of 59162 LinkedIn

Rolveranderingen in ketens

Een ooggetuigenverslag.

Alles doordacht en toch gaat het niet zoals bedacht. Wonderlijk, hoe steeds weer dezelfde patronen boven komen zonder daar een echt sluitend antwoord op te hebben. Verandering, het is aan de orde van de dag en het adviseursgilde vaart er goed bij. De laatste jaren heb ik daardoor het voorrecht gehad mee te kunnen werken in diverse rollen aan de start van nieuw ontworpen procesketens. Procesketens die over verschillende organisaties heen van aanvraag tot een besluit of toekenning leidden. In die rollen heb ik steeds weer dezelfde gedragingen en patronen gezien die ik graag eens wil delen.

Want hoe komt het toch dat we stelselmatig vergeten dat administratieve processen door mensen worden uitgevoerd die een goed verstand hebben, zelf interpreteren en dus dingen anders doen dan bedacht? Of hoe kan het nou dat mooie vergezichten en maatschappelijk verantwoorde doelstellingen bestuurlijk wel worden onderschreven maar dat in de uitvoering een volstrekt ander spoor wordt bewandeld, juist door die organisaties die zojuist met veel egards dat prachtige beleid hebben aanvaard?

 

Ik pretendeer niet hèt antwoord te hebben om deze patronen te voorkomen, want in al die jaren is mij wel duidelijk geworden dat we allemaal steeds weer hetzelfde zien, doen en handelen. Een echt ei van Columbus lijkt er niet te zijn. Volgens mij zijn mijn waarnemingen eigenlijk zaken die iedereen wel ziet, dus eigenlijk open deuren en waarschijnlijk inhoudelijk geen artikel waard. En toch, juist omdat we steeds tegen diezelfde zaken aanlopen, hierbij een ooggetuigenverslag.

 

Tijdens mijn werk heb ik diverse veranderingen met of door (keten)projecten mogen meemaken in diverse rollen. Zo heb ik een nieuwe organisatie opgericht, diverse afdelingen ingericht, diverse reviews gedaan, bestuurlijke initiatieven gestart, een fusie begeleid en projecten geleid. Download mijn artikel en lees welke zaken mij daarbij zijn opgevallen.

 

Download hier het volledige artikel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers