of 59147 LinkedIn

Ton Monasso

Harde data voor zachte toepassingen. Daar ligt mijn hart, ervaring en nieuwsgierigheid. Wie is aan zet om de administratieve lasten van gemeenten en jeugdzorgaanbieders naar beneden te krijgen? Welke stappen kan een ziekenhuis zetten om de kwaliteit van gegevens en daarmee de zorg te verbeteren? Welke afspraken zijn nodig zodat patiënten met zorgapps toegang krijgen tot hun eigen medische dossiers?

 

Ik ben graag langdurig betrokken bij een ontwikkeling, zodat ik de bijzonderheden van de situatie in me op kan nemen en niet verzand in overmatige versimpelingen.

 

Ik zette me de afgelopen jaren voor dit soort vraagstukken in. Meestal als ontwerper die het inhoudelijke overzicht over de gewenste oplossing had. Vaak ook als adviseur over de governance die het proces en de organisatie rond het vraagstuk in goede banen leidde.

 

Verbeteren vanuit de inhoud

Mijn kracht is het ontwerpen van oplossingen die inhoudelijk deugdelijk zijn op zowel de techniek als de organisatie vanuit een proces waarin een diversiteit aan belangen en invalshoeken is meegenomen.

Ik doe dat het liefst in het sociaal domein, de zorg of het onderwijs. Sectoren waar de kwaliteit van de informatievoorziening een zichtbare bijdrage levert aan de kwaliteit van onze samenleving.

Ik ben graag langdurig betrokken bij een ontwikkeling, zodat ik de bijzonderheden van de situatie in me op kan nemen en niet verzand in overmatige versimpelingen. Ik neem ook verantwoordelijkheid voor de gemaakte ontwerpkeuzes op het moment dat zij worden uitgevoerd.

 

Hergebruik van informatie centraal

Mijn advies- en coachingsopdrachten gaan vrijwel altijd over de vraag hoe organisaties met informatie om kunnen gaan die op een andere plek wordt gebruikt dan waar het is vastgelegd. Of dat nu speelt in ketens tussen organisaties, of in grote organisaties met meerdere afdelingen, maakt eigenlijk niet veel uit. Als de context van informatie verschilt, leidt dat tot interessante vragen over privacy, informatiestandaarden, beheer en governance, gegevenskwaliteit en architectuur. Daarbij gaat het steeds minder om ICT en steeds meer om data. Ik verbind al deze aspecten en kan uitstekend overweg met de vaak generalistische bestuurders aan de ene kant en de echte experts aan de andere.

 

Opdrachtgevers die met mij werkten, kozen ook vaak voor deze collega…

Een ontwerper staat nooit op zichzelf. Wilt u naast mijn richting ook vlijmscherpe realisatiekracht, denk dan eens aan Tessa van den Berg. Wilt u niet alleen rechtdoor maar ook eens terugkijken, dan mag u de profielpagina van Maarten de Roos niet overslaan. Als het informatiekundige perspectief niet genoeg is, overweeg dan de privacy-expertise van Theo Hooghiemstra. En zoekt u diepgaande kennis van de curatieve zorg, dan garandeer ik een goede samenwerking met Patty Heemskerk-van Holtz.

 • Machine learning leidt tot inteelt

  Reageer

  Een jaar of tien geleden belandde ik bij toeval op een boekenmarkt net buiten Brugge, langs een smalle kronkelweg. Navigatiesystemen waren nog zo weinig ingeburgerd dat de snelste route me langs dit rustieke tafereeltje voerde. Dat is iets dat maar een tijdje goed gaat, want als de massa dit ontdekt loopt het helemaal vast en worden we met z'n allen systematisch weer over de hoofdweg geleid die ik ook zonder navigatiesysteem had gekozen. Het bleek maar een voorproefje te zijn van een fenomeen dat inmiddels veel grootschaliger zijn intrede heeft gedaan: machine learning voor het doen van voorspellingen. Dat leidt ons helaas wel vaker terug naar de weg die we al kenden.

 • Data management gaat niet over data en niet over management

  Reageer

  Overheden merken steeds meer dat de invloed van gegevens op de prestaties van hun organisatie flink is toegenomen. In reactie daarop raakt het inrichten van data management in de mode. Vaak blijft dat helaas beperkt tot een activiteit die zich richt op het beheersen van de bestaande gegevenssets en -stromen. Om de kansen van data te pakken en risico's in de klauwen te houden, moet data management worden bevrijd uit de klem van techneuten en middenmanagement.

 • Vergeet ICT, denk data

  1 reactie

  Meer dan een decennium lang zijn er verwoede pogingen gedaan om informatievoorziening op de bestuurstafel te krijgen. Nu het langzamerhand een vast punt op de agenda is geworden, blijkt echter dat de discussie wordt gedomineerd door de verkeerde onderwerpen.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers