of 59130 LinkedIn

PBLQ adviseert gemeente Laren bij asbest zaak

Reageer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de gemeente Laren laten weten van plan te zijn de gemeente strafrechtelijk te vervolgen wegens vermeend te traag optreden rondom de vondst van asbest in een plaatselijke basisschool. Een in meerdere opzichten gevoelige zaak en daarom werd communicatieadviseur Koen van Tankeren van PBLQ door Laren gevraagd hierbij te adviseren.

De Tweede Kamer behandelde in 2011 het project 'Asbest in Scholen', waarmee asbest in kaart wordt gebracht in schoolgebouwen die stammen van voor 1994. Toenmalig staatssecretaris Atsma schreef in mei 2011 aan alle scholen een brief met het verzoek om binnen een jaar een asbestinventarisatieonderzoek te doen. Aan gemeenten werd gevraagd daarbij te helpen. Het asbest in de school in Laren werd in december 2013 aangetroffen tijdens zo'n onderzoek.

 

Onderzoek

Na de vondst in Laren stelde het OM een onderzoek in. Onlangs deelde ze de inhoud daarvan vertrouwelijk met de gemeente Laren. De gemeente leidt uit de stukken af dat de asbestdeeltjes waarschijnlijk al in 2000 in de school zijn achtergebleven bij werkzaamheden. Ze maakte dat vorige week samen met de school openbaar om schoolpersoneel en ouders van de kinderen op de school te informeren.

 

Juridisch

Het verzoek van staatssecretaris Atsma in 2011 had niet kunnen voorkomen dat het asbest in de school waarschijnlijk al in 2000 achterbleef. Het OM laat echter weten de gemeente te verwijten dat zij haar zorgplicht niet heeft nageleefd omdat het asbestinventarisatieonderzoek niet binnen een jaar is uitgevoerd. En dat maakt deze zaak juridisch gezien bijzonder omdat de Tweede Kamer het bewuste onderzoek niet wettelijke verplicht stelde, het verzoek primair gericht was aan de scholen en de gemeente geen eigenaar is of was van het schoolgebouw. Juristen volgen de zaak op de voet vanwege de precedentwerking die hiervan uit kan gaan.

 

Indruk

Laren laat weten zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat ze door het OM wordt gedaagd om daarmee andere gemeenten in ons land - met scholen waar nog geen asbestinventarisatieonderzoek is uitgevoerd - schrik aan te jagen om dat nu alsnog zo snel mogelijk te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers