of 59147 LinkedIn

Oranje vriend op pootjes

In het appartementencomplex waar ik woon hebben veel brievenbussen een ‘nee-nee’ sticker. Mijn brievenbus is één van de weinigen zonder sticker en ik verwacht daarom zo nu en dan een folder van het één of ander. Ik neem me al jaren voor om ook een sticker te kopen, gewoon omdat reclamefolders niet goed zijn voor het milieu, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Dit zorgt er wel voor dat ik regelmatig hoopvol mijn postvakje opendoe, om hem teleurgesteld weer dicht te doen.

AfbeeldingAlweer geen post. Niet eens een zielige reclamefolder. Terwijl de reclame zich ophoopt in mijn digitale postvakjes, blijft mijn fysieke brievenbus me leeg aanstaren. Zonder de vakantiekaartjes van vrienden, de brieven van mijn oma, de blauwe enveloppen van de Belastingdienst en met het ten onder gaan van de V&D blijft er weinig post over om mijn postvakje mee te vullen.

 

De post is veel in het nieuws geweest de laatste tijd. De wereld digitaliseert nu eenmaal, en dit gaat ten koste van de brievenpost. Er is veel concurrentie en onzekerheid bij werknemers in de postbranche door de sterk krimpende postmarkt. En na de gele ANWB paal en de telefooncel is nu ook onze oranje vriend op pootjes langzaam uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Overigens werd ik er wel met een brief op gewezen, dat de brievenbussen in mijn buurt gaan verdwijnen. Zo blij als ik was dat ik die ene keer wél wat in mijn postvakje vond heb ik de brief van PostNL maar meteen gebruikt om de ijskast mee te versieren. 

 

                    

Nu de hele wereld, en dus ook de overheid, zo lekker bezig is met digitaliseren van allerlei zaken, en de Postwet en het straatbeeld wordt aangepast, hoop ik dat deze bespaarde energie nu in de digitale post kan worden gestoken.

 

Op weg naar mijn werk (nog geen vijf minuten fietsen) kom ik wel drie van die oranje vrienden op pootjes tegen. Hoewel ik enigszins melancholisch word bij de gedachte aan het uitsterven ervan, heb ik niet het gevoel dat ik benadeeld wordt als er een paar worden weggehaald. Voor mijn oma zou dat wel anders zijn. In een aantal gemeenten wordt dan ook driftig geprotesteerd tegen het verwijderen van een aantal oranje vrienden. Zo is in Gorinchem een raadslid mee gaan lopen met de postophalers, om te zien hoeveel er nou nog uit zo’n bus komt zetten. Hij kwam tot de conclusie dat de keuze voor de bussen onjuist en onnodig willekeurig was verlopen en dat kwetsbare groepen (zoals gehandicapten of ouderen) onevenredig worden benadeeld.

 

Ook in Apeldoorn hebben ze de Postwet naast de plannen van PostNL gelegd en zij kwamen tot de conclusie dat er een aantal brievenbussen onterecht worden verwijderd. In de Postwet, artikel 16 lid 7, staat namelijk dat er rekening moet worden gehouden met de behoeften van kwetsbare gebruikers bij het samenstellen van het net van voor het publiek bestemde postbussen. Daarnaast moeten vertegenwoordigers van deze kwetsbare groepen bij beslissingen over verplaatsing en verwijdering van brievenbussen worden betrokken. En dus een stok achter de deur dat er ook een beetje naar deze stem geluisterd wordt, ook al is het niet altijd helemaal kosten-efficiënt dan kan er toch met een wet gezwaaid worden.

 

Nu de hele wereld, en dus ook de overheid, zo lekker bezig is met digitaliseren van allerlei zaken, en de Postwet en het straatbeeld wordt aangepast, hoop ik dat deze bespaarde energie nu in de digitale post kan worden gestoken. Bijvoorbeeld met een stelsel van digitale wetten waarin staat dat de digitale brievenbus toegankelijk moet zijn voor de kwetsbare gebruiker, dat de kwetsbare gebruiker moet worden betrokken bij de besluitvorming en dat wanneer de digitale postbus dit niet is, men kan zwaaien met de wet. Dat lijkt me meer van deze tijd. Misschien kunnen we de PostNL medewerkers zelfs wel omscholen.

 

Voor mij werd het toch al tijd voor een nee-nee sticker.

 

Lees hier meer trainee-ervaringen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ilse de Jonge op
Dag Jhoke, ik ben het helemaal met je eens, ik vind papier ook heel leuk. Toch belanden er nog maar weinig handgeschreven (liefdes)brieven en buitenlandse postzegels in mijn brievenbus. Ik begrijp toch ook wel weer dat daarop geacteerd moet worden, anders wordt de postbode wel een erg duurbetaald en saai beroep. Ik betrap mezelf er overigens ook op dat ik nauwelijks nog de moeite neem om iets per post te sturen. En digitale (overheids)post is ook wel weer gemakkelijker terug te vinden dan wanneer het bij mij ergens op een stapel beland. Tsja, het blijft een lastige afweging. Maar ik zou het zeker heel erg jammer vinden als we er helemaal mee zouden stoppen!
Door Jhoke (rijksambtebaar en burger) op
Laten we hopen dat de Postwet niet zodanig veranderd wordt dat alles gedigitaliseerd mag worden. Handgeschreven brieven - persoonlijke brieven, vertrouwelijke brieven, liefdesbrieven - horen gewoon in de envelop bezorgd te worden. Ansichtkaarten met buitenlandse zegels, kerstkaarten die je wilt ophangen en 'mail art' wil ik ook op papier in de brievenbus.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers