of 59147 LinkedIn

Schoolproject in 4VWO

Het is rustig op kantoor. Buiten is het warm en zonnig. Ik heb er weinig zin in vandaag. Bijpraten met mijn collega’s vind ik vandaag leuker dan de Excelsheets waar ik mee aan de slag moet en dan hebben we ook nog dat stukje van ongeveer 500 woorden dat ik vandaag nog moet schrijven, mijn vaste column. Hoe leuk ik mijn eigen column ook vind, het zonnetje buiten ziet er toch ook wel erg prettig uit.

Eén van mijn collega’s neemt vandaag zijn dochter mee naar kantoor. Tijdens de lunch stelt ze zich enthousiast aan ons voor. Ik ben onder de indruk van de stevige hand die ze me geeft, en van haar open, enthousiaste blik met grote glimlach. Lucca zit in 4VWO en is op de valreep voor de vakantie bezig met een schoolproject. Voor het vak Informatica mag ze kiezen of ze een stuk van 500 woorden schrijft over werken in de informatiesamenleving, of dat ze een dagje bij een bedrijf rondloopt en een aantal mensen interviewt. Lucca kiest voor het laatste, 500 woorden schrijven lijkt haar maar saai. Via haar vader kan ze ons interviewen voor een cijfer. ‘Wie wil dat nou niet?’ lijkt ze te willen zeggen. Bij PBLQ hebben we veel verschillende adviseurs en trainees rondlopen die haar graag vertellen welke i-projecten ze uitvoeren bij gemeente, ministerie, in de zorgsector of in het onderwijs. Ieder verhaal is uniek en ze stelt vragen aan iedereen die even tijd voor haar kan vrijmaken op deze rustige zonnige dag.

 

                 

Informatica is ook leuk voor meisjes en niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Net als een master Informatiemanagement overigens.

 

Vorig jaar schreef ik een ode aan mijn docent informatica, de vreemde snuiter die mij een goede basis van computers en programmeren meegaf. Ik schreef over hoe ik jongeren, die dol zijn op YouTube in Instagram, maar de techniek die er achter zit beangstigend lijken te vinden, graag bemoederend toespreek dat het niet eng is, dat je niet bang hoeft te zijn. Informatica is ook leuk voor meisjes en niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Net als een master Informatiemanagement overigens.

 

Dit meisje lijkt mijn woorden niet nodig te hebben. Ze brandt gelijk los over haar school en wat ze daar voor leuke en bijzondere dingen doen, zoals het organiseren van events en werkbezoeken over informatica. Ze hebben het daar duidelijk begrepen: leren doe je niet alleen in een klaslokaal en informatica is niet iets om bang voor te zijn. Die boodschap is geland. Bij dit meisje straalt het er vanaf. Ik luister naar mijn collega die vertelt wat ze doet. Ze legt uit wat ze leuk en minder leuk vindt aan haar werk. Ik kijk naar Lucca die aandachtig luistert, doorvraagt, notities maakt. Ze laat zich niet afleiden, blijft vriendelijk, vrolijk en oprecht geïnteresseerd. Waarom 500 woorden schrijven als je ook interviews kunt afnemen. Mensen kunt vragen naar wat ze doen. Kennis opdoen van de praktijk. Informatica en beroepskeuze inspiratie in één.

 

Ook mijn 500 woorden van vandaag zitten er alweer bijna op. Mijmerend over het meisje en haar schoolproject. Die mij met een glimlach inspireert om weer aan het werk te gaan. Om door te zetten en die 500 woorden op papier te zetten voor ik weer verder ga in Excel. Hopelijk hebben we haar ook een beetje geïnspireerd. Wie weet. Ze vertelt dat ze nog niet weet wat ze later wil worden. Het maakt ook niet uit. Wees maar niet bang meisje, jij komt er wel.

 

Ook mijn 500 woorden van vandaag zitten er alweer bijna op. Mijmerend over het meisje en haar schoolproject. Die mij met een glimlach inspireert om weer aan het werk te gaan. Om door te zetten en die 500 woorden op papier te zetten voor ik weer verder ga in Excel. Hopelijk hebben we haar ook een beetje geïnspireerd. Wie weet. Ze vertelt dat ze nog niet weet wat ze later wil worden. Het maakt ook niet uit. Wees maar niet bang meisje, jij komt er wel.

 

Ook opdrachtgever worden?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers