of 59250 LinkedIn

Een durfgemeente vergelijk je met hockey niet met voetbal

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders zagen zaterdag 14 juni op tv de Nederlandse hockeydames wereldkampioen worden. Het WK voetbal een avond eerder scoorde echter veel beter; 7,5 miljoen kijkers voor de eerste groepswedstrijd van Nederland. En dat terwijl hockey aantrekkelijker is om naar te kijken en veel innovatiever is dan voetbal.

Kijk alleen al naar het spelletje: het jagen bij balverlies, het rondspelen van de bal en het positiespel. Hockey gaat een stuk sneller dan voetbal, de bal gaat hard, laag en strak. De intensiteit ligt bovendien hoger, mogelijk ook doordat constant door gewisseld mag worden. Uitrusten op het veld zit er daardoor niet in!

 

Innovatie slagkracht
Ook wanneer je kijkt naar de innovatie slagkracht loopt de voetbalwereld mijlenver achter op de hockeywereld. Neem bijvoorbeeld de videoscheids die het laatste WK hockey een belangrijke rol speelde. Dit helpt mee aan het verhogen van de spanning en de beleving van de toeschouwers, maar zorgt ook voor terechte winnaars binnen een wereld waarin de nodige centen omgaan. Wat had een videoscheids gisteravond, dinsdag 24 juni, bijvoorbeeld kunnen betekenen voor Italië?

 

Heilige huisjes
Natuurlijk wil ik voetbal niet één op één vergelijken met hockey, maar om te innoveren zul je altijd tegen heilige huisjes moeten aantrappen. Afstand moeten nemen van de gevestigde orde. Wet- en regelgeving even moeten negeren. Ook, of misschien wel juist, in de gemeentewereld, want dienstverlening naar de burger staat immers met stip op één in menig coalitieprogramma.

 

Mogelijkheden overheid
We zien binnen de overheid wel wat innovatie. Zo noemde ik in mijn blog “Een durfgemeente stop je in je broekzak” al de AMBER alert, Vergunningen-app en Stemwijzer. Maar er is nog zoveel te halen! Tijdens Friet Friday noteerden we de nodige ideeën inzake innovatie in de overheid, bijvoorbeeld: Een bouwaanvraag direct visualiseren in de werkelijke ruimte met de hulp van Google Glass. Een overheidsstorify die het wél interessant maakt om de politiek te volgen. Een dienst als Uber inzetten voor leerlingenvervoer.

 

Critici
Hoewel je verwacht dat innovatie voorop staat in allerlei takken van sport, zijn er toch altijd critici. Zij zien de voordelen niet of willen die niet zien. Zo hoorde ik tijdens Friet Friday, de aftrap van PinkValley op 13 juni jl., ook iemand zeggen dat apps overbodig zouden zijn. Maar waarom zijn er dan zo veel? Waarom downloaden en gebruiken zo veel mensen dan apps? Volgens mij kan een app juist een heel waardevolle toevoeging zijn!

 

Het gedrag van tegenstanders van innovatie wordt goed geïllustreerd in het filmpje van KPN waarin in 1998 aan mensen op straat gevraagd wordt of zij zelf een mobiele telefoon zullen kopen. Ze reageren allemaal alsof de cameraman gek is, maar eens te meer blijkt: je zult, ook bij voetbal en als overheid, af en toe risico’s moeten nemen en critici links laten liggen om te vernieuwen.  

 

Stimuleer innovatie
Natuurlijk, niet alles werkt zoals we het graag zouden willen zien. Maar moeten we niet juist proberen alles te omarmen dat kan zorgen voor verbetering? Het willen aanpassen en verbeteren is volgens mij het belangrijkste. En dat gaat, zeker in het begin, mogelijk gepaard met enkele haken en ogen.

Bent u iemand die durft en sluit u aan bij “Prototype this” op vrijdag 12 september?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer nieuws

Klantendag Informatievoorziening

Meld je gratis aan voor de klantendag PinkRoccade Informatievoorziening op 17 mei!

iParticipatie is er voor jou

Afbeelding

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl