of 59147 LinkedIn

Rafaëlle van Engers - Lobbrecht

ICT projecten blijken vaak veranderprojecten die mens en organisatie raken. Hoe zorg je er voor dat je je bedrijfsdoelen realiseert, de mensen meekrijgt en het project beheersbaar houdt?

 

In de afgelopen 20 jaar heb ik voortdurend met dit soort uitdagingen te maken gehad. Wat daarbij een groot verschil maakte, waren vaak communicatie en motivatie. ICT professionals en de rest van de organisatie lijken vaak een andere taal te spreken. Als er een gemeenschappelijke taal - of een vertaler - gevonden wordt, en begrip voor elkaars perspectief, gaan de zaken zowel sneller als de juiste kant op. Het andere element is de motivatie en het gedrag van de betrokkenen. Als je weet te ontdekken wat mensen motiveert en daarop inspeelt, zijn ze sneller te bewegen tot verandering.

 

Binnen het spanningsveld ICT - project - verandering - communicatie - motivatie heb ik onder meer digibeten en sceptici enthousiast gekregen voor automatisering, online samenwerking en de zakelijke voordelen van social media, zowel startende als ervaren ICT'ers zodanig leren communiceren dat ze commitment kregen van hun stakeholders, docenten meer begrip laten krijgen voor de online wereld van nu en een gemiste projectdeadline terug gemanaged naar een succes.

 

Dat deed ik voor het MKB, de private en de publieke sector. In uiteenlopende rollen van software implementatieconsultant en projectmanager tot management consultant, trainer, coach, business developer en interim-manager. 

 

De combinatie van advies met leren en ontwikkelen, die PBLQ als organisatie herbergt, ligt mij dan ook goed. Ik voel me thuis bij de diversiteit van het werk en de uitdagende klantvragen in een omgeving van ervaren, inspirerende collega's. Een paar kernwoorden van mijn werkwijze: analytisch, creatief, betrokken en enthousiasmerend.

 

Binnen PBLQ houd ik me bezig met het ontwikkelen van incompany trainingen, onze academie, diverse communicatietrainingen en verandermanagement trajecten die een raakvlak hebben met informatiemanagement.

 

Wilt u zelf verder komen met bovenstaande vraagstukken en benieuwd of en hoe PBLQ daarbij kan helpen? Mail of bel mij gerust.


06 41 45 66 99/ Stuur mij een e-mail
 • Smart memories, privacy en i-ethiek

  Reageer

  Ken je dat fenomeen dat je met je iPhone-camera zo makkelijk plaatjes schiet? Veel makkelijker en veel meer dan met je oude fototoestel. Dat je je voorneemt om de slechte weg te gaan gooien en er ooit nog wel een fotoalbum van maakt. Maar dat je binnen de kortste keren een enorme berg digitale foto’s hebt waar je door de bomen het bos niet meer ziet? Onze digitale assistenten helpen ons daar graag bij. Maar kan iemand - of iets - anders wel mijn herinneringen in kaart brengen? En gaat er iets verloren als we dat ook al uitbesteden?

 • Smart cooking & creativiteit

  Reageer

  Gaan we ‘Leren’ ook al uitbesteden of worden we enhanced learners?

  Ik kijk graag naar Masterchef Australië. Wat ik vooral fascinerend vind, zijn de uitdagingen die ze krijgen, hoe je de amateurkoks ziet groeien van week tot week en de creativiteit en inventiviteit die koken op topniveau vergt. De deelnemers aan de Masterchef wedstrijden doorlopen een enorm steile leercurve. Ze leren in korte tijd een veelheid aan nieuwe kooktechnieken, stijlen en ingrediënten en proberen steeds gedurfdere combinaties uit. Mooi om die voldoening te zien als ze bijzondere smaakcombinaties hebben uitgeprobeerd die blijken te werken, een origineel samenspel van ingrediënten dat heerlijk blijkt te zijn. Die creativiteit, dat kunstenaarschap van het weten combineren van smaken, ingrediënten, texturen. De tijdsdruk waarbinnen ze hun kunsten moeten zien te vertonen.

 • Drie jaar en drie leergangen verder...

  Reageer

  Een gesprek tussen Leo Smits en Rafaëlle van Engers.

  Drie jaar geleden bedachten Leo Smits en Rafaëlle van Engers de leergang “Besturen onder druk van deze tijd”. Toen zij begonnen hadden ze als doel om bestuurders uit de topmanagement-groep van de publieke sector te laten kijken naar de strategische waarde van de digitale ontwikkeling en hen duidelijk te maken dat het niet een feestje is van afhoudende technici en matig presterende leveranciers. Het is altijd goed om te kijken of de oorspronkelijke doelen die er waren, ook gerealiseerd worden. We zijn nu drie jaar en drie leergangen verder en kijken terug en vooruit. 

 • Besturen onder druk van deze tijd

  Reageer

  Besturen onder druk van deze tijd verwijst naar de druk waaronder bestuurders en topmanagement van publieke organisaties tegenwoordig staan om succesvol grote ICT/IV-trajecten en technologische uitdagingen vorm te geven. Het is ook de naam van onze half jaar durende leergang waarin wij bestuurders de ruimte bieden om onder leiding van experts met medebestuurders, in een prettige omgeving en tijdens een goed diner, inspiratie op te doen rondom onderwerpen als keteninformatisering, leveranciersmanagement, trends, privacy en goed opdrachtgeverschap. 

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers