of 59147 LinkedIn

Verkiezingen onder vergrootglas!

20 februari j.l. kopte de media dat er stempassen zijn verstuurd naar overleden inwoners. De burgemeester van de gemeente waar het gebeurde heeft zijn excuses al aangeboden en laat onderzoeken wat de oorzaak is. Op zichzelf is dit voorval niet nieuwswaardig. Dagelijks overlijden er inwoners en een gemeente kan het domweg niet voorkomen dat een stempas wordt verstuurd naar een net overleden inwoner. Dat is inherent aan ‘life events’ die in de samenleving gebeuren en de administratieve werkelijkheid die daar per definitie op achterloopt.

Wat wel de wenkbrauwen doet fronsen is het besluit van de betreffende gemeente om het in gang gezette proces tot vervaardigen van stempassen af te breken en volledig opnieuw te beginnen. Hierdoor komen er twee typen stempassen in omloop: stempassen vanuit de eerste verwerking en stempassen met een nieuwe datum en logo (aldus het artikel). Alle stembureauleden in de betreffende gemeente zullen straks op 15 maart op hun qui-vive moeten zijn, want oude stempassen zijn dan niet geldig!

 

Ogenschijnlijk lijkt de betreffende gemeente een effectieve maatregel te hebben genomen. Maar hoe effectief is die eigenlijk? En worden nu geen nieuwe risico’s geïntroduceerd?
Wat het eerste betreft is mijn stelling dat nooit voor de volle 100% voorkomen kan worden dat er stempassen worden uitgereikt aan net overleden inwoners. Vervelend voor de nabestaanden, maar het is niet anders. Er zit niets anders op dan dat – hoe vervelend ook – te accepteren.

Wat het tweede betreft zal het hoogstwaarschijnlijk wel meevallen, omdat een kiesgerechtigde maximaal één keer zijn stem kan uitbrengen en bij het uitbrengen van zijn stem naast de stempas ook zijn legitimatiebewijs moet hebben. Maar kiesgerechtigden met een dubbele stempas kunnen natuurlijk wel proberen twee keer hun stem uit te brengen. En dat voor de volle 100% voorkomen is vertrouwen op het werk van de mensen in de stembureaus, en de gemeenteambtenaren die stempassen omzetten naar een kiezerspas (bruikbaar in heel Nederland).

 

Al met al is mijn stelling dat het verkiezingsproces op dit moment onder een enorm vergrootglas ligt, met als risico dat bij eventuele fouten te snel wordt geschakeld naar een oplossing die misschien wel erger is dan de kwaal. Mijn devies aan verantwoordelijken in het verkiezingsproces: haastige spoed is zelden...

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers