of 59147 LinkedIn

Voorstelrondje

Spreken in het openbaar vind ik geen probleem. Een vraag stellen in een groep, een presentatie houden, een vergadering voorzitten of het woord pakken in een gesprek: ik vind het vaak wel leuk om te doen. Toch is er één ding dat het voor mij kan verpesten: het voorstelrondje.

Ik word al benauwd als ik eraan denk. Het klinkt misschien vreemd, maar ik vind mezelf voorstellen in een groep verschrikkelijk. Tijdens het voorstellen word ik me namelijk hyperbewust van alles wat ik zeg en doe. Als we bij de start van een overleg het kringetje rondgaan begin ik al te zweten voordat ik aan de beurt ben. Goed luisteren wat de voorganger doet. Oh ja, mijn eigen naam. Dui-de-lijk. Functienaam er achteraan. Maar dat zegt niks over waarom ik hier zit. Een zinnetje over waarom ik hier vandaag zit er maar bij. Ehhhh wat willen ze eigenlijk horen? Waarom zit ik hier ook al weer precies? Hebben ze mijn naam eigenlijk wel goed verstaan? Of mompelde ik weer eens?


Het valt me vaak op hoe slecht andere mensen hun eigen naam articuleren. Zouden zij dit zelf door hebben? Men heeft de eigen naam al zó vaak uitgesproken dat het inmiddels een beetje klinkt als gemompel. Voor- en achternaam worden vaak één woord; je hoort niet meer waar de een eindigt en waar de ander begint. Ik betrap anderen er op, maar mezelf ook. Als het gaat om een handenschudrondje dan ben ik meer bezig met de naam van de ander onthouden, terwijl ik mijn eigen naam er soms dwars doorheen roep. Er is immers geen sociale afspraak over wie er als eerste zijn eigen naam roept wanneer je elkaar voor het eerst de hand schud. Dat maakt het er niet makkelijker op.


        

Eigenlijk zou ik het wel eens willen vragen: ben ik nou de enige die zich zo voelt tijdens een voorstelrondje?


Nog erger is de start op een nieuwe werkplek. Je moet jezelf voorstellen aan tientallen nieuwe collega’s die soms beter weten dan jij wat je precies komt doen. ‘Ik kom het team van ehhh….hoe heet ze versterken’ is iets wat zomaar uit mijn mond zou kunnen rollen. Zelf weten zij veel beter hoe die ene collega heet en hebben ze soms beter zicht op de rol die ik kom vervullen. Op een opsomming van mijn CV en hobby’s zitten ze ook niet te wachten, en tegelijkertijd probeer ik me te concentreren op het onthouden van hoe deze persoon heet en wat hij of zij doet binnen de afdeling. ‘Hoe zei je dat je naam was?’ en dan dus maar hopen dat je je eigen naam een beetje verstaanbaar over hebt kunnen brengen.


Als Jonge Informatieprofessional word ik in twee jaar tijd op verschillende plekken bij de overheid geplaatst. Dat betekent dus ook dat ik mezelf iedere keer opnieuw voor moet stellen. Op nieuwe werkplekken, bij nieuwe mensen en in nieuwe vergaderingen. Ik heb het wel duizend keer moeten doen. Toch heb ik niet het idee dat ik er beter in ben geworden.


Eigenlijk zou ik het wel eens willen vragen: ben ik nou de enige die zich zo voelt tijdens een voorstelrondje?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Theo (Beleidsmedewerker) op
Nee, je bent niet de enige. Zo'n voorstelrondje wordt naar mijn idee vaak te pas, maar ook heel vaak te onpas gebruikt, als een routinematige binnenkomer. Professioneler zou misschien zijn als de voorzitter de deelnemers aan de vergadering even voorstelt (indien nodig). Met zo'n voorstelrondje krijg ik weleens het gevoel dat ik in een kleuterkring zit.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers