of 59147 LinkedIn

Uit de ivoren toren

Een veelgehoorde klacht over de overheid is de ´ivoren toren´, waarin zij zich begeeft. De klacht luidt dat beleid in de torens wordt gemaakt, zonder dat ambtenaren weten wat de impact van dit beleid op de dagelijkse praktijk zal zijn. Ook tijdens de colleges van de Master of Public Information Management, is dit een onderwerp dat vaak in discussies terug komt. Het blijft ons verbazen dat dit al jaren een onderwerp van gesprek is en dit niet lijkt te veranderen.

Gelukkig merk ik de laatste tijd dat er overheidsorganisaties zijn die beseffen dat ze beleid niet alleen kunnen maken, maar het veld, mensen uit de dagelijkse praktijk, nodig hebben. Er wordt dan ook steeds meer naar manieren gezocht om input uit het veld op te halen. Een dergelijke beweging is duidelijk zichtbaar bij mijn huidige opdracht voor het ministerie van VWS, waar ik sinds begin februari als beleidsmedewerker werkzaam ben bij de Directie Informatiebeleid.

 

Binnen deze directie is men actief bezig met het opstellen van beleid in samenwerking met professionals uit de praktijk: zij weten immers wat er nodig is! Een goed voorbeeld van een dergelijk initiatief is een project waar ik betrokken bij ben: beleid voor Big Data in de Zorg. Op 18 mei jl. heb ik samen met VWS-collega’s een meet-up georganiseerd voor wetenschappers, professionals in het zorgveld, big data experts en startups om met elkaar beleid te ‘hacken’ voor Big Data in de Zorg. De meet-up volgde het ‘un-conference’ principe: de inhoud werd op de dag zelf bepaald door de deelnemers. Door middel van een online stemtool werden thema’s ingebracht en vervolgens door de aanwezigen bepaald welke thema’s zij besproken wilden hebben. Op een inspirerende locatie (MaasSILO Rotterdam) werd met veel energie gewerkt aan de uitwerking hiervan. Gedurende de middag werd in verschillende sessies gesproken over o.a. privacy, interoperabiliteit en kwaliteit van data. De middag werd afgesloten met een paneldiscussie over een aantal opvallende uitkomsten van die dag. De wijze waarop de meet-up was ingestoken bracht veel positieve reacties met zich mee. Deelnemers vonden het verfrissend en leuk om hieraan mee te doen. Het concept slaat dus aan! Dit geeft energie om hier vooral mee door te gaan.

 

Ik ben blij te merken dat een dergelijke beweging binnen de overheid in gang is gezet. Weg met het klassieke beeld dat beleid alleen vanuit de  ‘ivoren toren’ wordt gemaakt! Ik kijk uit naar toekomstige initiatieven om deze beweging meer kracht bij te zetten en ik verwacht dat wij daar als Jonge Informatie Professionals een goede bijdrage aan kunnen leveren.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers