of 62812 LinkedIn

Sociaal ondernemen in samenwerking met Weener XL

Sociaal ondernemen in samenwerking met Weener XL. Software Straat Den Bosch; Impuls Voor Sociaal Ondernemen In ICT
PinkRoccade Reageer

Wij zien de kracht van inclusiviteit en we vinden het belangrijk om mensen te helpen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom werken we samen met Weener XL en StartITup XL. We gaven een aantal mensen een plekje bij ons op kantoor. En ondertussen zijn er al 4 mensen doorgestroomd naar een betaalde baan. “De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, zegt Ton Claessens, Manager Development. Daarom gaan we nog een jaartje door! Benieuwd naar het hele artikel van BEE-Ideas? Lees dan hieronder verder.


Software Straat Den Bosch; Impuls Voor Sociaal Ondernemen In ICT

Softwareontwikkelaar PinkRoccade Local Government, afdeling Samenlevingszaken, is enthousiast en heeft de pilotperiode met een jaar verlengd. Met de Sociale software straat van StartITup XL wordt perspectief gecreëerd voor mensen met IT affiniteit maar met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Een initiatief van Weener XL, Buro3o en Stichting BEE-Ideas. StartITup XL is voor mensen die affiniteit hebben met IT, maar moeilijk aan werk kunnen komen. Zij worden binnen het project opgeleid tot softwaretester. “De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, zegt Ton Claessens, Manager Development bij PinkRoccade Samenlevingszaken.

 

Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt innovatie manager Renço Wesseling uit. Weener XL bemiddelt mensen met zeer uiteenlopende achtergronden; hoog of praktisch opgeleid, met of zonder arbeidsbeperking, wel of geen werkervaring. “Door de grote variëteit aan mensen in ons bestand bieden wij waar mogelijk ook maatwerktrajecten aan, zoals de sociale software straat. Een project waar mensen met autismespectrumstoornis (ASS) en een liefde voor IT goed bij blijken te passen.”

 

BEE-Ideas
In Stichting BEE-Ideas vond Wesseling een gedreven samenwerkingspartner. Directeur Benjamin Truijen is ‘onwijs trots op StartITup XL’. “We geven werkzoekenden perspectief en vertrouwen en helpen ICT-bedrijven aan goede, gemotiveerde arbeidskrachten. Winwin. Hoe het werkt? BEE-Ideas moet je zien als aannemer. Weener XL stelt kandidaten aan ons voor. Als in een intakegesprek blijkt dat iemand over de juiste motivatie beschikt en affiniteit heeft met IT, dan kan hij of zij met behoud van uitkering relevante werkervaring opbouwen in een klantproject. In een beschermde omgeving worden de deelnemers dagelijks ondersteund door een werkbegeleider van BEE-Ideas. Deelnemers stromen makkelijker uit naar betaald werk op niveau en de klant betaalt alleen de begeleider en krijgt daar dus een heel team voor.”


Opdrachtgever PinkRoccade
“Onze businessunit Samenlevingszaken levert de software voor het sociale domein van de gemeente ’s-Hertogenbosch”, zegt Managing Director, Erleyne Brookman. “We kennen de gemeente en Weener XL. Net als hen zien wij de kracht van inclusiviteit en vinden we het belangrijk om mensen te helpen voor wie het allemaal wat moeilijker gaat. Toen Ren?o Wesseling van Weener XL mij vertelde over StartITup XL was ik direct geïnteresseerd.” Het initiatief loopt nu sinds de zomer van 2019 en ondertussen zijn er 4 mensen doorgestroomd naar een betaalde baan. Brookman verwacht dat het team nog lang van toegevoegde waarde zal zijn. “Het vertrouwen is groot.”, zegt ze. PinkRoccade Local Government uit ’s-Hertogenbosch is softwarepartner van lokale overheid en gezondheidszorgorganisaties.


Beschermde omgeving
Yvette Heuvelmans, werkcoach bij Weener XL: “De deelnemers hebben vaker autisme of een psychische kwetsbaarheid. Ze zijn analytisch sterk en hebben meestal geen problemen met de inhoud, maar wel met omgevingsfactoren. Ze hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan rust en structuur. Wanneer je de juiste omgevingsfactoren creëert en de juiste begeleiding biedt, is er veel mogelijk. ” De werkplek van de softwaretesters is bij PinkRoccade in huis. Er is wekelijks een rapportage en continue contact met de teamlead van het project. We richten de software straat zo in dat de toegevoegde waarde voor de organisatie maximaal is.” Aldus Benjamin Truijen.


Persoonlijke groei
“Wat ik zo mooi vind”, besluit Truijen, “is het plezier dat de deelnemers onderling hebben. Dat hoor ik ook terug van onze werkbegeleider.” Heuvelmans knikt: “Repeterende werkzaamheden vindt bijvoorbeeld lang niet iedereen leuk, maar voor onze deelnemers is die ‘vastigheid’ en zekerheid vaak juist prettig. Maar vergis je niet in de ambitie van deze mensen. Ze zijn bij ons gestart met eenvoudige werkzaamheden: het uitvoeren van volledig uitgeschreven scenario’s. Na een tijdje gingen ze met software aspecten aan de slag waarna ze uitgestroomd zijn naar een betaalde baan binnen een software development team.”

 

“De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, besluit Wesseling: “Het gedroomde scenario, natuurlijk. Maar of je nu uitstroomt naar betaald werk, een stagewerkplaats, een beschutte werkplek of – bij een terugval – naar de IT-dagbesteding van Buro3o: je wordt gezien. Je doet relevante werkervaring op, werkt aan je cv, krijgt vertrouwen, ritme. StartITup XL biedt kansen! Voor deelnemers en bedrijven.”                          


Social Return On Investment (SROI)

StartITup XL is een manier waarop bedrijven hun social return verplichting kunnen invullen. Het aannemen van mensen met een psychische beperking kan in typische high-end omgevingen van IT-bedrijven een uitdaging zijn. Door gebruik te maken van deze constructie wordt sociaal ondernemen met de P van people voor meer IT-bedrijven toegankelijker.

Initiatiefnemers StartITup XL
– Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch
– Buro3o biedt behandeling en begeleiding voor jongeren met ASS, ADHD, angst, depressies en aanverwante psychische of psychiatrische problematiek en/of diagnostiek.
– Stichting BEE-Ideas investeert in softwareprojecten met impact op mens, maatschappij en milieu. Het StartITUp initiatief is onderdeel van het landelijke sociale-innovatieplan in samenwerking met UWV en Gemeentes
.

 

Ben jij werkgever binnen de IT in ’s Hertogenbosch en omgeving? En zou een professionele en sociale insteek voor test en ontwikkel capaciteit interessant kunnen zijn? Met jouw opdracht kunnen we kandidaten naar werk begeleiden. Neem contact op met Joost Kollau :j.kollau@s-hertogenbosch.nl


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Common Ground. De eerste stap

Terugblik op 10 jaar Makelaarsuite

Afbeelding

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers