of 59130 LinkedIn

Open deuren.....

"De cursus heeft een hoog open deuren gehalte", was de mening van een mijn collega's. Het ging om de training Management of Portfolio die PBLQ voor haar eigen adviseurs organiseerde. Hij bleek te bedoelen, dat de processen, rollen en verantwoordelijkheden die de methode beschrijft, eigenlijk heel logisch en eenvoudig in elkaar zitten.

Maar wat logisch lijkt om te doen wordt daarom nog niet toegepast. Met open deuren bedoelen we vaak 'dat is toch niet nodig om te vertellen, dat wisten we toch al?' Maar zolang je de deur niet opent wordt de kennis daarachter niet bekend en gebruikt. Pas als je de deur opent en bereid bent de nieuwe ruimte in te stappen, wordt sommige kennis en handelingen vanzelfsprekend.

Portfolio management draait juist om kennis, middelen en plannen op tafel te krijgen en te zorgen dat de schaarse middelen qua personeel en geld steeds optimaal ingezet kunnen worden in zowel de benodigde veranderingen als de uitvoering van processen.

Organisaties hebben legio veranderplannen en deze ontstaan op diverse plaatsen en staan daarom niet altijd bij de directie op een rij. De meeste veranderingen zijn ICT-gedreven en lijken vaak een eigen agenda te hebben, los van de prioriteiten van de rest van de organisatie. Het maken van één overzicht met veranderplannen om deze daarna te prioriteren is vaak de eerste stap om het noodzakelijke overzicht te krijgen. Dat is de eerste deur die geopend moet worden,

Hetzelfde geldt voor de schaarse middelen in de organisatie. Is met voldoende nauwkeurigheid bekend welke verandercapaciteit medewerkers hebben en waar de knelpunten er zijn? Deze vraag kan ook gesteld worden voor de financiële middelen die in de tijd beschikbaar zijn.

Portfolio management maakt het mogelijk dat bestuurders de gevraagde budgetten en inzet van mensen kunnen afwegen tegen de beoogde voordelen die de veranderplannen zullen opleveren. Dit vergt in elk geval goede business cases, waarbij de "benefits", de meetbare voordelen, realistisch zijn beschreven.

Elke organisatie werkt al met een aantal onderdelen van Portfolio Management waarop aangehaakt kan worden. Het slim beleggen van een aantal verantwoordelijkheden en het koppelen van processen is al een goede stap om Portfolio management als proces te laten werken.

Portfolio management als proces zorgt er voor dat organisaties deuren openen om kennis te delen en scherpe afwegingen te maken. Pas dan blijkt of de organisatie als geheel met de goede dingen bezig is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers