of 59250 LinkedIn

iGeboorte: dienstverlening op maat die aansluit bij de wereld van kersverse ouders

Reageer

iGeboorte genomineerd voor Computable Awards 2015: de stembussen zijn geopend

Inwoners van de gemeente Almelo kunnen eenvoudig online een geboorteaangifte doen met de app iGeboorte van PinkRoccade Local Government. Om die reden is iGeboorte genomineerd voor de Computable Awards 2015, categorie ICT-projecten binnen de overheid. Stemmen op iGeboorte kan vanaf nu op de website van Computable: www2.computable.nl/computableawards/stem.

 

Almelo_digitale-aangifte.jpg

Digitale geboorteaangifte: v.l.n.r. familie Huiskes met pasgeboren dochter Nova, Cor Franke (gedelegeerd opdrachtgever, Operatie Basisregistratie Personen (BRP)), Janke Krommendijk (sectordirecteur, Gemeente Almelo) en Jurriaan Piek (directeur Publiekszaken, PinkRoccade Local Government)

 

Via iGeboorte leveren ouders alle gegevens van hun pasgeboren baby digitaal aan bij de gemeente Almelo. Dit kan vanuit het kraambed met een tablet, die beschikbaar wordt gesteld door Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), ziekenhuislocatie Almelo. Het enige dat papa en mama moeten doen, is de gegevens van hun DigiD bij de hand houden. In het speciale geboorteloket in ziekenhuislocatie Almelo wordt de aangifte nog even doorgenomen, waarna de ouder z’n handtekening zet. Lekker makkelijk en wel zo fijn voor de kersverse ouders, die op zo’n moment toch al genoeg aan hun hoofd hebben. Gezinnen die kiezen voor thuis bevallen, kunnen digitaal vanuit huis hun geboorteaangifte doen via de website van de gemeente Almelo. Voor de ‘natte’ handtekening kunnen ze ook terecht in het geboorteloket van het ZGT, ziekenhuislocatie Almelo.

 

Tijdwinst

Per digitale aangifte realiseert de gemeente Almelo een tijdwinst van zo’n zeven minuten. Met iGeboorte nemen de ouders immers taken over van de gemeenteambtenaar. Bovendien verkleint de app de kans op fouten in de naam van de baby, constateert Jurriaan Piek, directeur Publiekszaken van PinkRoccade Local Government: “Het komt verbazingwekkend vaak voor dat vaders een foutje maken in de schrijfwijze van de naam, terwijl moeders daar over het algemeen goed op letten. Door de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen, zal het aantal fouten in de naamgeving sterk verminderen.”

 

Innovatief partnership

PinkRoccade Local Government heeft iGeboorte, als onderdeel van iBurgerzaken, ontwikkeld in co-creatie met kwartiermakergemeenten. Het gaat hier om software van de ene overheidsinstelling (gemeente Almelo) op locatie bij een semioverheidsinstelling (ZGT, ziekenhuislocatie Almelo). De gemeente Almelo voldoet hiermee aan de wens van de burger om digitaal te communiceren met de overheid; dienstverlening op maat die aansluit bij de wereld van kersverse ouders.

Hoewel de gemeente Almelo deze ontwikkeling vanuit dienstverleningsoogpunt heeft ingezet, worden er besparingen gerealiseerd in geld (op termijn), maar vooral in tijd als het gaat om de uitvoering. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de verlaging van de werkdruk voor de medewerkers. Bovendien ontstaat de mogelijkheid om extra aandacht te geven aan de speciale groepen in de samenleving. En op den duur kan er een bijdrage geleverd worden aan de bezuinigingsplannen.

 

Mat Keijers, product manager Burgerzaken bij PinkRoccade Local Government: “Door de decentralisaties krijgen gemeenten en zorgverleners een andere rol in het zorglandschap. De app iGeboorte speelt uitstekend in op deze veranderende situatie. Burgers worden medeverantwoordelijk voor de belangrijkste momenten en processen in hun leven. iGeboorte ondersteunt hen hierbij. Dit specifieke voorbeeld in Almelo is een vorm van publiek-private samenwerking zoals je die vaker zou willen zien.”

 

Stemmen

Wil je stemmen op iGeboorte? Ga dan nu naar de website van Computable (klik op link) en selecteer iGeboorte in de categorieICT-projecten binnen de overheid. Tot 12 oktober kan er gestemd worden op dit innovatieve en onderscheidende project. De winnaars van de Computable Awards 2015 worden tijdens een spannende awardshow bekend gemaakt op 3 november 2015.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer nieuws

iParticipatie is er voor jou

Afbeelding

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl