of 59147 LinkedIn

Matthijs Kerkvliet

In 2005 stapte ik voor het eerst over de drempel van PBLQ om als jonge informatieprofessional aan de slag te gaan. En het is niet voor niets dat ik tien jaar later, na mooie en interessante jaren binnen de overheid, diezelfde stap opnieuw heb gezet. PBLQ is een mooie organisatie met kundige adviseurs en een missie die goed bij mij past: het bijdragen aan een slimme en robuuste informatiesamenleving.


Een verbinder by design

Met meer dan tien jaar onderzoekservaring op het gebied van informatievoorziening binnen de (Rijks-)overheid heb ik een aardig beeld opgebouwd van de worstelingen die organisaties doormaken op ICT-gebied maar zeker ook van goede en inspirerende voorbeelden van ICT-oplossingen. Hierbij heb ik altijd oog gehad voor de onderliggende beleidsvraag waarbij ICT wordt aangewend als antwoord. Dus: wat is nu eigenlijk de échte behoefte, en hoe kan ICT daarbij helpen? Maar dit kan natuurlijk ook andersom. De techniek ontwikkeld zich nog altijd in een razend tempo, en wat betekent dit nu voor beleidsmakers en bestuurders? Welke ICT-trein móet je pakken en welke kun je laten gaan? 

Het is welhaast ondoenlijk om dit als beleidsmaker, -uitvoerder of bestuurder allemaal bij te kunnen houden en goed in te schatten. Het tempo van de ontwikkelingen is niet alleen erg hoog, maar de wereld van de ICT kenmerkt zich ook door ingewikkelde termen. Ik heb in mijn opleidingen en werk de verschillende talen eigen gemaakt: de technische taal van ICT aan de ene kant en de taal van de bestuurders en beleidsmakers en de taal van de uitvoerders aan de andere kant. Als verbinder help ik graag om elkaar goed te begrijpen. 


          

Er is een veelvoud aan digitale deuren bijgekomen, en er kunnen er zomaar enkele wagenwijd open staan.


Cyber security

De wereld van nu is niet meer zoals de wereld van een paar jaar geleden. Daar waar je jezelf een paar jaar geleden nog veilig en onbespied waande zodra de voordeur op slot was is dat nu niet meer zo. Er is een veelvoud aan digitale deuren bijgekomen, en er kunnen er zomaar enkele wagenwijd open staan. Hoe zorg je ervoor dat die deuren niet ongeautoriseerd geopend kunnen worden, maar je toch genoeg bewegingsruimte behoudt? En wat doe je als er toch iemand door die digitale deur naar binnen is gekomen? Dit zijn vragen die mij bezig houden.

Cyber security is geen ver-van-je-bed-show, integendeel. Denk aan de gijzelsoftware-aanvallen die hebben plaatsgevonden of de mogelijke manipulatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nota bene. Cyber Security is een thema dat er is en niet meer weg gaat. Ik heb me er daarom in vastgebeten om niet meer los te laten. De onderzoeken die ik op dit gebied heb gedaan helpen me hierbij.


Warm in de relatie, creatief in de oplossing

Ik vind het in mijn werk belangrijk de tijd te nemen om elkaar goed te begrijpen. Die tijd win je dan hoe dan ook in een later stadium weer terug. En als er eenmaal een goede klik is, vind ik het leuk en belangrijk om die goede klik te behouden. Ik maak daar dan ook dus graag tijd voor vrij.

Maar ik ben er natuurlijk niet alleen maar voor de gezelligheid. Ik ben er juist om mensen en organisaties verder te helpen. Ik vind het leuk om daar waar nodig paden te nemen die nog onbewandeld zijn om zo ook tot creatieve oplossingen te komen. 

 

06 21 85 17 93 / Stuur mij een e-mail 
 • Informatiehuishouding en informatiebeveiliging

  Reageer

  Van muurbloem tot pronkstukken.

  In augustus 2018 zijn wij een blogreeks gestart in de aanloop naar de cybersecurity week 2018. Dat vonden wij een goed idee omdat we er wel wat over te melden hebben – zo is ook gebleken uit de uiteenlopende bijdragen van verschillende adviseurs – maar ook omdat cybersecurity voortdurend de aandacht verdient. 

 • Vijf tips en inzichten uit de Cyber Security Week

  Reageer

  Belofte maakt schuld. Ik heb u beloofd met een aantal inzichten en tips te komen op het gebied van cyber security. Dat viel nog niet mee. Nu was het niet zozeer dat ik moeite had met het opdoen van nieuwe inzichten, maar vooral om te kiezen uit al die nieuwe inzichten. Want wat was het veel! Alleen al het deelnemen aan de One-Conference 2018 bracht een schat aan informatie en tips. Dus hierbij mijn capita selecta uit een razend interessante week.

 • Een businesscase voor informatiebeveiliging

  Reageer

  Informatiebeveiliging als ‘dissatisfier’.

  Informatiebeveiliging is een taaie en ondankbare discipline binnen organisaties. Zo, het hoge woord is eruit. Waarom? Tja, eigenlijk kun je het haast nooit goed doen. Ben je als organisatie slachtoffer van een cyberaanval? Dan had je de informatiebeveiliging niet goed genoeg op orde en had je meer moeten investeren. Gebeurt er lange tijd niets? Dan is dat de normaalste zaak van de wereld en komt er niemand bij de informatiebeveiligingsorganisatie langs met een bloemetje. Terwijl dat juist laat zien dat de beveiliging goed heeft gewerkt. Zie hier, het lot van de informatiebeveiliger in een notendop. Daar komt nog eens bij dat beveiligingsmaatregelen zelden populair zijn. Ze gaan vaak ten koste van flexibiliteit en gebruikersvriendelijkheid.

 • Rutte III door een ICT-bril

  Reageer

  Het was een hele bevalling, nou, een hele zwangerschap kunnen we wel zeggen. De totstandkoming van het regeerakkoord. Maar goed, er is dan ook een niet-alledaags huwelijk aan vooraf gegaan, dus dan ga je niet over één nacht ijs. De partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn eruit, er ligt een akkoord van 54 pagina’s (exclusief bijlagen).

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers