of 59130 LinkedIn

Wie zijn de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid?

Wie zijn de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid? Het is een uitdaging om te definiëren wat goed opdrachtgeverschap is.
Reageer

Op woensdag 11 oktober is tijdens het iBestuur symposium 'Goed opdrachtgeverschap' de iBestuur Prijs voor de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid uitgereikt. PBLQ voerde het onderzoek uit dat uiteindelijk leidde tot de vier prijswinnaars in vier categorieën:

 1. Samenwerking: Rijkswaterstaat
 2. Opdrachtverstrekking: Rijksdienst voor het Wegverkeer
 3. Expertise: Belastingdienst
 4. Kwaliteit: Rijkswaterstaat

 

Bij het onderzoek zijn ICT-projecten van 24 opdrachtgevers uit de publieke sector besproken met 14 bij Nederland ICT aangesloten toonaangevende leveranciers. De interviews richtten zich op opdrachtverstrekking, samenwerking, expertise en kwaliteitsmanagement.


Inkopen van ICT is taai ongerief

De opdrachtgever speelt een belangrijke rol in het verloop en slagen van projecten. Dit geldt nog sterker voor ICT-projecten binnen de overheid, waar opdrachtgeverschap complexer en dynamischer is. Het onderzoek zet een eerste stap met een benchmark met criteria voor goed opdrachtgeverschap, gezamenlijk opgesteld over de overheid door het bedrijfsleven.

Het is een uitdaging om te definiëren wat goed opdrachtgeverschap is. Heldere criteria maken het mogelijk om een goed beeld te geven van opdrachtgeverschap binnen de publieke sector en geven aangrijpingspunten om de kwaliteit van opdrachtgeverschap stappen verder te brengen. “Inkopen van ICT is taai ongerief, goede voorbeelden helpen om de kwaliteit op niveau te brengen”, aldus Ruud Mollema, die samen met PBLQ collega's (zie foto) Philip Hennemann, Anne Graas en Timo Ruiten het onderzoek namens de adviesraad uitvoerden. Naast de prijsuitreiking deelde Patty Heemskerk, directie PBLQ, nog de belangrijkste ‘lessons learned’ uit het onderzoek met het publiek. 

De iBestuur Prijs is een gezamenlijk initiatief van PBLQ, iBestuur, Nederland ICT en een adviesraad met Steven Luitjens (directeur Informatiesamenleving en Overheid, ministerie BZK), Maarten Hillenaar (voormalig CIO Rijk) en Nicole Stolk (secretaris-directeur De Nederlandsche Bank en voorheen plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van V&J). 


Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie over het onderzoek kunt u zich wenden tot Patty Heemskerk en Ruud Mollema van PBLQ of tot Lotte de Bruijn en Dirk de Roode van Nederland ICT.

 

Vragen?

Ruud Mollema, Principal adviseur

06 11 31 61 32 / Stuur mij een e-mail
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers