of 59250 LinkedIn

Veranderen leid niet tot Ver-van-anderen

Reageer

AfbeeldingCollege tour 1:

Ver-van-anderen met Jessica Peters Hondelink en Patrick van Loenhout

Omdat het PBLQ traineeprogramma 15 jaar bestaat organiseert PBLQ een aantal feestelijke evenementen dit jaar. In 15 jaar is er natuurlijk heel wat veranderd maar centraal in het programma zijn altijd leergierigheid en het delen van kennis met elkaar blijven staan. Daarom is er geen beter manier om dit derde lustrumjaar in te luiden dan met een college tour!

Op 4 juni mochten we als publiek samen met PBLQ's eigen Patrick van Loenhout oud-trainee Jessica Peters Hondelink bevragen. Zij is werkzaam bij het bureau Interim en Advies van de Gemeente Amsterdam. Voor Jessica is het begeleiden van veranderingen sinds haar afstuderen bij PBLQ in 2006 altijd een rode draad in haar carrière geweest.

 

Het is een prachtige avond met ondanks het buitengewoon mooie weer een grote en diverse opkomst. Huidige en oud-trainees, adviseurs, professionals en studenten een mooie mix van talent en nieuwsgierigheid. De basis voor een leuke open sfeer waarin ruimte was voor diverse vragen aan Jessica omtrent verandermanagement.

 

Omdat het om een college tour gaat, zijn er ook ijverig aantekeningen gemaakt. En om het 'terug-in-de-schoolbanken-gevoel' compleet te maken gaan we deze nu aan u doorgeven in de vorm van een heuse samenvatting. Let u wel op?

 

Wat we kunnen leren over verandermanagement:

 1. Om echte verandering door te voeren dient de organisatie eigenaar te zijn van het veranderproces.  Je kunt daarom verandering louter faciliteren. Zoek daartoe de mensen uit die openstaan voor verandering en inspireer hen om te veranderen.
 2. Laat deze mensen de verandering en het verhaal daaromheen eigen maken en vervolgens op een authentieke wijze verder vertellen. Zij zijn de 'kiemen' in de organisatie die de verandering tot bloei kunnen brengen.
 3. Probeer bij projecten jezelf als gelijke van je opdrachtgever neer te zetten. Op die manier blijf je dichter bij jezelf in je rol en staan jullie beiden sneller achter wat je gaat doen.
 4. Verandering begint bij jezelf. Stel jezelf de vraag 'wat kan ik hier betekenen?'.
 5. Verander managen is het managen van een deel van de verandering door middel van resultaatgerichte projecten; de bovenstroom. Dit kan door middel van KPI's en beheersbare processen. Daarnaast is er nog een veranderopgave die dwars door de planning heen gaat; de onderstroom. Deze zich moeilijker laat managen. Maar beide stromen kunnen prima naast elkaar bestaan zolang je hier bewust van bent.

 

Natuurlijk vragen we nog aan Jessica of zij nog wijsheden heeft om mee te geven aan de huidige trainees van het PBLQ informatiemanagement traineeprogramma. Haar tip? "Durf te vertragen. Neem een moment voor jezelf om je bewust te zijn van je omgeving en je beweegredenen voor je handelt." Een tip die niet alleen de trainees maar ook de rest van het publiek mee kan nemen!

 

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de volgende collegetour op 24 september. Meer informatie via bijeenkomst@pblq.nl  of de agenda

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers