of 63000 LinkedIn

€100.000 voor een Wob verzoek?

€100.000 voor een Wob verzoek? De kosten van de Wob
ZyLAB Technologies B.V. Reageer

De kosten van de Wob.

De Wob houdt veel mensen bezig op dit moment en is veel in het nieuws, denk aan de toeslagenaffaire, de discussies van de opvolger van de Wob, de Woo. Er is echter weinig bekend over de kosten van het afhandelen van Wob-verzoeken. Er zijn maar weinig instanties die weten wat de daadwerkelijke kosten van het afhandelen van Wob-verzoeken zijn. Zijn de kosten hoog en zo ja, waar in het proces worden de meeste kosten gemaakt. In dit artikel proberen wij dit inzichtelijk te maken.

Het is jammer dat er niet veel specifieke cijfers bekend zijn. Dat is natuurlijk lastig omdat er veel factoren meespelen, zoals de inzet van medewerkers (Beleid, Juridische zaken, etc.), de kosten van advocaten en de kosten van software licenties. Met name de inzet van medewerkers is lastig te meten, maar als je hoort dat iemand met het afhandelen van een Wob-verzoek soms maanden bezig is, dan kan dat aardig oplopen qua arbeidskosten.

 

Gelukkig zijn er een aantal publieke artikelen verschenen die meer inzicht geven in de kosten van de Wob.

 

Afbeelding

 

Centrale Commissie Dierproeven: €1,2 miljoen in 4 jaar

Het bij elkaar vinden van 30.000 documenten en het aanstellen van een extra jurist was voor de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) nodig om te voldoen aan de Wob-verzoeken die bij het overheidsorgaan binnenkwamen. Het grootste aantal Wob-verzoeken werd ingediend door twee fanatieke dierenliefhebbers. In totaal zijn er in drie jaar tijd zo’n 131 Wob-verzoeken door hen ingediend. Het kostte de CCD van 2015 tot en met 2018 gemiddeld €315.000 per jaar om te voldoen aan dit aantal Wob-verzoeken. Aan dwangsommen en proceskosten heeft de CCD al bijna €30.000 moeten overmaken aan het tweetal. Volgens de CCD-secretaris was hier sprake van ‘misbruik van recht’.

Bron: https://www.telegraaf.nl.


Nederweert: advocaat alleen al kost €115.000

De gemeente Nederweert heeft onlangs te maken gehad met een ‘Wob-misbruiker’. Dat heeft de Raad van State in haar uitspraak op 6 november 2019 geconcludeerd. De gemeente werd overladen met 96 Wob-verzoeken, 35 Wbp-verzoeken en 11 verzoeken op grond van de AVG. De gemeente Nederweert heeft alleen al vanwege deze verzoeken €115.000 moeten uitgeven aan advocaatkosten. 

Bron: https://www.1limburg.nl


Hellevoetsluis: 625 documenten = 450 uur werk = €35.000

Hellevoetsluis werd afgelopen zomer (2019) geconfronteerd met een groot datalek in het raadsinformatiesysteem van de gemeente. Het vaststellen van de omvang en de ernst van het lek is een half jaar na de melding eindelijk in zicht. Uiteindelijk zijn er 625 openbare documenten onderzocht. De gemaakte uren en de kosten van deze operatie zijn nauwgezet bijgehouden: tot dusverre 450 uur, omgerekend ongeveer €35.000.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws


Lisse: Sociale Dienst huurt een externe kracht ingehuurd voor Wob-verzoeken

Een ander voorbeeld is de Sociale Dienst in Lisse. Een burger diende in alleen al in 2018 60 Wob-verzoeken, klachten en bezwaren in. De sociale dienst in Lisse heeft een externe kracht ingehuurd om alle Wob-verzoeken van de burger te behandelen.

Bron: https://www.omroepwest.nl/nieuws

 

Er zijn ongetwijfeld meer cijfers beschikbaar bij diverse overheidsorganisaties, en in gesprekken hoor je wel eens schattingen die variëren van duizenden euro’s voor kleine Wob-verzoeken tot meer dan honderdduizend euro voor één enkel groot en complex Wob-verzoek. Zijn de genoemde bedragen hierboven herkenbaar? Reageer hieronder, wij zijn benieuwd.

 

Meer weten over het afhandelen van Wob verzoeken? Kijk op het kennispartner portaal van ZyLAB op de website van Binnenlands Bestuur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

ZyLAB Technologies B.V.

Afbeelding

Laarderhoogtweg 25

1101EB Amsterdam-Zuidoost

Tel. 020-717 6500

Website: www.zylab.nl

Mailadres: info@zylab.com

Meer nieuws

Aankomende evenementen

Whitepapers

Bloggers

Webinars

Bekijk (of beluister) presentaties en webinars van onze thought leaders en experts wanneer het je uitkomt.