of 59130 LinkedIn

Lokaal bestuur kan veranderingen niet aan

Lokaal bestuur kan veranderingen niet aan. Als je door het centrum van Fonkelveen loopt, lijkt er niet zo veel te veranderen. Waarom dan toch die zorgen?
Reageer

Als je door het centrum van Fonkelveen loopt, lijkt er niet zo veel te veranderen. Waarom dan toch die zorgen?
Van Gaal: Fonkelveen blijft natuurlijk een prachtige gemeente. De verandering zit vooral in nieuwe taken, bijvoorbeeld in het Sociaal domein. Het lukt nog niet goed om daar grip op te krijgen. Dat begint al in de raad. We voeren de WMO uit in een gemeenschappelijke regeling samen 15 andere gemeenten. Fracties krijgen te veel informatie of juist te weinig en eigenlijk weet niemand wat de cijfers betekenen. Zo kunnen Fracties hun controlerende verantwoordelijkheden niet meer waarmaken.

Kunnen uw ambtenaren dan niet een handje helpen?
Van Gaal: Voor onze ambtenaren is het er niet makkelijker op geworden. Neem nou de Jeugdzorg. Een paar jaar geleden gaven we subsidie aan VV Fonkelveen en legden een skatebaan aan. Nu voeren we keukentafelgesprekken in gezinnen waar het niet zo lekker loopt, hebben we overleg met de schoolbesturen en is er vaker overleg met politie en justitie. De ambtenaar moet van veel meer markten thuis zijn, een extra cursusje gesprekstechnieken is niet voldoende.

En als er dan ook nog een groep asielzoekers in de oude school wordt ondergebracht, stroomt de emmer over?
Van Gaal: De huisvesting van asielzoekers in Fonkelveen verdiende niet de schoonheidsprijs. We reageerden niet goed op de onrust die in de wijk ontstond. En toen kwam ook nog het politierapport over het toegenomen aantal inbraken. Het een heeft niets met het ander te maken, maar in de social media werd dat verband wel gelegd. Dat werd op een goed moment wel erg onfris, terwijl wij op het gemeentehuis dat niet eens in de gaten hadden.  Op het gemeentehuis moeten we weten wat er speelt en snel schakelen als er iets niet goed gaat.

Dat komt niet helemaal overeen met mijn beeld van de Fonkelveense ambtenaar.
Ik zie in dat ambtenaren heel graag willen. Wel is duidelijk dat andere eisen gesteld worden aan hen. Van buiten naar binnen werken, oog hebben voor nieuwe verhoudingen en optreden wanneer de situatie daarom vraagt. Onlangs is één van onze bestuursadviseurs naar de leergang 'De gemeente van de toekomst' geweest van de Binnenlands Bestuur Academy en PBLQ. Het mooie is dat ze dan niet alleen leren van experts, maar ook van ambtenaren uit andere gemeenten. Wij zijn immers niet uniek en willen onze eigen ervaring ook delen. Veel ambtenaren hebben aangegeven deze opleiding ook te willen volgen, wat ik graag stimuleer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers