of 59130 LinkedIn

Software verkiezingen zo lek als een mandje?!

Afgelopen week kon minister Plasterk niets anders besluiten dan te verordonneren dat bij de komende Tweede Kamerverkiezing alle stemmen met de hand moeten worden geteld. Vechten tegen beelden, zeker in dit dossier, lijkt op voorhand een verloren zaak. Maar is het echt nodig?

Beveiligingsexperts melden aan een journalist dat de OSV-software zo lek is als een mandje. Dat mag dan wel zo zijn, maar wat essentieel is bij die constatering is de vraag of die software wordt geïnstalleerd op een computer met toegang tot internet c.q. de buitenwereld.

 

Uit onderzoek dat nu door de Kiesraad wordt uitgevoerd zou zo maar kunnen blijken dat op hoofdstembureaus, waar de processen verbaal vanuit de stembureaus worden verzameld, gewoon stand-alone PC’s staan waarmee de stemmen worden getotaliseerd (eerst per gemeente, daarna per kiesdistrict en ten slotte op landelijk niveau). 

 

Dit neemt het gesignaleerde risico van een onbeveiligde USB-stick nog niet weg, maar daar staat tegenover dat vroeger de ‘koerier’ soms ook eerst naar het café ging voordat hij het hoofdstembureau aan deed. Maar goed, dit technische gebrek is eenvoudig op te lossen, door een flankerende maatregel zoals een verzegelde envelop en/of beveiligde auto. 

 

Stel je toch eens voor dat alle gemeenten gebruik maken van stand-alone computers voor het tellen van de stemmen, dan is de maatregel van Plasterk overbodig, wij burgers weer onterecht angstig gemaakt met “hacker-invasies” vanuit het Oosten en straks de verkiezingsuitslag per definitie minder betrouwbaar dan wanneer er een computer voor het tellen van de stemtotalen aan te pas zou zijn gekomen.

 

Ik mag hopen dat de beveiligingsexpert/journalist die deze zaak aanhangig heeft gemaakt, zich heeft vergewist van de mogelijkheid die hier wordt geopperd. Wat als deze veronderstelling de feitelijke werkpraktijk blijkt te zijn? Worden er dan excuses aangeboden, die de samenleving altijd wel van de minister eist?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers