of 60831 LinkedIn

Nieuwe informatiestandaarden: de iEb 1.0 en de iPgb 2.0

Nieuwe informatiestandaarden: de iEb 1.0 en de iPgb 2.0. Met de komst van iPgb en iCAK breidt de gegevensuitwisseling in de zorgketen verder uit.
PinkRoccade Reageer

Eerder vertelden we je over het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk). Dit knooppunt maakt het uitwisselen van berichten over Wmo, Jeugd en WLZ veilig en makkelijk. Maar dit zijn niet de enige berichten. Met de komst van iPgb en iCAK breidt de gegevensuitwisseling in de zorgketen verder uit.

Persoonsgebonden budgetten

In januari 2017 startte de voorbereidingen voor iPgb 2.0. In iPgb wissel je informatie uit over het trekkingsrecht pgb. Het persoonsgebonden budget (pgb) is een subsidie (budget) van de overheid waarmee mensen zelf de zorg inkopen die zij nodig hebben. Daar komt bij dat iemand met een pgb principe vrij is om zelf zijn/haar zorgverleners te selecteren en in te huren.


Nieuwe systeem voor de budgethouders

Met de iPgb 2.0 sluit de gemeente aan op het nieuwe systeem voor de budgethouders: PGB 2.0.

 

Vanaf november 2019 kunnen gemeenten aansluiten op het PGB 2.0-systeem. Het gaat om een gefaseerde overgang. Als gemeente geef je zelf aan wanneer je wilt overstappen van het huidige systeem van de SVB naar het nieuwe systeem.


Een nieuwe naam: eigen bijdrage met een ‘i’

iEb staat voor ‘i Eigen bijdrage’. Dit is de nieuwe iStandaard voor informatie uitwisseling over het Wmo-abonnementstarief tussen gemeenten en het CAK. Afgelopen mei werden de definitieve specificaties gepubliceerd. 


Wat betekent dit voor jou?

De iEb zorgt ervoor dat gemeentes veilig berichten kunnen uitwisselen over de inning van de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Na een periode van ontwikkelen en testen, zijn de definitieve specificaties van de 1.0 versie onlangs door Zorginstituut Nederland gepubliceerd. Wij hebben de functionele eisen en wensen voor CiVision Samenlevingszaken besproken met de gemeenten van de themagroep Wmo en jeugdzorg.

 

En wij zijn begonnen met de realisatie, zodat we in het najaar met de keten kunnen testen. Vanaf 1 januari 2020 werken gemeenten en CAK met iEb 1.0.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Terugblik op 10 jaar Makelaarsuite

Afbeelding

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers