of 59761 LinkedIn

Cloud computing e-overheid, is dat wel veilig?

3 reacties

Met enige regelmatig blijf ik mij verbazen over de angst bij gemeenten over de overstap naar de cloud. De meeste gemeenten hebben een handjevol ICT-ers in dienst en is het daarmee veilig? Een beetje ICT-beveiligingsexpert bij een commerciële partij krijgt meer in de maand dan de gemiddelde gemeentesecretaris, dus wat klopt hier niet?

Als oud officier en veteraan bij de Koninklijke Luchtmacht, kan ik stellen dat ik zo het een en ander meegemaakt heb over informatiebeveiliging. Ik weet nog dat ik vorige eeuw als vertegenwoordiger van een militair samenwerkingsverband ergens in Amerika een bezoek bracht aan niet nader te noemen 'agency'. Na maanden van te voren het 'papierwerk' geregeld te hebben, liep ik met twee collega's (uiteraard ook een Amerikaan) het gebouw binnen.  Onze weg richting de 'demo' verliep deels met 'afgeplakte ramen' en we kregen uiteindelijk te zien waar we voor kwamen. Vijf jaar later werd een slap aftreksel hiervan door Google uitgebracht als Google Earth. De gespecialiseerde medewerkers bij dit 'agency' waren overigens vrijwel allemaal 'contracters' uit de defensie-industrie.

Ik zie mezelf nog niet in het gemeentehuis door gangen met 'afgeplakte ramen' lopen, laat staat dat er over 20 jaar überhaupt nog gemeentehuizen zijn. Is het realistisch dat de servers in het gemeentehuis, met een handjevol matig betaalde ICT-ers, het daarmee veiliger is dan bij een commerciële of publieke partij die dit in professionele datacenters onderbrengt met specialisten die altijd schaars blijven? Is het realistisch dat informatie wat gemeenten bijhouden niet via allerlei andere wegen 'eenvoudig' te achterhalen is? De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

Voor mijn persoonlijke informatieveiligheid, alstublieft gemeente, zet uw informatievoorziening zo snel mogelijk in de cloud!

---------------------
Chris Holman

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henri Rauch op
De overheid dient als goed huisvader om te gaan met vertrouwelijke gegevens van haar burgers en bedrijven. De openbare cloud biedt daar vooralsnog geen voldoende garanties voor, dus niet echt een goed idee! Dit is overigens conform de Nederlandse Overheid Cloud Strategie. Daarnaast wou ik wat gemeenplaatsen in vraag stellen: Is het echt wel zo dat goed betaalde ICT'ers altijd betere kwaliteit leveren? En zullen databeheerders nog lang exorbitante bedragen blijven verdienen? Ik durf het te betwijfelen...
Door Plafond op
Je kunt de vraag ook omdraaien, wat is er mis met een handjevol onderbetaalde ICT-ers die je kent, oftewel wat is de meerwaarde van de cloud en waarom mot dat zo snel mogelijk.
Door Ad Gerrits op
"De vraag stellen is de vraag beantwoorden" is m.i. te kort door de bocht. Maar de vraag stellen is wel goed. Vernieuwingen worden vaak (terecht) kritisch beoordeeld, maar daarbij wordt vaak vergeten om dit even kritisch richting bestaande situatie te doen en dan een afweging te maken.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Terugblik op 10 jaar Makelaarsuite

Afbeelding

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers