of 59147 LinkedIn

Peter Castenmiller

Mijn hele carrière houd ik mij al met de overheid bezig. Dat betreft zowel de rijksoverheid als gemeenten, provincies en waterschappen. Daarbij ben ik zowel onderzoeker, adviseur als wetenschapper.

 

Het gegeven dat ik zowel onderzoeker, adviseur als wetenschapper ben leidt tot een veelzijdige en onderbouwde blik op actuele ontwikkelingen

 

De uitdagingen in het openbaar bestuur zijn steeds veelzijdig en inspirerend, maar ook ingewikkeld. Steeds gaat het namelijk om een combinatie van inhoud met echte aandacht voor en betrokkenheid bij de mensen die invulling geven aan het bestuur. Elke keer opnieuw is juist die combinatie uniek. Daardoor kan je geen enkel project op routine doen. Het vereist steeds bijzondere aandacht en maatwerk.

 

Een combinatie van vaardigheden

Het gegeven dat ik zowel onderzoeker, adviseur als wetenschapper ben leidt tot een veelzijdige en onderbouwde blik op actuele ontwikkelingen. De laatste jaren geef ik daar vooral invulling aan in de onderzoeken die ik doe voor verschillende gemeentelijke rekenkamers.

Daarnaast ben ik actief in evaluatieonderzoeken naar bestuurlijke ontwikkelingen. Bovendien adviseer ik over veranderingen in beleid en bestuur. Als laatste verzorg ik geregeld een bijdrage aan leergangen over beleid en bestuur, zowel voor ambtenaren als voor bestuurders.  Alle inzichten en kennis die ik hierdoor verwerf helpen mij om ook betrokken te zijn bij het wetenschappelijk debat over ontwikkelingen in het openbaar bestuur.

 

Nevenfuncties

Naast mijn werk voor PBLQ ben ik lid van de Kiesraad. Dit orgaan is verantwoordelijk voor de verkiezingen voor de Tweede en Eerste Kamer, en tevens voor de Europese Verkiezingen. Sinds kort dragen wij ook de verantwoordelijkheid voor referenda. Daarnaast adviseren wij over alle voorstellen en wetgeving die met verkiezingen te maken hebben.

 

 • Cybersecurity bij verkiezingen

  Reageer

  Rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kwamen zowel het belang als de kwetsbaarheid van digitale ondersteuning van het verkiezingsproces onder het vergrootglas te liggen.

 • De digitale consumptiedemocratie

  Reageer

  Vandaag de dag lijkt het doen van een aankoop bij een groot internetbedrijf wel een feestje. Het bedrijf probeert je al direct te plezieren door een persoonlijke benadering te pretenderen. Je krijgt een warm en hartelijk welkom, vervolgens krijg je advies bij maken van een keuze en uiteindelijk wordt het bestellen je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Ook na de bestelling krijg je persoonlijk bericht hoe lang de bestelling nog op zich zal laten wachten, tot en met het moment waarop de bezorger bij jou op de drempel staat.

 • Hoe kan een raadslid door alle digitale bomen het bos nog zien?

  Reageer

  ‘Welnee, de belangstelling van raadsleden voor het gemeentelijk ICT-beleid beperkt zich tot de WiFicode voor hun iPad.’ Dat krijg ik vaak van ambtenaren te horen, als ik informeer naar de betrokkenheid van de raad bij het informatiebeleid. En, hoe flauw de opmerking misschien ook is, ik vrees dat er een kern van waarheid in zit. Zelf zie ik ICT-beleid als de spullen, de computers, de servers, de applicaties, de mensen die dat allemaal draaiende moeten houden, en, vooruit, de WiFicode. Om eerlijk te zijn, als alles werkt, hoeft de raad daar zich ook niet zo druk over te maken.

 • ICT raakt het beleidsinhoudelijk functioneren

  Reageer

  ICT vormt een waardevolle ‘strategische’ bijdrage aan het gemeentebeleid. Het is dan ook van groot maatschappelijk belang dat gemeenten hun ICT en digitale archieven op orde hebben – zowel voor de burgers als voor de raadsleden.

 • Een oud gevaar: de gemeenteraad

  Reageer

  Kritiek op de gemeenteraad is van alle tijden, zelfs de toon is niet heel erg veranderd. Hoewel je niet vaak meer hoort dat raadsleden ‘non-valeurs’ zouden zijn.

 • Beheersing van de media

  Reageer

  Ooit, lang geleden, studeerde ik politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Toentertijd werd studenten de mogelijkheid geboden om zich te bekwamen in het bedienen van de offsetpers op de repro-afdeling van de faculteit. Daar zat een mooie gedachte achter.

 • Is er toekomst voor de gemeente?

  Reageer

  Vandaag sprak ik een goede oud-collega. Daar waar ik al die jaren actief ben gebleven in onderzoek en advies, koos zij vijftien jaar terug voor een uitvoerende functie in een grote gemeente. Het was niet alleen leuk om haar weer te spreken, het gaf mij ook de kans om vanuit een andere invalshoek te horen over het reilen en zeilen van gemeenten.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers