of 59147 LinkedIn

‘We zitten allemaal in de opdrachtgeversrol’

Reageer

Annelore Roelofs van DJI over uitdagingen voor bestuurders met informatievraagstukken.

 

Doen we het goed?

“Informatievoorzieningstrajecten lopen altijd anders dan verwacht, hoe goed je het ook plant. We zijn constant op zoek naar: doen we het nu goed?” aldus Annelore Roelofs, plaatsvervangend Hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Zij volgde de leergang ‘Besturen onder druk van deze tijd’, van PBLQ en vertelt over de meerwaarde voor DJI en voor haar eigen werk. 

“We hebben het intern nog vaak over de leergang. Het is prettig dat er veel ruimte was voor reflectie en voor referenties aan voorbeelden uit de praktijk. We staan nu als business bovendien beter in verbinding met onze CIO en dat heeft meerwaarde voor de informatievoorziening in de organisatie.”

                We hebben het intern nog vaak over de leergang. Het is prettig dat er veel ruimte was voor reflectie en voor referenties aan voorbeelden uit de praktijk.

 

Besturen onder druk van deze tijd

PBLQ biedt voor bestuurders de leergang ‘Besturen onder druk van deze tijd’ aan. In deze leergang staat de omgang met grote ICT-programma’s en informatievoorziening centraal. De leergang geeft bestuurders de kans om met een kleine groep medebestuurders van elkaar en van externe sprekers te leren. Dit alles in kleine kring tijdens een zestal avondsessies met diner. 

“We zitten allemaal in de opdrachtgeversrol”, vertelt Roelofs. “Bij DJI wordt de informatievoorziening aangestuurd door de business. Dat betekent dat we veel governance vragen hebben en ook echt behoefte aan kennis. De andere cursisten zaten in diezelfde rol en positie. Dus dat was heel leerzaam.” 

De avonden werden begeleid door de algemeen directeur van PBLQ en bij de laatste leergang door Richard van Breukelen, principal consultant bij PBLQ en onder meer voormalig CIO van de Belastingdienst en CFO van Rijkswaterstaat. Dat er elke avond een moderator was, vond Roelofs echt een meerwaarde hebben. “Het was fijn dat het iemand was met veel kennis van zaken die zelf ook eigen ervaringen kon inbrengen.”

 

Aanbestedingen

Een echt hoogtepunt van de leergang was voor Roelofs de avond over inkoop en aanbestedingen. “Wij doen bij DJI veel aanbestedingen, en het horen van de andere kant, van een leverancier, over hoe zij aankijken tegen een uitvraag van ons, was heel leerzaam.” Een ander onderdeel dat Roelofs inspireerde was een gastspreker die allerlei actuele onderwerpen rond nieuwe media liet zien. “Dat waren voor ons echt eyeopeners. Wat ik ook een mooie avond vond, dat was over keteninformatisering gegeven door Jan Grijpink. Eigenlijk zie je dan gewoon door de decennia heen dat ketenproblematiek nog steeds actueel is.”

 

Leren van elkaar

Voor bestuurders valt het niet mee om de avonden vrij te houden, maar volgens Roelofs “was het prettig dat iedereen probeerde om het groepje constant te houden en dat lukte vrij goed”. Voor DJI was het belangrijk dat er niet alleen collega’s waren maar ook bestuurders uit andere overheidsorganisaties. “De uitwisseling van ervaringen en het leren van elkaar voegde veel toe. We bleken allemaal met dezelfde vraagstukken te zitten en het was leerzaam om met elkaar te delen hoe we daarmee omgaan.” 

 

Annelore Roelofs is sinds 2012 lid van de hoofddirectie van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarvoor was ze onder meer korpschef van de politieregio Noord-en Oost Gelderland, directeur van het NIBRA en directeur Brandweer van het ministerie van BZK.

 

 
Vragen?
Richard van Breukelen, Principal adviseur
06 50 89 67 28 / Stuur mij een e-mail
 

Geschreven door: Ingrid van Wifferen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers