of 62812 LinkedIn

Binnen drie weken volledig implementatieplan 3D

Reageer

Afbeelding

Gemeente Bronckhorst aan de slag met 'Public Scrum'

In december 2013 stelde de gemeenteraad van Bronckhorst de keuzenota ‘Bronckhorst voor elkaar 3.0’ vast. De volgende stap was het maken van een implementatieplan. Omdat de tijd doortikt en er op korte termijn meer zicht moest komen op de uitvoering van de nieuwe taken, ontstond het idee om binnen drie weken een volledig implementatieplan voor de drie decentralisaties op te leveren. Het codewoord daarbij was Scrum. Van oorsprong een term uit de rugbysport, maar steeds vaker ook een werkwijze die organisaties inzetten.

Intensief samenwerken
Zes dagen verspreid over drie weken in februari, één product owner, één scrum master, acht teamleden en een boel opdrachtjes. Scrum is een manier van samenwerken, die zich kenmerkt door scherpe focus, heldere rollen, bundeling van krachten en een platte structuur. Een klein team werkt intensief samen aan een complexe opdracht. Dat we bij de decentralisaties te maken hebben met complexe materie mag duidelijk zijn.

 

Hard werken
Het ‘scrumteam’ bij Bronckhorst, dat begeleidt werd door PinkRoccade Local Government, bestond uit beleidsmedewerkers van zorg en participatie, maar ook de disciplines communicatie, inkoop, ict en financiën schoven aan.

 

Beleidsmedewerker Ans Steenblik: ‘Alles moest in zes dagen tijd gebeuren. Dat was hard werken, maar het is ook lekker overzichtelijk. Zo intensief samenwerken geeft bovendien veel energie.’ Om het behapbaar te maken heeft het team allemaal kleinere opdrachtjes geformuleerd. Hier moest antwoord op komen. Gestart werd met de opdrachten die volgens het team de hoogste prioriteit hebben. Soms pakte een teamlid een opdracht alleen op, een volgende keer samen met andere teamleden. Mensen werken dus ook aan opdrachten buiten hun vakgebied. Dat weet ook Yvonne Besselink van financiën: ‘Normaal zit ik vooral in de cijfers, nu wordt verwacht dat ik ook op inhoud meedenk. Dat is wel even schakelen. Bijkomend voordeel is dat ik nu meteen meer in de inhoud van dit project zit, erg fijn voor het vervolg’. De telefoons stonden uit en mail werd alleen aan het begin of einde van de dag bekeken. Dat helpt om te focussen. Al met al was het team erg te spreken over deze nieuwe werkwijze voor een project als dit. Het implementatieplan ligt er, nu is het zaak om aan de slag te gaan met de acties die daaruit volgen. Wordt vervolgd!


Foto: Het scrumteam tijdens de dagelijkse ‘stand-up’, waarbij de teamleden elkaar kort bijpraten over de stand van zaken.

 

Resultaten

  1. Volledig implementatieplan voor de drie decentralisaties

    in zes dagen verspreid over drie weken in februari, één product owner, één scrum master, acht teamleden en een boel opdrachtjes.

  2. Kennismaking Public Scrum

    Een manier van samenwerken, die zich kenmerkt door scherpe focus, heldere rollen, bundeling van krachten en een platte structuur.

 

Meer cases

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Common Ground. De eerste stap

Terugblik op 10 jaar Makelaarsuite

Afbeelding

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers