of 63000 LinkedIn

Ondermijning voorkomen met kunstmatige intelligentie

Ondermijning voorkomen met kunstmatige intelligentie. Maar gebruik het dan vooral voor preventie
SAS Institute 2 reacties

Kunstmatige intelligentie inzetten tegen ondermijning? Waarom niet? Maar gebruik het dan vooral voor preventie, zegt Hans Funken, senior business consultant bij SAS. Juist de voorspellende gaven van ‘machine learning’ kunnen gemeenten helpen om tijdig in te grijpen.

De aanpak van ondermijning is momenteel vooral gericht op handhaving en opsporing, vertelt Funken. "Maar dan is het delict al gepleegd. Terwijl je er veel eerder bij moet zijn."

En dat kan ook. Want als de focus verschuift naar preventie, wordt het veel meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van politie én gemeente. En juist gemeenten hebben veel nuttige data, weet Funken. Denk aan de diverse basisregistraties, gegevens van het gebruik van sociale voorzieningen, de bestedingen in het sociaal domein, gegevens van spijbelaars. Funken: "Als je ondermijning wilt voorkomen, moet je dergelijke contextinformatie gebruiken. Het gaat er wel om dat je over silo’s heen kijkt. Dat je veel breder kijkt en niet alleen politiegegevens gebruikt." Dat ‘breder kijken’ is mogelijk met een oplossing als kunstmatige intelligentie. Het haalt afwijkende patronen naar boven en toont risicopopulaties waar ondermijning kan gaan groeien.  

 

SAS, marktleider in analytics, werkt bij dit thema samen met Rienk Hoff, oud-directeur stadstoezicht en handhaving in Amsterdam. Hoff richt zich met het bureau Ondersteboven Advies onder meer op preventie van ondermijning. Zijn motto? 'Investeer in het verkleinen van de pleegkans en niet alleen in het vergroten van de pakkans'. Het is Funken uit het hart gegrepen. "Er komt een andere manier van denken uit voort. Je zoomt in op factoren die een rol spelen bij de verleiding tot criminele activiteiten. Deze perspectieven van Hoff maken wij concreet met onze digitale tools."

 

SAS is geen bedrijf dat de tools even komt installeren, daarna iedereen succes wenst en vertrekt. "We blijven helpen en coachen. We leren gemeenten en andere overheidsdiensten hoe ze in hun data de bruikbare informatie kunnen vinden en inzetten. Uiteindelijk moet je wel zelf kunnen zwemmen. Daarom zijn onze tools gebruiksvriendelijk en ook ‘schaalbaar’ en flexibel. Zodra bijvoorbeeld de modus operandi bij criminelen verandert, moet je je algoritme snel kunnen aanpassen."

 

Bij SAS zijn ze zich bewust van de politieke gevoeligheid van data-analyse. Daarom gaan de eerste gesprekken met een gemeente over de vragen ‘waarom wil je iets met data, begrijp je wat de impact kan zijn op je organisatie, heb je inzicht in welke veranderingen het gaat brengen?’ Uiteraard komt zo’n gesprek al snel op thema’s als privacy en ethiek. SAS kijkt daarom aan de voorkant kritisch mee: zijn we met het koppelen van bepaalde bestanden niet aan het ‘profilen’, zijn we hiermee inwoners aan het helpen of juist aan het beschadigen? En hoe komt het systeem tot een ‘alert’? Is dat transparant en logisch? Funken: "Immers, kunstmatige intelligentie helpt om eventuele bedreigingen binnen een gemeente te ontdekken en aan te pakken, maar wethouders blijven verantwoordelijk en moeten het kunnen blijven uitleggen aan de raad."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michel (lezer) op
Het begrip 'kunstmatige intelligentie' begint mij steeds meer voor te komen als 'kunstmatige domheid'.
Door algoritmes wordt de menselijke maat verwijderd, iedereen lijkt zich achter de mystieke onduidelijkheid van algoritmes te kunnen verschuilen als het fout loopt.
Uiteindelijk wordt geen openheid van zaken gegeven over het samenstellen van algoritmes en/of weet niemand precies welke criteria worden gehanteerd.
Gevolg: 'Ich habe es nicht gewüsst'....
Door Henk Donkers op
Volgens mij een heel erg slecht idee. Dit is nu juist wat er fout ging bij de toeslagenaffaire. Profileren en met algoritmes werken.
De computer is nu eenmaal niet zo goed in de menselijke maat.
Op deze manier introduceren we de problemen van de toekomst

Contactgegevens

AfbeeldingSAS Institute
Flevolaan 69
1272 PC Huizen
Tel.nr. 035-6996900
Adres website sas.com/nl
Mailadres sasinfo@sas.com

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers