of 59162 LinkedIn

Mislukkingen en goede voornemens

Het is vandaag 2 januari. Een bijzondere dag. Mensen komen langzaam bij van de kerstperiode, de collega’s druppelen kantoor weer binnen, schoorvoetend of enthousiast en opgeladen vol goede moed voor het nieuwe jaar. De meesten hebben hun kater uitgeslapen en de sportscholen doen goede zaken met nieuwe abonnementen voor alle mensen met goede voornemens. Iedereen kijkt terug en kijkt vooruit. 2 januari voelt als de eerste échte dag van het nieuwe jaar, want 1 januari is altijd nog een beetje onwennig.

En precies op 2 januari is het tijd voor mijn vaste column. Het afgelopen jaar heb ik elke twee weken een column geschreven. Ik heb er nooit moeite mee gehad. Maar vandaag heb ik dat wel. Het lukt me niet. Ik heb last van faalangst. Ik kan toch niet over een ‘gewoon’ onderwerp schrijven op zo’n bijzondere dag? Ik staar besluiteloos naar mijn beeldscherm.

 

Dan bedenk ik dat ik twee opties heb: ik kan de bijzondere dag negeren en over een ‘gewoon’ onderwerp schrijven, of ik kan het opbiechten. Ik denk terug aan mijn college van afgelopen maand waar we het hadden over leiderschap binnen organisaties en ik besluit het laatste te doen. De docent, Jaap van Muijen, liet ons een filmfragment zien waarin een piano-soliste per ongeluk het verkeerde stuk heeft ingestudeerd. Het orkest begint te spelen en je ziet haar gezicht betrekken. De dirigent ziet dit ook en bemoedigt haar. Hij pakt de leiderschapsrol op; hij zegt tegen haar dat ze dit stuk nu niet heeft geoefend, maar dat het nog ergens in haar hoofd zit. Hij geeft haar zelfvertrouwen met zijn woorden terwijl hij ondertussen met zijn handen doorgaat met dirigeren van de overige muzikanten. The show must go on. Hij weet haar het vertrouwen te geven het op z’n minst te proberen: ze doet haar ogen dicht, en na een paar tellen begint ze. En ze speelt de sterren van de hemel.

 

Het leiderschap van de dirigent is indrukwekkend. Hij zet de één in haar kracht met aanmoedigingen op de juiste manier en weet tegelijkertijd de rest draaiende te houden. Wie wil niet zo’n leidinggevende? Maar de moed van de pianospeelster vond ik misschien nog wel indrukwekkender. Er is een camera op haar gericht en een zaal vol ogen. Ze schrikt, raakt in paniek, en luistert tóch naar de bemoedigende woorden van de dirigent. Ze luistert, ze láát zich kalmeren.

 

Een leider is geen leider zonder mensen die luisteren. En er is moed nodig om te luisteren. Om écht te luisteren. Je emotie neemt snel de overhand boven de rede van de ander. Het is dapper en krachtig als het je lukt om hulp te accepteren en samen die emotie de baas te worden. Maar er is meer nodig voor leiderschap, vertelt Jaap van Muijen. Gevoel voor je omgeving bijvoorbeeld (de leider die het goed doet in de ene context en faalt in de andere), maar ook vallen en weer durven op te staan een belangrijke eigenschap van goede leiders. Je bent gevallen, je klopt het stof af en gaat weer door.

 

Dat lijkt me één van de mooiste lessen die ik mee wil nemen naar 2018. We zitten vol hoop en goede voornemens. Maar we gaan zeker ook vallen in 2018. Dat geeft niet, dat is niet erg. Accepteer hulp en leer ervan. Val, klop het stof af en ga door. Durf te vallen, durf fouten te maken en zwaktes toe te geven. Je kunt niet alles. Maar dat geeft niet. Val, klop af en ga weer door. Ik besluit om juist vandaag toe te geven dat het me niet helemaal lukt. Een mooi begin van 2018.

 

Vragen?

Ilse de Jonge, Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 / Stuur mij een e-mail

 

Lees hier meer over de Master of Public Information Management

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers