of 59162 LinkedIn

Zomerhacks en kluisjes

Ik ben dol op van die gekke YouTube-filmpjes met ‘life-hacks’. Je kunt allerlei filmpjes bekijken over hoe je van een IKEA-tafeltje een plantenbak maakt, ideeën om met een likje verf een meubel van je oma te veranderen in iets hips, maar ook hacks zoals haarspray op je benen om te zorgen dat je jurkje niet omhoog kruipt weten mij keer op keer te verbazen en te vermaken.

Deze week keek ik naar een filmpje met zomerhacks. Manieren om je koffer handig in te pakken, of de tip om je strandlaken te vervangen voor een onderlaken zodat de elastieken randjes het zand buiten boord kunnen houden. Een andere interessante hack die langskwam was het opensnijden van een oude zonnebrandfles om als portemonnee te gebruiken. De kans is immers klein dat wanneer jij in het water ligt een dief jouw zonnebrand komt stelen als hij op zoek is naar je portemonnee.

 

Mijn vorige column schreef ik over het initiatiefvoorstel van twee Kamerleden om een digitale kluis in de richten. Ik vind het een interessant initiatief dat me aan het denken heeft gezet. Een digitale kluis die belangrijke persoonsgegevens van een burger digitaal opslaat op één veilige plek.

 

Deze zomer zullen veel toeristen zijn/worden beroofd van handtas of portemonnee. Op het strand, of door een of andere zakkenroller op een toeristische plek in het buitenland. Ook zijn er nog de kluisjes in hotelkamers. Ik vraag me iedere keer weer af hoe veilig die zijn. ‘Verstopt’ in de gang, onder het bureau of in de kledingkast. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde dief niet weet waar die kluis te vinden is. Of waar de loper of code waarmee je alles open krijgt te vinden is, achter de balie bijvoorbeeld. Even de baliemedewerker afleiden en dan kan je handlanger ondertussen alle kluisjes openen. Lijkt me niet heel moeilijk en als iedereen de kluis gebruikt, is de winst die de dieven samen kunnen verdelen ook aanzienlijk.

 

De verwachting om iets van waarde aan te treffen trekt dieven aan. Zo werkt het ook met de portemonnee of handtas die meestal meer waarde bevatten dan het rolkoffertje met voornamelijk kleding. Cash en bankpasjes stop je nou eenmaal niet diep weg in je koffer maar die houd je in de hand. De dief weet dat ook. Het is niet het onbreekbare dat een dief aantrekt tot de kluis maar de verwachting van waarde. Een manier waarop die waarde wordt binnengeharkt die wordt er later nog wel bij bedacht.

 

Wanneer het wetsvoorstel van D66 en de VVD doorgang vindt, en er één digitale kluis zou komen voor onze persoonsgegevens, verwacht ik dat ook de ‘dieven’ niet stil gaan zitten. Een kluis trekt dieven aan net zoals een drukke toeristische markt zakkenrollers aantrekt. En dan hebben we geen zomerhack maar een persoonsgegevenshack aan onze broek hangen. Met alle gevolgen van dien wat er kan gebeuren als je identiteit wordt gestolen, zie het verhaal van Boudewijn Duivesteijn in mijn eerdere column.

 

Ik denk dat ik mijn spullen van waarde deze zomer dan toch liever in een opengesneden fles zonnebrand verstop.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers