of 59250 LinkedIn

Nederlandse Overheid ReferentieArchitectuur (NORA) in de praktijk

Reageer

De Nederlandse Overheid ReferentieArchitectuur (NORA) is niet meer weg te denken uit de voorbereiding op en uitvoering van ICT projecten binnen de overheid.

De NORA biedt daarbij, samen met haar architectuurfamilie zoals de GEMMA (gemeenten), de PETRA (provincies) en de MARIJ (de Rijksoverheid), de noodzakelijke kaders die samenwerking in ketens, herbruikbaarheid van oplossingen en goede dienstverlening aan burgers en bedrijven vereisen. Zeker in tijden waarin ICT projecten van de overheid onder het vergrootglas liggen. Het verbaast ons dan ook, dat in opleidingen van degenen die over projecten gaan (opdrachtgevers) en degenen die binnen projecten werken (uitvoerders) nog niet of nauwelijks aandacht wordt besteed aan de NORA. Dit gold tot voor kort ook voor twee belangrijke opleidingen binnen PBLQ, de masteropleiding voor trainees en de IMAC Verbindersopleiding. PBLQ gaat NORA echter inbedden in de opleidingen en is daar recent mee begonnen in de masteropleiding voor onze trainees.

 

Het eerste deel van de opleidingsdag voor de trainees richtte zich op Architectuur in brede zin en de verschillende begrippen daarbinnen, de techniek als het ware. In het tweede deel van de dag hebben wij ons gericht op de toepassing en de toegevoegde waarde van de verschillende producten uit de NORA-familie. Wij hebben de rollen en verantwoordelijkheden bij de ontwikkeling van processen en systemen als uitgangspunt genomen. Vanuit 18 verschillende rollen (van opdrachtgever, reviewer tot softwarearchitect) die wij hebben gedefinieerd, konden de trainees in casussen en discussies uitwerken hoe om te gaan met de NORA-producten en zoeken waar de NORA waarde toevoegt in hun specifieke rol.

 

Het enthousiasme van de trainees en de uitkomsten van de opleidingsdag waren zodanig positief dat PBLQ op deze weg verder gaat en de NORA zal inbedden in andere opleidingen en trainingen. Met het trainen van de ambtenaren van de toekomst in het omgaan met de NORA-producten, werkt PBLQ mee aan een betere overheid.

 

Contactpersoon:

Ruud Mollema, Adviseur

06 - 11 31 61 32

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers