of 59250 LinkedIn

Basisregistratie Kadaster: wees er op tijd bij als gemeente

Reageer

De schrik is ongetwijfeld groot geweest bij gemeenten en belastingsamenwerkingen. Binnenlands Bestuur schreef namelijk in dit artikel dat het er dan toch aan zit te komen: het einde van de Massale Output. Voor gemeenten die zich niet op tijd aansluiten op de BRK (Basisregistratie Kadaster)-levering dreigt een schadepost van misschien wel honderdduizenden euro’s.

Veel gemeenten en belastingsamenwerkingen reageerden verrast op het nieuws. Ergens valt die verbazing wel te begrijpen. Het Kadaster is nooit helemaal helder geweest over de precieze startdatum van de nieuwe, ‘dagverse’ mutatielevering. De lancering is bovendien meerdere keren uitgesteld.

 

Stiefkindje

Wat ook een rol heeft gespeeld, is de invoering van de koppeling tussen de registraties BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) en WOZ (Basisregistratie Waardering Onroerende Zaken) en de aansluiting op de Landelijke Voorziening WOZ. Gemeenten en belastingsamenwerkingen hebben veel tijd en energie gestoken in het opleveren van kwalitatief goede en geautomatiseerde koppelingen tussen de BAG en de WOZ. Daardoor is de aansluiting op de BRK-levering in feite tot een stiefkindje verworden.

 

Alles op alles voor aansluiting op BRK-levering

Nu voor de Massale Output het doek definitief gaat vallen, is het voor gemeenten en belastingsamenwerkingen zaak om zo snel mogelijk de aansluiting op de BRK-levering te realiseren. Het devies voor hen is simpel: voltooi zo snel mogelijk de BAG-WOZ koppeling. Zet vervolgens alles op alles om op tijd aan te sluiten op de BRK-levering. Natuurlijk, in absolute nood kunt u op basis van de Massale Output van de maand december de aanslagen in 2016 opleggen. Dit is echter geen oplossing die de schoonheidsprijs verdient. Overleg daarom zo snel mogelijk met uw leverancier over de mogelijkheden om op korte termijn aan te sluiten op de BRK-levering, zodat aanslagen niet later hoeven te worden opgelegd.

 

Annemarie Thomasse is productmanager bij de businessunit Ruimte & Omgeving binnen PinkRoccade Local Government 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.