of 59250 LinkedIn

Vergeet ICT, denk data

Meer dan een decennium lang zijn er verwoede pogingen gedaan om informatievoorziening op de bestuurstafel te krijgen. Nu het langzamerhand een vast punt op de agenda is geworden, blijkt echter dat de discussie wordt gedomineerd door de verkeerde onderwerpen.

Publieke organisaties hebben de nodige aandacht voor ICT: de techniek, netwerken, datacenters en apparaten. En nog meer voor het gebruik van de spullen - applicaties die aansluiten op processen en gebruikers.

 

Dat is echter niet waar het om draait. De harde kant van glas en ijzer wordt steeds meer confectie. Je kunt het kopen op de markt, en het gemiddelde doet nauwelijks onder voor heel goed. Goed gebruik van die digitale ondergrond door geoptimaliseerde processen en daarop aansluitende applicaties wordt ook steeds meer gemeengoed. Ook hier is de uniformering ingetreden. De belangrijkste applicaties zijn steeds vaker gebaseerd op standaardplatforms (te koop bij de softwareleverancier op 7 uur vliegen hiervandaan) en de inrichting ervan spiegelt die van een 'lean' proces.

 

Blijft over: data. Dat kun je niet aan anderen overlaten, want de kwaliteit van de gegevens, het goed gebruiken ervan, de toegankelijkheid en beveiliging zijn organisatiespecifiek. In de publieke sector geldt dat nog sterker dan in de private sfeer, omdat veel organisaties hun taken én hun data ontlenen aan een wettelijk monopolie.

 

Belangrijke keuzes rond data hebben niets met techniek, maar alles met publieke taken te maken. Hoe kun je een netwerkspeler worden? De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de toegankelijkheid en volledigheid van data over monumenten flink opgeschroefd en per saldo bespaard. De sleutel: opendatabeleid.

 

Hoe kun je beter handhaven met minder toezichtslasten? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt een smartphone-app beschikbaar waarmee de keuken van je beoogde restaurant niet altijd groen oogt. De succesfactor: het resultaat van een inspectie werd platgeslagen tot groen, oranje of rood, en de inspectie staat in voor de juistheid van de gegevens.

 

En hoe kan één omgevingsvergunning aan voor- en achterkant gestalte krijgen? IenM investeert een slordige honderd miljoen euro om alle benodigde gegevens en het bijbehorende beheer te stroomlijnen. De kern: voor elk gegevensgebied is één organisatie verantwoordelijk die de gegevens uit vele bronnen verzamelt, beoordeelt en met een kwaliteitsstempel doorgeeft.

 

De volgende keer dat informatievoorziening op de bestuursagenda staat, laat de ICT dan aan de inkopers en daag elkaar uit rond data. En de keer erop, en de keer daarop. Ten minste voor de komende tien jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan van Til (information engineer) op
Heel goed! En zet de data-boel dan ook maar gelijk op scherp: Vergeet data; denk betekenis-van-informative-tot-effectieve-actie. Ik zou niet weten waarom nog eens 10 jaar (of langer) zou moeten duren voordat dat pragmatische inzicht eindelijk doorbreekt.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers