneller kunnen reageren op veranderingen in hun gebied. Bedrijven kunnen zich de komende periode inschrijven om kans te maken op financiering. Er is zo'n 480.000 euro ter beschikking gesteld.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie