of 59147 LinkedIn

Loonaangifteketen

Reageer

De financiële- en gegevens-aorta van Nederland op het gebied van werk en inkomen.

Het Ketenbureau Loonaangifteketen heeft in samenwerking met PBLQ een pocket uitgegeven die de volledige ontwikkeling van de loonaangifteketen, van het ontstaan tot en met het ecosysteem dat het vandaag de dag is, beschrijft.

De eerste exemplaren werden 6 september 2018 door Patty Heemskerk (directeur PBLQ) en Diantha Croese (ketenmanager van de loonaangifteketen) tijdens de jaarlijkse najaarsconferentie uitgereikt aan Jan Wouda (kennismanager wet- en regelgeving bij Raet), Lex Lagerveld (manager bij Pensioenfonds Horeca en Catering) en Marcel van der Sluis (directeur-bestuurder van Nirpa).

 

De Loonaangifteketen is genomineerd voor Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2017. 

 
De Loonaangifteketen

De loonaangifteketen is de financiële en gegevens-aorta van Nederland op het gebied van werk en inkomen en vervult een belangrijke financiële, economische en maatschappelijke functie. Het is één van de grootste informatieketens van de overheid. Maar liefst 156 miljard euro (2017) aan belasting- en premieopbrengsten komt binnen via de loonaangiften die werkgevers, uitkeringsinstanties en pensioenverstrekkers indienen. Dit is 60% van alle ontvangsten van de Belastingdienst. Jaarlijks vinden meer dan twintig miljard gegevens hun weg naar honderden afnemers. De samenwerking tussen de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) geeft invulling aan de gedachte: eenmalige uitvraag en meervoudig gebruik van gegevens.

 

Uitkeringen, toeslagen en veel andere inkomensafhankelijke regelingen worden vastgesteld op basis van gegevens uit de loonaangifteketen. Het CBS berekent de macro-economische situatie van Nederland mede op basis van deze gegevens. Burgers kunnen bij hun aangifte inkomstenbelasting en bij de elektronische intake of inkomstenverrekening voor hun werkloosheidsuitkering gebruik maken van vooringevulde gegevens. De loonaangifteketen maakt het dus voor de Nederlandse burgers, ondernemers en uitvoeringsorganisaties gemakkelijker om zaken te doen met de overheid en met elkaar.

 

UWV, de Belastingdienst en het CBS werkten de afgelopen jaren intensief samen met inhoudingsplichtigen, salarisadministrateurs, softwareontwikkelaars, fiscale dienstverleners, afnemers en wetenschappelijke instituten aan de ontwikkeling van de loonaangifteketen. Aanvankelijk bijgestaan door externe toezichthouders zoals PBLQ en de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI).

 

De loonaangifteketen dient een groot belang en heeft zich in de afgelopen tien jaar ontwikkeld van een stagnerende naar een werkende informatieketen tot uiteindelijk een ecosysteem waarbinnen de samenwerking is gezocht met meer partijen dan oorspronkelijk was beoogd. Met deze publicatie willen wij de loonaangifteketen en onze leermomenten onder de aandacht brengen van een breder publiek. Er is in de afgelopen jaren veel geleerd. In 2017 is zelfs een prestigieuze internationale onderscheiding toegekend aan de loonaangifteketen, omdat deze gezien wordt als een voorbeeld op het gebied van organisatie overstijgende samenwerking in de publieke sector. Geen enkele grote organisatie is toekomstvast zonder samen te werken in ketens en vanuit netwerken. De opgedane ervaringen willen wij daarom graag met u delen.

 

 
Vragen?
Maarten de Roos, Manager Advies
06 46 42 51 73 / Stuur mij een e-mail
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers