of 59147 LinkedIn

Trump versus Clinton: wie gaat winnen?

Tijdens discussies over de Amerikaanse presidentsverkiezingen roep ik altijd dat Republikein Donald Trump een groot geschenk is voor de Democraten. Mijn gesprekspartners kijken mij dan enigszins verward aan. Ik kan dat ook niet helpen: die uitspraak is een gevolg van de politicologische hersenspoeling in mijn studietijd.

Ergens in de vorige eeuw volgde ik het vak Politicologie aan de Erasmus Universiteit. Tijdens het college werd keurig uitgelegd dat de meeste kiezers in het politieke midden zitten. De Amerikaanse onderzoeker Anthony Downs had dit na uitgebreide studie vastgesteld. Zijn onderzoek verklaarde waarom het CDA (en zijn voorgangers) al sinds mensenheugenis in de Nederlandse regering zat. De andere grote partijen, PvdA en VVD, wilden niet met elkaar in een kabinet en moesten dan altijd zaken doen met het CDA, dat politiek tussen die twee zat. Na tientallen jaren opgebouwde frustratie ontstond uiteindelijk het eerste Paarse kabinet met PvdA, VVD en D66 als liaison d'amour.  Klaartje Peters heeft die periode mooi beschreven in haar boek "Een doodgewoon kabinet: acht jaar Paars 1994-2002".

Hoewel Paars een trendbreuk was, hadden nog steeds gematigde partijen het voor het zeggen in Nederland. De economische groei droeg bij aan die gematigdheid. Maar sinds de opkomst van Fortuyn bewegen kiezers zich meer naar rechter- en linkerzijde en worden partijen zoals de PVV en SP belangrijker in het politieke landschap. Zo zit de SP in verschillende provinciale colleges. Dat is mogelijk omdat de SP vooral scherp is in sociaal-economische onderwerpen en dat zijn nu juist thema's waar provincies weinig mee doen. Maar de SP maakt ook onderdeel uit van het College van B&W in Amsterdam en daar spelen sociaal-economische onderwerpen wel een grote rol.  Leefbaar Rotterdam, een partij die ook veel PVV-kiezers zal aanspreken, is de grootste partij binnen het College van B&W in Rotterdam. De tweede partij in het Rotterdamse bestuur is D66, die op landelijk niveau de "aartsvijand" is van de PVV! Dus wat op landelijk niveau nog niet is gebeurd, uitgezonderd het kortstondige kabinet Balkenende I, is op andere bestuurlijke niveaus allang een feit. De grotere variëteit in coalitiepartijen vraagt veel van de flexibiliteit van ambtenaren, want koerswijzigingen in beleid en tegenstellingen binnen het bestuur nemen alleen maar toe. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer ambtenaren een training politiek-bestuurlijke sensitiviteit doen om met die toenemende complexiteit om te kunnen gaan.

Bestuurderspartijen als de PvdA en VVD proberen een breder electoraat aan te spreken omdat er dus minder kiezers in het midden zitten. Ze reageren op de concurrentie aan de linker- of rechterzijde door mensen als Hans Spekman en Halbe Zijlstra in te zetten om twijfelende kiezers binnenboord te houden. De verleiding is groot om hier een parallel te trekken met Amerikaanse presidentskandidaten Trump (Republikeinen) en Sanders (Democraten), die zich allebei in de extremere vleugels van hun partijen bevinden. Trump is nu de grote favoriet bij de Republikeinen en de gematigde partijelite weet niet wat ze met hem aan moeten. Sanders ging onverwacht sterk van start, maar lijkt nu terug te vallen. Als deze trend zich doorzet en er zich geen onafhankelijke kandidaten (zoals de voormalige burgemeester van New York Bloomberg) melden, dan gaat de uiteindelijke verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In dat geval lijkt Clinton de favoriet, omdat veel gematigde Republikeinen zullen afhaken bij Trump en de meeste Sanders-aanhangers wel op Clinton gaan stemmen omdat zij absoluut geen president Trump willen.

Als dit klopt en de gematigde kandidaat Clinton president wordt, dan heeft Anthony Downs nog steeds een (beetje) gelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers